Istina o zdravoj hrani sada nam dolazi zahvaljujući najnovijem istraživanju. Stručnjaci su naglasili da ima dosta zabluda kada se govori šta je dobro jesti i biti zdrav, čio i veseo.

Prema najnovijem istraživanju ugljeni hidrati su stavljeni na crnu listu a zapravo su odlični za naše zdravlje.

Dobri su za poboljšanje raspoloženja, za bolje pamćenje, za mršavljenje. Treba imati u vidu da se ovo ne odnosi na sve ugljene hidrate već samo na one celih zrna a ne rafinisane.

I sve to je objavljeno u časopisu Journal of Nutrition.

Istraživanje je trajalo 18 godina a anketirani su ljudi srednjih godina.

Oni koji su jeli tri porcije integralnih žitarica dnevno imali su bolji indeks šećera u krvi, nizak krvni pritisak i nisu bili bucmasti. Cela zrna žitarica imaju veliku količinu vlakana i hranljivih sastojaka za razliku od prerađenih zrna. Zna se da vlakna pomažu osećaju sitosti a od integralnih žitarica dobijamo i kalijum, magnezijum, vitamin B.

Integralne žitarice su dobre za održavanje nivoa šećera u krvi, zdravlja srca, krvnog pritiska i održavanje dobre telesne težine.

Kada pojedete porciju integralnih žitarica to je kao da ste pojeli krišku hleba, pola šolje ovsene kaše, tri šolje kokica, oko pet krekera iil pola šolje kuvane testenine.