Kiša, sneg, vetar, zima, voda i SO! Verovatno se i vi očajno pitate – Kako sačuvati patike preko zime?

Evo šta bi trebalo da znate.

Za početak, budite svesni da voda i patike obično ne idu baš dobro zajedno. Uopšte, voda i kožna obuća ne idu sjajno zajedno. Što se tiče platnenih patika i cipela njih odmah stavite u orman pošto ćete ih sasvim upropastiti preko zime. A uz to su verovatno i hladne pa ćete zaraditi prehladu.

Dakle, platnenu obuću zaista izbegavajte preko zimskih meseci, pošto im neće biti leka ako ih nekoliko puta pokvasite.

Kako sačuvati patike preko zime – Zaštita patika i cipela od kiše i snega

kako-zastititi-patike-preko-zime

Kožnim patikama i cipelama uvek je bolje na vreme pružiti što bolju zaštitu. Da, bolje sprečiti nego lečiti. Mislimo na barijeru koja će se naći između kože i vode i soli. Idealno bi bilo da na početku zimske sezone nanesete sloj zaštite. To može da bude neki impregnacioni sprej. Obratite pažnju koji kupujete, pošto ih ima različitih za različite vrste i boje kože. To mogu da budu oni klasični a ima i super high tech rešenja. Sada mogu da se kupe i moderne tečnosti u spreju koje će bukvalno odbijati vodu. Nisu ni previše skupi a potpuno će zaštititi vaše patike i cipele od vode.

Evo kako to izgleda a imate ih po netu za desetak evra u više varijanti:

Ako nemate sprej za impregraniciju možete da iskoristite bila šta masno. Recimo vazelin ili čak mast za ruke ako baš nemate ništa drugo. Ipak, imajte u vidu da će to donekle promeniti izgled kože obuće. Zato je možda bolje da prvo probate na maloj površini, recimo kod pete i vidite kako će sve izgledati pre nego što premažete celu cipelu ili patiku.

Posle toga sačekajte da koža upije zaštitu i možete da je nosite napolje čak i po vlažnom vremenu.

Kako sačuvati patike preko zime – Čišćenje

kako-zastititi-patike-preko-zime

Pre nanošenja zaštite, ali i svaki put kada se patike uflekaju potrebno ih je očistiti. Iako biste možda radije odmah pokušali da očistite fleke od soli i vode ne radite to. Pustite obuću da se osuši preko noći. Recimo pored radijatora ili peći. Ali ne previše tople peći da ne uništite dodatno patike. Previsoka temperatura može da izazove pucanje kože. Ako su vam cipele ili patike sasvim natopljene vodom, ugurajte u njih stare novine koje će upiti vlagu i sačuvati oblik obuće. Posle toga ćete lako zastrugati krupnije fleke, poput blata ili fleka. One dublje, bele fleke od soli i vode se neće skinuti baš tako lako. Ali moguće je ukloniti i njih. Uzmite krpicu natopljenu u blagi rastvor deterženta i mlake vode. Dobro ocedite krpicu da bude što manje vode u njoj i skinite fleke. Trudite se da što manje vode prenesete na kožu. Posle toga sačekajte da se patike osuše i onda ih premažite zaštitom. Ovde imate celu uputstvo za čišćenje patika.

Kako sačuvati patike preko zime – Prevrnuta koža, antilop

kako-zastititi-patike-preko-zime

Patike i cipele od prevrnute kože su posebno osetljive na vodu. Ako ikako možete izbegavajte njihovo nošenje po kiši i snegu. Ako ste ih već pokvasili, opet sačekajte da se sve osuši. A onda probajte da prljavštinu skinete četkom za antilop. Ako je nemate probajte četkicom za zube. Ako to ne uspe, probajte da fleke obrišete gumicom za olovke. Ako ni to ne uspe, probajte sa vrlo blagom šmirglom. Ali budite pažljivi da ne napravite više štete nego koristi.

Kada se sve osuši, naprskajte poseban sprej za prevrnutu kožu. Po svaku cenu probajte da izbegavate kvašenje antilopa, čak i za pranje pošto će verovatno sve izgledati samo još gore nego pre.

Kako sačuvati patike preko zime – Trik

Ne zaboravite da koju god zaštitu koristite za obuću prvo isprobate na maloj površini kože, bolje kod pete ili sa strane. Što se tiče krema za zaštitu slobodno nanosite kreme koliko god kož može da upije.

I za kraj, ako baš baš morate da nosite platnene patike preko zime, pre toga uradite ovo:

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime