Ukoliko se pitate kako očistiti patike konačno ste na pravom ste mestu. Imamo proverene savete koji će vam pomoći da vaše drage, omiljene, ljubljene gilje ponovo izgledaju kao da su upravo izašli iz prodavnice. Dobro, skoro.

Čišćenje patika nije baš sasvim jednostavno. To znači da ukoliko uradite stvari pogrešno, možete njihovo stanje čak i da pogoršate. Zato je važno da znate par stvari.

Ne čiste se sve patike na isti način, a pristup zavisi pre svega od materijala. Takođe, ukoliko neke patike imaju više materijala od kojih su napravljene, sve ćete morati da čistite na različite načine.

>>> Najudobnije patike

>>> Najskuplje patike

Postoje dva načina kako očistiti patike. Prvi podrazumeva ručno pranje i čišćenje, a drugi mašinsko, odnosno pranje u veš mašini. I jedan i drugi imaju i prednosti i mane.

Kako očistiti patike: Ručno pranje patika

Većina proizvođača se slaže da pranje patika u veš mašini nije baš najbolja ideja i da ćete tako samo uništiti obuću ili svakako ubrzati njihovo propadanje. Zato se preporučuje pažljivo, ručno čišćenje.

Evo recimo šta kaže Nike kako se čiste patike:

1.
Za početak, uzmite četku i sastružite sve nečistoće koje možete. Ne koristite previše grube četke i sve radite polako, kako ne biste oštetili platno ili kožu.

Kako-ocistiti-patike

2.
Pomešajte toplu vodu sa malo deterženta za veš i napravite blagu sapunicu.

3.
Nanesite malu količinu mešavine na sunđer, krpu ili vrlo mekanu četku i očistite patiku trljanjem.

4.
Uzmite drugu čistu četku, sunđer ili krpu i čistom vodom isperite deterdžent.

5.
Sačekajte da se patike osuše na sobnoj temperaturi.

6.
Ukoliko su neke fleke i dalje tu, ponovite ceo proces.

7.
Isto uradite i sa uloškom i unutrašnjošću patike.

To je zvanična preporuka jednog od najvećih proizvođača patika na svetu, kompanije Nike. I drugi imaju slična uputstva.

Ipak, ima još detalja koji bi mogli da vam koriste.

Pre pranja patika skinite pertle i operite ih nezavisno u toploj vodi i deteržentu. Posle toga operite đon i uložak. I na kraju ostatak patike, odnosno platno i kožu. Platno možete da pokvasite bez bojazni da će se deformisati ali sa kožom bi trebalo da budete oprezniji. Posebno ne savetujemo da kvasite prevrnutu kožu, odnosno antilop. Nju samo istrljajte suvom četkom i sklonite prljavštinu. I to je sve. Voda će samo ostaviti fleke i još više upropastiti izgled. Prevrnutu kožu možete da probate da vratite u fabričko stanje belom gumicom za drvene olovke. Ne previše grubo probajte da obrišete delove koji ne izgledaju kao novi.

Rastvor za pranje patika napravite od jednog poklopca deterdženta za sudove i 5 litara tople vode.

Kako očistiti patike: Pranje platnenih patika

1.
Skinite pertle sa patika i operite ih u rastvoru deterdženta i tople vode.

2.
U lavoru napravite rastvor tople vode i deterženta za veš i sasvim potopite patike.

3.
Starom četkicom za zube istrljajte đonove i platno patika.

4.
Isperite patike pod mlazom čiste hladne vode.

5.
Sačekajte da se osuše na sobnoj temperaturi.

Kako očistiti patike: Pranje kožnih patika

1.
Dobro prebrišite kožne patike suvom krpom, sunđerom ili četkom. Đonove slobodno stružite čvršćom četkom a kožu mekom.

2.
Koristite identičan rastvor deterdženta i sunđer i istrljajte kožne delove. Ipak, trudite se da koristite što manje rastvora kako biste što manje nakvasili kožu. Koža i voda nikako ne idu zajedno u priči sa srećnim krajem.

3.
Đonove dobro očistite i operite četkicom za zube i deteržentom.

4.
Najgore fleke na koži istrljajte starom četkicom za zube i pastom za zube i prebrišite čistom krpom.

5.
Sačekajte da se osuše na sobnoj temperaturi.

Ukoliko su vaše bele kožne patike požutele a želite povratite njihov stari sjaj, odnosno da ih izbelite, napravite blagi rastvor varikine. Na jednu količinu varikine dodajte 5 količina vode i tim rastvorom uz pomoć krpice ili sunđera istrljajte patike. Trebalo bi da ponovo budu bele, kao nove. Koristite rukavice i budite obazriti sa hemikalijama pošto je varikina opasna.

Kako očistiti patike: Prevrnuta koža, antilop

Po svaku cenu izbegavajte njihovo pranje i čišćenje uz pomoć vode i deterdženta. Koristite grublji sunđer, četke ili grubu gumicu za olovke, ali samo bele boje kako ne biste ofarbali antilop kožu. I trljajte, samo trljajte. Đonove možete da operete vodom i deteržentom ali pazite da ne pokvasite gornji deo patika.

Kako se rešiti neprijatnih mirisa patika

Kako-ocistiti-patike

Neprijatni mirisa kod patika znače da ne samo da su prljave, već da se u njihovoj unutrašnjosti nalaze mikroorganizmi. Obično su to bakterije i plesni, koje ne moraju nužno da budu opasne, ali ih ima mnogo.

Da biste se rešili neprijatnih mirisa patika, izvadite uložak i operite ga ručno, uz pomoć deterženta i vode i dobro ga osušite. Ukoliko se i dalje oseća, ponovite postupak ili uloške operite u veš mašini.

Možete unutrašnjost patike i uložak da namažete sodom bikarbonom i ostavite nekoliko dana. To se pokazalo kao dosta efikasno rešenje protiv neprijatnih mirisa. Naravno, postoje i industrijski sprejevi protiv neprijatnih mirisa.

Važno je da patike što češće držite suvim, pošto je vlažna obuća idealno mesto za razvoj mikroorganizama.

Idealno bi bilo da ih ne nosite baš svakog dana.

Sunđer za patike

Postoji opcija i da nabavite sunđer za patike koga ima u Srbiji i košta oko 700 dinara. Ne samo što vam pomoći da očistite patike, već ćete ih tako i ofarbati. Naravno, ovo važi samo za bele kožne patike koje će ovako povratiti nov izgled a sunđerom ćete uspešno popuniti i prekriti sve ogrebodine, pa čak i veće površine sa kojih se skinula ili ofucala boja. Sunđer se zove Sneaker Care TOTAL WHITE REPAIR i imate ga u DM prodavnicama.

Kako očistiti patike: Pranje patika u veš mašini

Pranje patika u veš mašini ima jednu veliku prednost. Brzo je i lako. A neke patike zaista možete bez bojazni tako i da operete. Pravilo je da skoro svi platneni modeli patika mogu da se bez straha operu u mašini. Recimo Starke. Samo skinite pertle i zajedno sa patikama ih ubacite u belu jastučnicu.

Odaberite program za osetljiv veš, sipajte deterdžent u mašinu i za nekih sat vremena dobićete savršeno čiste patike.

Naravno, i tada ih ostavite da se osuše na sobnoj temperaturi ili još bolje proveretrenoj terasi.

Popravka patika

Za kraj, par reči i o popravkama patika. Iako to možda ne deluje intuitivno zapravo puno toga može da se dotera i sredi. Ipak, vrlo verovatno se to baš i neće isplatiti, pošto su zanatlije sve skuplje. Naravno, ako se samo odlepio đon ili je potrebno prošiti platno, sitne intervencije mogu da vam za par stotina dinara urade obućari ili čak i neki krojači. U Beogradu i Srbiji postoje i majstori koji popravljaju platno i kožu i rade i patike. Ipak, radite to ako su vam patike zaista, zaista drage ili retke, ili vrlo skupe.

U suprotnom, pravac u prodavnicu po novi model… uostalom, patika nikad dosta.

Sušenje patika – Da li mašina za sušenje sme da se koristi

Da li mašina za sušenje veša sme da se koristi kod patika? Ne, zato što je većina patika zalepljena lepkom koji neće izdržati visoke temperature mašine za sušenje veša. Zato je sušenje na vazduhu najbezbednija opcija.

Ako vam se baš žuri ili je zima, napunite patike krpama ili kuglicama zgužvanih novina kako biste ubrzali proces i pomogli im da zadrže oblik. Preko leta ih drižite dalje od direktne sunčeve svetlosti. Iako može potrajati nekoliko sati do nekoliko dana da se potpuno osuše, na kraju ćete dobiti patike koje izgledaju kao nove.

Neke patike napravljene od pamuka ili poliestera mogu da se osuše u mašini, ali uz određene mere opreza. Koristite osetljivi program sa niskom temperaturom ili bez grejanja.

Ako vaša mašina za sušenje nije opremljena stalkom za sušenje, onda možete umotati patike u debeo peškir i koristiti kratak ciklus sa delikatnim podešavanjem ili podešavanjem niske temperature/bez grejanja. Povremeno proveravajte patike dok se suše da biste bili sigurni da se ne iskrivljuju.

Kako razgaziti patike

Punjenje vazdušnog đona silikonom

Ovde imate uputstvo za čuvanje i održavanje patika preko zime.

Pogledajte i najbolje modele patika za sezonu 2018.