Najskuplje patike koje mogu da se kupe su dosta, kako bismo rekli, skupe. I ne mogu baš tako lako da se kupe, bar ne u prodavnicama. Ako ste pomislili da su skupe patike recimo Balenciaga ili neki redak Yeezy model u pravu ste. Ali ima i mnogo skupljih. Ovo su najskuplje patike koje su prodate za najvišu cifru ikada.

A njihove cene su definitivno nešto više od cifre koju biste dali za patike koje ćete nositi svakog dana. Ako vam nije jasno, radi se o kolekcionarskim primercima. I mnogi misle da je u pitanju dobra investicija pošto vrednost ovih modela samo raste tokom godina.

>>> Najudobnije patike

1

Najskuplje patike – Nike 1972 Waffle Racing Flat “Moon Shoe”

Cena: 437,500 dolara

Poznate Nike patike prodate su na zatvorenoj aukciji. Kupio ih kolekcionar iz Kanade po imenu Miles Nadal. A zašto koštaju skoro pola miliona dolara? Pa, samo 12 pari ovog modela je ukupno napravljeno, a ove su jedine koje baš nikad nisu obučene. Stručnjaci su smatrali da će najviša cena biti oko 100.000 dolara, ali su prodate za mnogo višu cifru

2

najprodavanije-patike

image: sneaker news, via hypebeast

Najskuplje patike – Michael Jordan Converse Fastbreaks

Cena. 190,373 dolara

Jordan brand u okviru Nike kuće je već godinama super popularan. Ali nije oduvek bilo tako i čuveni Michael Jordan je na početku karijere imao druge patike. Nosio je Converse Fastbreaks i to još na Univerzitetu North Carolina, pre NBA karijere. A ovaj konkretan par je Jordan nosio na Olimpijardi 1984. godine. Tada je Amerika pobedila Španiju u finalu i osvojila zlatnu medalju.

Patike su prodate 2017 godine na aukciji a imaju čak i autogram i Jordanove nošene uloške.

Converse je hteo da ih kupi ali su odustali. Bile su im previše skupe.

Realno su skupe.

3

najbolje-patike

image: StockX, via hypebeast

Najskuplje patike – “Flu-Game” Jordan 12

Cena: 104,765

Flue Game je poznata kao peta utakmica NBA finala 1997 godine kada je Michael Jordan imao težakgrip. I pored toga je dao 38 poena a njegovi Bullsi su pobedili. Patike je do 2013 posedovao Preston Truman, dečko koji je skupljao lopte pored terena i koji ih je dobio od Michaela. U kompletu su išle i čarape. Truman ih je kasnije dobro unovčio.

4

najskuplje-patike

2016 Nike MAG samozatežuće

Cena: 104.000 dolara

Nike je 2016, u čast filma Povratak u budućnost, napravio novih 89 i potpuno funkcionalnih MAG patika. Koje su zaista mogle i da se samozatežu, što sa originalom nije bio slučaj. Sve je bilo deo humanitarne akcije za podršku obolelima od Parkinsonove bolesti od koje je oboleo glavni akter filma. Patike su mogle da se kupe uz posebnu proceduru. Samo dva meseca kasnije jedan par je prodat za ogromnu cifru od preko 100 hiljada dolara. Dakle neko je opasno zaradio. I to možda baš i nije ok u ovom slučaju, pošto je ideja bila da se skupe pare za lečenje bolesti.

5

najskuplje-patike

image: ebay

Nike MAG iz 1989 (“Back to the Future II”)

Cena 92,100 dolara

Dok je model iz 2016 funkcionalan, originalni model iz 1989 godine i filma Povratak u budućnost nije. A uz to nije baš u tako dobrom stanju. U pitanju je jedna, poprilično propala patika za koju nije potvrđeno da li je nosio Michael J. Fox u filmu ili je samo bila deo filmskog seta. I pored toga vredi skoro 100.000 evra.

6

Stephen Under Armour 6 “Moon Landing”

Cena: 58,100 dolara

Nema baš puno podataka o ovim patikama, osim da su prodate za poprilično visoku cifru i da su jedine Under Armour na listi.

7

najskuplje-patike

image: StockX, via hypebeast

Eminem X Carhartt X Nike Air Jordan 4 Retro

Cena: 30,100 dolara

Eminem i Nike su sarađivali u nekoliko navrata. Uglavnom su tako nastali kolekcionarski primerci, a ove patike su najskuplje. Ovog puta su učestvovali Slim Shady, Carhartt i Jordan Brand. Rezultat je bila vrlo ograničena serija patika koje su urađene za petnaesti rođendan Shady Records.

8

najskuplje-patike

image: StockX, via hypebeast

DJ Khaled Air Jordan 3 “Grateful”

Cena 20.000 dolara

DJ Khaled je poznati ljubitelj patika a 2017 Nike mu je dao priliku da dizajnira svoje AJ3 patike. I tako su nastale ove upečatljive crvene gilje.

9

Nike Air Jordan 5 Retro Michigan Fab Five

Cena. 20.000 dolara

Nike je 2017 godine najavio da će Tinker Hatfield dizajnirati Air Jordan V posvećen klasi 1991 Univeziteta Mičigen, koja važi za najbolju generaciju poznatu i kao Fab Five.

Pa je bilo i prigodno da zauvek ostanu upisani u istoriji što je bilo obeležno i prigodnim patikama.

Nekoliko pari je prodati po veoma visokim cenama a jedne su dostigle cenu od 20.000 dolara.

10

najskuplje-patike

image: StockX, via hypebeast

UNDFTD X Nike Air Jordan 4 Retro

Cena: 18,500 dolara

Poznati diler patika UNDFTD iz Los Angelesa je 2005. godine sa Nike i Jordan brendom uradio drugačiju verziju modela AJ4. Napravljeno je samo 72 para ovih maslinastih patika koje su onda poklonili prijateljima. Ovaj model se nikada nije našao u prodaji. A onda se jedan par nekako našao u prodavnici Stadium Goods gde su prodate za 18,500.

Pogledajte i – Kako očistiti patike

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime