Vremenska prognoza za leto 2024. u Srbiji je pred nama i evo prvih dugoročnih modela koji otkrivaju da li je pred nama još jedna vrela sezona. Prognozu za leto 2024 u Evropi objavio je meteorološki servis Severe Weather Europe.

Vremenska prognoza leto 2024 Srbija

Ova prognoza zasnovana je na dva cenjena modela vremenskih prilika i to ECMWF i UKMO.

ECMWF model – Prognoza za leto 2024.

vremenska prognoza leto 2024 srbija
vremenska prognoza leto 2024 srbija

ECMWF se pokazao kao veoma pouzdan čak i za dugoročne prognoze, koje naravno same po sebi mogu da se porpilično menjaju tokom vremena. Ipak, meteorolozi ističu da su ovakvi modeli pre svega namenjeni za shvatanje trendova i dugoročnih obrazaca. ECMWF tako za leto 2024 predviđa nadprosečne temperature. Očekuje se da će one biti od 0.5 do 2 stepena veće od višegodišnjeg proseka. Nama u Srbiji će biti važan podatak da ECMWF predviđa najveće odstupanja od proseka upravo u centralnoj i južnoj Evropi. A to znači da je pred nama dugo, toplo leto 2024. sa temperaturom izmešu jednog i dva stepena iznad proseka. Takođe, mogući su periodi sa sušnim trendom, odnosno bez padavima pa se najmanje kiše očekuje upravo na jugu kontinenta.

UKMO model – Vremenska prognoza za leto 2024 u Srbiji

vremenska prognoza za leto 2024 u srbiji temperature
vremenska prognoza za leto 2024 u srbiji temperature

Model Meteorološkog zavoda Ujedinjenog Kraljevstva ili UKMO ima nešto drugačije podatke. Po njemu, istočna i severna Evropa bi mogla da se suoči sa ekstremnim toplotnim talasima. Ali, ukoliko pogledamo mapu, čak i po ovoj dugoročnoj prognozi za leto 2024. Srbija će se suočiti sa naprosečno toplim letom.

U našem delu kontinenta prema UKMO prosečne temperature bi mogle da budu više do jednog stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Ovaj model ukazuje na padavine unutar proseka na jugu.

Čim RHMZ objavi svoju dugoročnu prognozu, dopunićemo tekst.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime