Naučnici tvrde da povrće uzgajano po principima organske hrane uopšte nije zdravije od onog napravljenog u klasičnoj masovnoj proizvodnji.

Organsko uzgajanje hrane je skuplje od tradicionalnog načina, ali se do sada smatralo da je i puno zdravije. Tradicionalan način uzgoja odnosi se na korišćenje pesticida, neorganskih dodataka i hranljivih materija koje pospešuju rast i otpornost biljaka. Povrće organskog porekla uzgajano je bez hemijskih sredstava i isključivo sa prirodnim dodacima.

“Potražnja za hranom organskog porekla neprestano raste, delimično zato što potrošači očekuju one prednosti koje bi takva hrana trebalo da ima. Međutim, ne možemo tvrditi da povrće organskog porekla ima više hranjivih materija i da je zdravije od povrća uzgojenog na tradicionalni način”, poručuju danski naučnici.

3 KOMENTARI

  1. Normalna analiza ispravnosti (kvaliteta) hrane vrsi se tako sto se utvrdi nivo hranljivih i stetnih materija. Sve analize koje sagledavaju samo jedan deo nisu bas pouzdane (citaj narucene su). Istina je da organska hrana NEMA VISE HRANLjIVIH materija od tradicionalno uzgajane, ali IMA MANJE STETNIH !

  2. Pa naravno da je narucena. Danska i Holandija su centar monokulturne poljoprivrede u Evropi.

    Svi znaju kakvo nam povrce stize na pijace iz tih zemalja. Bezukusno, zilavo, sa tvrdim korama – tako napravljeno da bi izdrzalo transport i duze trajalo. Cinjenica je da lepse izgleda na oko, ali svako kome cula ukusa nisu izlapela zna kakvog je (ne)ukusa to povrce.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime