Polovna i stara odeća ja novi-stari trend na koji bi trebalo da obratite pažnju. Iz nekoliko važnih razloga.

Evo zašto bi trebalo da odeću nosite duže, popravljate je, poklanjate i kupujete polovnu.

Za početak, tekstilna industrija je jedna od grana privrede koja najviše zagađuje prirodu. U okruženje su ispuštaju toksične hemikalije, baca se odpad i što je nažvanije zagađuje se voda za piće.

Sve se dodatno pogoršalo trendom brze i jeftine mode. Tako čak i ljudi u ne baš previše bogatim zemljama mogu da kupuju stvari nekoliko puta tokom jedne sezone, nose ih par puta i onda bacaju. I to je stašno. Ne samo što simboliše sve najgore od konzumerizma već i užasno zagađuje prirodu. Zašto bismo nosili krpe koje ćemo baciti posle par meseci?

Možda vam to nije jasno, ali svi mi, baš svaki pojedinac ima odgovornost za svoje postupke i njihove posledice. To znači da kada bi svako od nas promenio navike, rezultat bi se video i to bi isporilo globalno zagrevanje i zagađenje.

Nije vam dovoljno?

Evo malo činjenica:

– Da bi se napravile samo jedne farmerke potrebno je neverovatnih 6.600 litara vode.

– Čak 20 posto globalnog zagađenje vode potiče od tekstilne indsutrije.

– Nekim odevnim predmetima je potrebno i preko 40 godina da se razgrade.

Pa šta možete da uradite, sigurno se pitate? Evo par saveta, vrlo konkretnih:

Kupujte kvalitetno

Čuli ste za onu – nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftino? E pa baš je tako. Nemojte kupovati stvari koje ćete obući par puta, koliko god da su jeftine. Bolje odaberite manje, ali kvalitenijih stvari koje ćete nositi duže. I one će izgledati sjajno sve vreme, čak i godinama. Odaberite kvalitetne materijale proverenih firmi. Recimo kupite tamne, raw farmerke koje će izbledeti na vama.

Posebno ima smisla ulagati u kvalitetne farmerke, kožne cipele i čizme, kao i kaiševe, novčanike i aksesoare. Srebrni nakit će decenijama biti aktuelan. Takođe ne kockajte se online kupovinom nego budite sigurni da ste kupili stvar koja vam odgovara, dobro stoji i koju želite.

Ne zaboravite da ćete se u kvalitentijoj odeći i obući ćete se i osećati bolje.

Kupujte polovno

Mislite da su second hand radnje polovne odeće samo za sirotinju? O kako samo grešite. Iako je kod nas to i dalje taboo, mnogi mladi na zapadu, iako imaju više nego dovoljno novca, kupuju polovnu odeću. Ne samo što ćete uštedeti novac već ćete za bud zašto moći da pronađete neverovatne komade. Bukvalno za par stotina dinara, odeći ćete dati novi život i pomoći prirodi da se oporavi. A bezvremenski komadi će izgledati sjajno čak i ako su stari i nošeni.

Popravljajte

Krpite, prepraljajte i popravljajte stvari. Tako ćete im dati lični pečat pa ćete ih još više voleti. Čak i ako nemate mašinu za šivenje ili nećete da plaćate krojače, možete sami da uadite puno toga. Poznata je japanska tehnika krpljenja farmerki uz pomoć igle, konca i uz ni malo veštine.

Poklanjajte

Poklanjajte prijateljima i poznanicima stvari koje više ne nosite. Kada “zavrtite krug” oni će vama davati svoje stvari i svi ćete sve vreme biti sjano obučeni i u ormarima imati nove i zanimljive stvari.

I znaćete da ste uradili nešto dobro! image: levis