Kako razgaziti patike? I šta činiti kada su vam patike tesne? Zamislite scenario: kupili ste patike koje su tako dobre, lepe, posebne i mnogo vam se dopadaju. Ali kada ste u njima izašli na ulicu shvatili ste da vas stežu. I kada se pitate u šta ste gledali i kako se to desilo nemate odgovor, osim da su vam se dopale na prvi pogled. Ali ne brinite. Lako ih možete proširiti. Skoro uvek.

Izaberite neki od predloženih načina. Dobićete sjajne rezultate.

Najjednostavnije je da ih obujete i nosite po kući ili oko kuće sve dok vam ne legnu kako treba. Pre nego što to uradite namažite ih špiritusom, alkoholom ili sredstvom za omekšavanje veša i onda obujte svoje patike. Hodajte u njima da se razgaze.

Možete da zamolite nekog iz kuće koji ima samo malo veći broj od vašeg da ih nosi neko vreme umesto vas.

Jedno od lakih rešenja je i da obujete dva para čarapa, obujete patike i hodate. Naravno, po kući da ih ne uprljate jer možda ćete ipak morati da ih zamenite za veće.

Ako više volite pomoć stručnjaka odnesite patike kod obućara, oni imaju spravice sa federima koje upravo služe proširenju patika. I nije im prvi put da to rade radujući dobrim ishodom svoje mušterije.

Ako ni to nije dovoljno možete da izvadite uložak ili ga zamenite nekim tanjim. Tako ćete dobiti najmanje pola broja a možda čak i ceo.

Ovo su bili neki jednostavni načini za proširivanje patika.

Sada predlažemo malo komplikovanije zahvate.

Kako razgaziti patike

Proverite kako led može da proširi patike. Za to je potrebno da napunite kese sa vodom. Ali vodu morate staviti možda u više kesa proveravajući da negde ne puštaju vodu. Voda se širi kada se zaledi pa naslućujete šta treba dalje činiti. Kese sa vodom gurnite u patike a onda ih smestite u zamrzivač. Potrebno je oko desetak sati da se voda zamrzne a za to vreme patike ostavite u zamrzivaču. Voda se zamrzava, led se širi a i vaše patike. Posle desetak sati izvadite patike i probajte. Trebalo bi da budu proširene.

Možete da pokušate da proširite patike tako što ćete koristiti krompir. Oljušitite krompit i oblikujte ga tako da može dobro da se ugura u prste patike. Ostavite ga preko noći a izjutra proverite rezultat. Ne garantujemo da nećete dobiti i fleke ili neprijatne mirise na patikama pride.

Možete za proširenje vaših lepih, novih patika da koristite i fen za kosu. Obujte patike a onda zagrevajte fenom, ali na umerenoj toploti da ne biste oštetili patike. Držite oko tridesetak sekundi na jedoj pa na drugoj nozi. Ponavaljte ovo nekoliko puta ravnomerno zagrevajući patike sa svih strana. Mrdajte prstima i pomerajte koliko možete stopala dok zagrevate patike.

Patike možete proširiti i tako što ćete u njih ubaciti dodatni uložak a onda ih nositi nekoliko dana.

Možete u patike da nagurate krpe ili mekani papir natopljen alkoholom i ostaviti da stoji preko noći. Uradite to nekoliko puta i patike će se sigurno proširiti.

Tesne patike – Kako prepoznati

I nemojte se nervirati što ste kupili male patike. Stručnjaci tvrde da dve tećine ljudi nosi preuske patike.

Možda se ponesete tako što uvek kupujete određeni broj i ne vodite dovoljno računa pri kupovini smatrajući da će vaš broj uvek značiti i istu veličinu patika. Ali to nije tako.

Sve zavisi od modela. Možda oblik nove patike ne odgovara vašem stopalu. Možda je prostor za prste preuzak. Možda su patike šire a kraće nego što je uobičajeno.

Zato morate obavezno da probate patike koje kupujete.

Ako su vam prsti stešnjeni, preklopljeni nemojte ih kupovati. Znači da su vam patike tesne.

Ako vam peta ne legne kako treba nego se po malo izvlači kad hodate to nije model za vas.

Čuli ste priče kako su bake kupovale patike svojoj deci. Tako što ubace svoj prst iza pete a ako ima dovoljno mesta, patike su potaman.

Pogledajte i:

Popravka patika

Punjenje vazdušnog đona silikonom

Koje su najudobnije patike

Kako očistiti patike