Kupili ste prevelike patike. I šta sada raditi? Šta bi moglo da se učini kada ustanovite da su vam patike velike i može li se uopšte nešto učiniti? Može naravno ali ne i onda kada su baš prevelike.

Prevelike patike

Prvo isprobajte da nosite duple čarape ili neke deblje. Možda upali. Kako dolazi hladnije vreme nabavite kvalitetne čarape za planinarenje. Mogu da budu od vune, ili sintetike, ali je važno da budu debele. Biće udobnije, toplije i popuniće prostor u patikama.

Ako patike imaju višak prostora oko prstiju ubacite u vrh cipela vaticu, mekanu krpicu ili toalet papir i popunite vrhove cipela. Naravno isprobajte da li vas to možda žulja jer ne želite da dobijete žuljeve i upropastite stopala zbog loše kupljenih patika.

Novi, debeo uložak je takođe dobro rešenje. Imate razne vrste uložaka u prodaji pa ponesite patike i posavetujte se sa prodavcima koji bi vam ulošci vam odgovarali. Isprobajte ako je to moguće.

U prodanicama cipela, apotekama i specijalizovanim prodavnicama prodaju se i razne vrste pomagala koji mogu pomoći da rešite problem velikih patika. Možete kupiti silikonski samolepljivi uložak, traku koja se lepi pozadi na petu odnosno iznad pete i sprečava da vam patike klapću, da idu iza vas. Postoje i ulošci koji se podmetnu ispod pete što će vam omogućiti laganiji hod i učiniti patike manjim.

Neki kažu da se patike mogu smanjiti ako ih pokvasite. Možda je bolje rešenje sačekati prvi pljusak pa trk na ulicu i šljapkajte po kiši. Ako to nećete, poprskajte patike dobro vodom ili ih potopite u vodu. Na deklaraciji bi trebalo da piše smeju li se nositi po kiši. Onda ih osušite fenom ili na suncu. Ovo sigurno nije dobro rešenje za kožne i psoebno antilop patike jer mogu ostati fleke.

Odlično rešenje je da posetite obućara i potražite savet, koji će možda moći da ih nekako suzi.

Ali pre nego što krenete u avanturu smanjivanja patika vodite računa i o sigurnosti i zdravlju.

Kada imate patike koje su vam velike morate voditi računa da li u njima dobro i sigurno hodate. Možda se spoplićete ako štrče napred, ili ne gazite u njima kako treba.

Ako su preširoke i niste mogli da ih stisnete pertlama noga će vam tokom hoda proklizavati pa ćete hodati nestabilno i nezdravo.

Sve u svemu ako su vam patike prevelike možete povrediti stopalo, zglobove, prste, možete pasti. Razmislite pre nego što krenete u njima u školu, na posao, sport. Ako trenirate neki sport verovatno vam neće biti najprijatnije vežbate u velikim patikama.

Najsiguniji savet je da ih vratite i zamenite za patike koje vam sasvim odgovaraju.

Na Youtube ima dosta saveta pa možete da pogledate recimo ovaj ili ovaj video.

Pogledajte i:

Kako razgaziti male patike

Popravka patika u Beogradu

Punjenje patika vazdušnim đonom

Najudobnije patike

Kako očistiti patike

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime