Popravka patika je postala poprilično tražena u Beogradu i Srbiji. Dobra vest je da ima odličnih majstora koji mogu da vašim omiljenim tikama vrate stari sjaj, odnosno vrhunski izgled ali i punu funkcionalnost.

Ako imate stare patike kojima treba majstor i krpljenje na pravom ste mestu. U voom tekstu saznaćete cene popravki, šta sve rade naši najbolji majstori i da li je moguće baš sve uraditi sa starim patikama.

A pošto retko ko danas ima pare za bacanje, popravka je itekako poželjna opcija. Uostalom stalno pričamo da stvari treba popravljati, poklanjati, prepravljati i koristiti što duže. Tako štetimo novac, pomažemo lokalnim biznisima i majstorima, a takođe smanjujemo uticaj na prirodu.

Čišćenje patika – Kako očistiti patike

Za početak, stare i iznošene patike bi trebalo dobro da očistite. Možda im popravka i nije neophodna već samo dobro čišćenje. Patike od tekstila i kože se čiste na različite načine. Pojednostavljeno pravilo se svodi na to da platno patika možete da pokvasite bez straha da ćete ih upropastiti, dok koža nikako ne voli vodu. Dakle, platnene, tekstilne patike slobodno perite vodom i blagim sredstvom za čišćenje, a one kožne očistite kremom za kožu i nežnom krpom, dok im ne vratite prvobitni izgled. Prevrtnuta koža zahteva drugačiji tretman i čisti se suvom krpom ili izuzetno blagom šmirglom. Đon se čisti posebno i možete koristiti recimo četkice za zube i nešto jače od sredstava za čišćenje. Ako ste dovoljno uporni, stari, požuteli đon može da izgleda kao nov.

Više o tome Kako očistiti patike saznajte u tekstu na linku.

Popravka patika

Ukoliko temeljno čišćenje nije pomogle, neke manje popravke verovatno možete da uradite i sami. Recimo, možete da zamenite uložak ako je propao, a ako ste nešto veštiji mogli biste da zalepite i đon koji se odvojio od gornjeg dela patike. Koristite poseban lepak za cipele, kožu i gumu. Pročitajte uputstvo kako se koristi, ali obično se svodi na to da ga nanesete u tankom sloju, sačekate, zalepite jednu stranu za drugu i spojite pod pritiskom. Posle nekoliko sati lepak će se osušiti i dobićete zalepljen đon.

Ipak, sve komplikovanije od toga bi trebalo da prepustite profesionalcima, odnosno obućarima i patikarima. Dobra stvar je da profesionalne popravke patika nisu previše skupe, a rezultat može da bude odličan.

Popravka patika u Beogradu

Nekoliko obućara popravlja patike u Beogradu. Većina radi manje intervecije, poput krpljenja ili zamene platna kao i zamene postave luba. Ipak neki od njih će moći da odrade i komplikovanije stvari, recimo popravku i punjenje vazdušnog đona na patikama.

Mi smo razgovarali sa Obućarom Nekićem, (Bulevar Kralja Aleksandra 488A) koji radi bukvalno sve popravke na patikama.

Majstor kaže da je popravka vazdušnog đona najtraženija i da je on jedini u Beogradu koji vazdušni đon patika može da vrati u prvobitno stanje, odnosno puni ih vazduhom pod pritiskom. Među modelima kojima najčešće treba popravka vazdušnog đona su Nike Air Max 720, objašnjava majstor Nekić. Stvar je u tome što je kod ovih patika vazdušni đon praktično celom dužinom patike i to sa svih strana čime se povećava rizik da će se slučajno probušiti.

Popravka podrazumeva pronalaženje i zapušavanje rupe na đonu i onda ponovno punjenje vazduhom pod pritiskom. Takav đon i patika se ne razlikuju od fabričkog stanja ni u čemu, odnosno ni u osećaju prilikom nošenja, ni u težini niti izgledu.

Potencijalni problem je što nema garancije na ovu popravku. Majstor Nekić kaže da niko ne može da garantuje da se đon neće opet probušiti, recimo na drugom mestu, već posle nekoliko dana.

Druga varijanta popravke probušenog đona je punjenje vinil najlonskom plastikom. Tada dobijate garanciju i đon više neće moći da se probuši. U tom slučaju je patika nešto teža, a đon nešto tvrđi, ali razlike u odnosu na originalne karakteristike modela nisu prevelike, objašnjava majstor za Domino Magazin.

Cena za obe intervencije, punjenje đona vazduhom ili vinilom je 1.000 dinara po đonu a razlika je pre svega u garanciji.

popravka-patika-u-beogradu
popravka-patika-u-beogradu

Često se rade i zamene platna na patikama od tekstila i cene se kreću od 1.500 dinara do 2.500 dinara, kada je velika površina i koplikovana popravka, sa puno šavova i velikom površinom tekstila.

Majstor Nekić ističe i da klasični đonovi mogu da se poprave i kaže da se kod njega oni rade ručno za svaku patiku što je najbolje rešenje. Naravno, možete ga i pozvati na 064/22-88-175 i saznati sve detalje oko popravki vaših patika.

Restauracija starih patika

Na kraju, možete da pogledate i kako izgleda restauracija starih patika. A pošto je vintage stil sve popularniji, možete da potražite po starim ostavama, tavanima i vikendicama da li možda imate neki model iz devedesetih ili čak osamdesetih koji biste mogli da doterate i učinite ponovo atraktivnim za nošenje ili vašu kolekciju vrednih modela.

Pogledajte i:

Najskuplje patike na svetu

Kako održavati patike preko zime

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime