Pravoslavni kalendar za 2023. godinu: ovo je pravo vreme da se pripremimo i znamo kada su pravoslavni praznici u 2023. godini u Srbiji. Koristićemo novi kalendar jer ćemo se tako lakše uklapati u svakodnevni životni ciklus. Srpska pravoslavna crkva vreme računa po starom julijanskom kalendaru ali se uz stari uvek navode i datumi novog radi praktičnosti i lakšeg snalaženja u svakodnevnom životu. O računanju vremena i o dve vrste kalendara koje koristi pravoslavni svet već smo pisali, pa možete da se informišete na ovom linku.

Pravoslavni kalendar za 2024. godinu se nalazi na linku.

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu

Pravoslavni kalendar – januar 2023
Pravoslavni kalendar – februar 2023
Pravoslavni kalendar – mart 2023
Pravoslavni kalendar – april 2023
Pravoslavni kalendar – maj 2023
Pravoslavni kalendar – jun 2023
Pravoslavni kalendar – jul 2023
Pravoslavni kalendar – avgust 2023
Pravoslavni kalendar – septembar 2023
Pravoslavni kalendar – oktobar 2023
Pravoslavni kalendar – novembar 2023
Pravoslavni kalendar – decembar 2023

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu počinje postom koji se praktikuje uoči priprema za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista, Božić. Post inače prethodi svakom velikom prazniku pa tako i uoči Božića, ovog radosnog praznika kojim se proslavlja Rođenje Gospoda Isusa Hrista.

Pogledaj i:

– Šta obući za manastir

– Kako se obući za pravoslavno venčanje

– Kako se obući za pravoslavno krštenje

Ovom lepom prazniku prethodi i zanimljiv narodni običaj Materice, Detinjci i Oci. Tri nedelje uoči Božića posle Svete Liturgije kada ukućani dođu kući majke i očevi vezuju decu a ona im daju poklone ili obave neke kućne posliće. To su Detinjci. Sledeće nedelje su Materice, deca će vezivati majku, naravno simbolično, a da bi je odvezali ona će im darivati poklone. To su uglavnom neke sitnice.Tako i na dan kada se obeležavaju Oci deca će vezati Oca koji će im davati poklone. Oci padaju baš u nedelju, prvog januara što je lep početak godine koja je ispred nas. Ova tri praznika simbolizuju porodičnu povezanost i poštovanje, zajedništvo koje je uvek bilo jedna od bitnih odlika pravoslavne vere.

srpski-crkveni-kalendar-2023
srpski-crkveni-kalendar-2023

Sveti Ignjatije Bogonosac se proslavlja 2. januara. Mnogim vernicima to je slava a pošto je vreme posta i slava će biti posna što uključuje ribu ali ne i meso. Ovom slavom se započinje, može se možda reći slavski krug u 2023. godini. Slave bi trebalo obeležavati skromno i dostojanstveno bez pregršt hrane i pića jer je bitno toga dana setiti se sveca koji se proslavlja. Danas se ustalio i običaj da se na slave nose pokloni, što je nepotrebno, važno je otići čista srca, odneti flašu vina i čokoladicu za decu. Proslavlja se svetitelj a ne onaj koji donosi poklone.

Sveti Ignjatije Bogonosac je bio dete kada je Gospod Isus Hristos živeo na zemlji. U nekom trenutku Isus Hristos je malog Ignjatija uzeo u ruke, zagrlio ga i rekao onu čuvenu rečenicu… ako ne budete kao deca nećete ući u Carstvo nebesko… Tako dobi ime Bogonosac jer ga je Gospod nosio u rukama. Stasavši i naukom hrišćanskom obogaćen bi postavljen za episkopa Antiohijskog. Sveti Ignjatije je uveo prelepo antifonsko pevanje, naizmenično pevanje iz dve pevnice. Postradao je od cara Trojana.

Približava se vreme Božića, prvog od velikih hrišćanskih praznika. Rođenje Isusa Hrita podelilo je vreme na pre i posle Hrista. Zapravo da se Hristos nije rodio, ovaplotio kao čovek istovremeno ostajući i Bog, ne bi bilo ni ostalih postulata hrišćanstva, Vaskrsenja koje čoveka uvodi u večnost, Duhova idr.

Već šestog januara počinje proslavljanje Rođenja Gospoda Isusa Hrista, Božić. Ovaj radosni praznik ima najviše primesa narodnih običaja koji se prožimaju sa crkveno liturgijskom praksom. Ovaj praznik proslavljaju svi vernici a često i ateisti, jer unosi lepo raspoloženje u porodicu, okuplja srodnike, prijatelje, komšije šireći pozitivno raspoloženje.

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu – Božić i Badnji dan

Šestog januara je Badnji dan i poslednji dan posta. Ovog dana se priprema riba za večeru, mesi se česnica i kolači, priprema pečenica i svi se raduju nadolazećem prazniku.

Za Božić se priprema pečenica – svinjsko pečenje i česnica koju svi znatiželjno isčekuju. To je umešen hleb u koji se stavi neka parica, nekada je to bio zlatnik ili srebrnjak a danas uglavnom simbolično se ubacuje neka parica. Ona se prethodno dobro iskuva i opere. Tokom Badnjeg dana se palio badnjak, mlado hrastovo drvo u dvorištu kuće. Danas se to dešava ispred crkava, a vernici se okupe oko vatre i svako doda po neku grančicu. U kuću se unosi tek po koja grančica zajedno sa slamom a uz buketić se dodaje i pšenica, glog, po neki orah. Sve to ima zanimljivu simboliku. Kada se grančice drveta zapale simbolizuju svetlost koju je Hristos doneo čoveku zagrevajući mu dušu svojom ljubavlju. Slama podseća na onu na kojoj je Gospod položen u Vitlejemskoj pećini po svom rođenju. Pšenica nagoveštava dobru žetvu, glog zdravlje. Iako podseća na paganski običaj donošenje badnjaka i ostali običaji za Božić nose ozbiljnu duhovnu poruku. Ali naravno to ne može da bude iznad liturgijskog života, samo je ukras ovog važnog praznika.

Na dan Božića 7. januara koji 2023. godine pada u subotu, porodica će biti u crkvi na Svetoj liturgiji, pričestiti se a kod kuće će dočekati položajnika, to je obično mlađa osoba a jako je važno da prva ulazi toga jutra u kuću i čestita praznik. Položajnik zapravo simbolizuje Anđele Božije koji su se javili u vitlejemskoj pećini pastirima i objaviše radostnu vest o rođenju Isusa Hrista. Za vreme božićnog ručka se lomi česnica, svaki ukućanin uzima parče a onaj koji dobije paricu u tom parčetu hleba biće, prema običaju, posebno srećan tokom te godine.

I pored ovih lepih običaja koje podrazumeva pravoslavni kalendar za 2023. godinu, najvažnije je posvetiti se molitvi, truditi se da se čovek pokaje, ispovedi i pričesti. Duhovnici podsećaju, ako se čovek tokom posta i pripreme za Boćić kao i druge praznike, makar oslobodi jednog greha može se reći da to vreme nije bilo uzaludno, već je ispunilo cilj, ugledanje na Hrista.

U nedelju 8. januara je Sabor Presvete Bogorodice i nedelja Svetih Bogootaca.

A 9. januara je slava mnogih porodica Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan. Ovaj svetitelj je bio prvi hrišćanin koji je postradao za Gospoda i otuda bi prozvan prvomučenikom. Pomagao je ljudima, činio mnoga čudesa. Međutim, kako je bio Jevrejin i svojim sunarodnicima govorio da su ubili Mesiju stekao je mnogo neprijatelja koji su ga oklevetali kod svojih starešina a ovi portiv Stefana pobuniše narod. Zbog tih laži bi uhapšen ali se tokom suđenja ne odreće svog mišljenja a pogledavši u nebo reče pristunima da vidi nebesa otvorena i sina čovečjeg gde stoji s desne strane Boga. To razgnevi narod te ga ubiše kamenujući ga. Tako Stefan postade prvi mučenik koji postrada zbog svoje vere u Isusa Hrista.

Nova godina, Obrezanje Gospodnje, Sveti Vasilije Velike je 14. januara a ove godine je u subotu. Ovo je Nova godina koja se proslavlja po Julijanskom kalendaru pa se naziva još i Stara, Pravoslavna ili najčešće Srpska nova godina. Treba podsetiti da je hrišćanstvo nastalo u vremenu kada se u svetu vreme računalo po Julijanskom kalendaru. Po tom kalendaru su naravno ustanovljeni i svi crkveni praznici. A onda je u 14 veku papa Grigroije VIII izvršio reformu kalendara pa je taj novi kalendar nazvan Gregorijanski. Ovaj kalendar je bio prihvaćen u Kraljevini SHS ali ne i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tako je došlo do razmimoilaženja u računanju vremena. Otuda i proslavljanje dve nove godine.

Krstovdan se obeležava 18. januara, to je dan posta. Godine 326. desilo se da je carica Jelena, majka cara Konstantina odlučila da nađe Krst na kome je Hristos bio razapet. Krst je bio sakriven a po kazivanju jednog starca nalazio se ispod hrama boginje Venere. Carica naredi da se kopa i pronađoše na tom mestu tri Krsta. Ne znajući na kome je Gospod Isus Hristos razapet oni ovim krstovima dodirivaše jednog mrtvaca koga su pronosili tim putem. A kada ga dodirnuše Krstom na kome je bio Hristos razapet on ožive.

Bogojavljenje se praznuje 19. januara, ovaj praznik se veoma svečano obeležava. Ovim praznikom se obeležava događaj koji se zbio neposredno po krštenju Isusa Hrista u reci Jordanu. Nebesa su se otvorila a Sveti Duh u obliku golubice sišao je na Isusa Hrista dok se istvoremeno čuo glas sa neba: “Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.” Dakle, desilo se da se po prvi put Isus objavio svetu kao Bogočovek zato se ovaj praznik i naziva Bogojavljenje, jer se Bog javio čoveku. Na praznik Bogojavljenja u crkvi se na liturgiji dešava osvećenje vode. Bogojavljensku vodu verni uzimaju i nose svojim kućama pa je koriste tokom cele godine. Ona se ne kvari a verni je piju verujući da im pomaže u izlečenju duše i tela.

Praznik Svetog Jovana Krstitelja ili Jovanjdan se proslavlja u ponedeljak 20. januara. Sveti Jovan Krstitelj nazvan je još i Prorok, Preteča i Krstitelj Gospodnji. Ovaj praznik se svečano proslavlja u mnogim crkvama posvećenim ovom svetitelju, slava je brojnih porodica. Slava je inače jedna od bitnih odlika pravoslavnih Srba. Toga dana se proslavlja svetitelj koji se smatra zaštitnikom porodice i kuće u kojoj se slava obeležava. Misli se da Srbi slave onog Svetiteja na čiji su dan njihovi preci primili Sveto Krštenje, te tako i naziv Krsna slava. Zato se slava obeležava svečano i dostojanstveno, uz skromnu trpezu i zajedništvo u porodici i sa gostima koji dolaze da čestitaju praznik. Nekoliko dana pred slavu sveštenik dolazi u kuću vernika koji slavi i osvećuje vodicu od koje će se napraviti slavski kolač. Slavski kolač simboliše Hrista koji je hleb života a tu je vino kojim se kolač preliva koje je simbol krvi koja je tekla iz Hristovih rana. Za slavu se sprema i slavsko žito koje je u hrišćanstvu simbol večnog života, smrti i vaskrsenja. Kada se žito poseje ono umire pa klija, iz njega se razvija novi klas i novi život. Na slavi je neophodna i sveća. Sve ovo vernik će odneti u crkvu uoči slave a sveštenik će prelomiti kolač, očitati molitve za zdravlje i blagostanje ukućana i gostiju.

Pravoslavni kalendar 2023 – Sveti Sava

U januaru, 27. u petak, proslavlja se Sveti Sava prvi srpski arhiepiskop, Savindan. To je i školska slava, ovaj dan je i slava brojnih porodica, udruženja, institucija.

Ukratko o životu Rastka, kasnije Svetog Save , koji se rodio 1169. kao najmlađi sin Stefana Nemanje velikog srpskog župana. Jednom prilikom na njihov dvor dođu monasi sa Svete Gore i kad kroz razgovor sazna da žive onako kako bi on želeo, mladi Rastko krete sa njima na Svetu Goru. Otac posla za njim poteru i saznade da je on u manastiru Svetog Pantelejmona. Da ga ne bi vratili na očev dvor on se zamonaši i tako ostade u manastiru. Umesto svetovnog imena Rastko dobi monaško Sava.

Posle izvesnog vremena i Savin otac Stefan Nemanja u monaštvu Simeon zakaluđerio se u Studenici i otišao na Svetu Goru. Zanimljivo je da obično prvo otac prihvati monaški podvig a tek onda sin ali ovoga puta sin je bio taj koji je inspirisao oca da krene sinovljevim putem.

Do tada na Svetoj Gori nije bilo srpskog manastira ali grčki car dade odobrenje da se obnovi jedan porušeni manastir. Tako Srbi podigoše manastir Hilandar koji i do današnjeg dana svetli onima koji žele da hode putem Hristovih zapovesti.

Sveti Sava je na Svetoj Gori napisao Tipik Svetog Save, pravila ponašanja monaha, kao i Žitije svoga oca Prepodobnog Simeona.

srpska-zastava
srpska-zastava

Došavši kasnije u Srbiju podizao je crkve, učio narod veri i ponašanju u crkvi, podizao škole i bolnice. Godine 1219. dobio je autokefalnost, samostalnost Srpske pravosalvne crkve i postao njen prvi arhiepiskop.

Putovao je u Aleksandriju, Vavilon, Egipat, bio na Sinaju, Antiohiji a svuda je dočekivan s poštovanjem i srdačnošću. Na putu ka otadžbini razbole se i upokoji u Bugarskoj. Kasnije su mošti, telo Svetog Save prenete u Beograd ali su ga Turci, po nalogu Sinan paše, 1595. godine spalili.

Na dan kada se proslavlja Sveti Sava održavaju se u njegovu čast brojne manifestacije na kojima se govori o životu Svetog Save i njegovom značaju za srpski narod.

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu u Srbiji 14. februara proslavlja slavu Sveti mučenik Trifun. On je zaštitnik vinogradara, iscelitelj jer je lečio mnoge ljude. Izlečio je ćerku tadašnjeg cara Gordijana koja je imala psihičke probleme. Na vlast uskoro dođe car Decijan Trajan koji je tražio od Trifuna da se odrekne Hrista što ovaj odbi a car ga usmrti.

U sredu 15. februara proslavlja se Sretenje, Četrdeseti dan od Rođenja Isusa Hrista, Bogorodica je sa svojim zaručnikom Josifom došla u Jerusalimski hram, noseći malog Hrista. Tada je u hramu služio sveti prorok Zaharija, otac Jovana Preteče te on Bogorodicu smesti u hramu na mesto za devojke a ne za žene. U hramu se pojavi i starac sveti Simeon Bogonosac koji uze na ruke Mesiju i reče: “Sad otpuštaš u miru slugu svojega Gospode, po reči svojoj, s mirom, jer oči moje videše spasenje tvoje….” Tada bi jasno da je u hramu Mesija dugo očekivan. Fariseji koji su bili u hramu bili su ljuti što je Bogorodica Marija postavljena na mesto za devojke rekoše to caru Irodu, objavivši da je tu, u hramu novi car.Uplašivši se za svoj presto Irod posla da ga ubiju, ali su roditelji sa malim Hristom već napustili hram.

Bilo je ovo prvo susretanje Boga i čoveka. U narodnom predanju ovo je praznik kada se susreću zima i leto.

Sveti Simeon i Ana se slave sutradan u četvrtak 16-og. Sveti Simeon je prevodio Sveto Pismo sa jevrejskog na grčki. Kada je došao do proročanstva: “Evo djeva će zatrudneti i rodiće sina” zbuni se napisa umesto djeva, mlada žena. Ali tada mu se javi angeo Božiji i reče da je proročanstvo istinito i da ostavi reč djeva. Takođe mu proreče da neće umret dok ne vidi Mesiju, što se i desilo. Ovaj praznik se smatra zaštitnikom dece.

U februaru mesecu su zimske zadušnice 2023, koje padaju 18. februara. Zadušnice su uvek u subotu. To su dani koje je crkva odredila za sećanje na preminule. Postoje zimske, letnje, miholjdanske i Mitrovske zadušnice. Tih dana se čitaju posebne molitve za mrtve. Neki će otići na groblje a neki prisustvovati molitvi u crkvi. Osim molitve za zadušnice treba upaliti sveću, tamjan, doneti u crkvu vino i žito.

Od ponedeljka, 20. februara počinje Veliki Časni post pred proslavu najvažnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Ovaj post je dosta strog, na ulju se jede subotom i nedeljom i za vreme praznika a riba tek na Blagovesti i Cveti. Naravno, stariji, deca, bolesni neće se pridržavati ovako strogih pravila. Mnogi će reći da jedva čekaju vreme posta jer je to vreme kada se podsećaju da su prolazni na ovoj zemlji, da je bitno zagledati se u sebe, shvatiti gde se i zašto greši, popraviti se, provoditi više vremena uz molitvu koja će pomoći da se čovek više okrene duhovnom životu a manje ugađanju telu, strastima i lošim navikama. Teba se odreći gordosti, sujetnih i grešnih misli, ružnih reči. Upravo se ističe da telesni post nije cilj sam po sebi. Kako je govorio Sveti Jovan Zlatousti: “Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.” Još je govorio….ako si ispunjen zlobom, zašto si telo mučio…. U vreme posta ljudi se podstiču na činjenje dobrih dela, dela milosrđa, pomaganja nemoćnim.

U martu mesecu, 2-og u četvrtak se obeležava Sveti velikomučenik Teodor Tiron. Bio je ovaj svetitelj vojnik a kada narediše da svi prinesu žrtve idolima on odbi javno rekavši da je hrišćanin. Teodor zapali neznabožački žrtvenik te ga zatvoriše u tamnicu da tamo umre jer ne htede da se odrekne Gospoda Isusa Hrista. Dugo su ga mučili ali je on uvek hvalio Gospoda i na kraju ga spališe.

40 Svetih mučenika Sevastijskih – Mladenci proslavljaju se u sredu 22. marta. Ovo je praznik kada se verni sećaju 40 Sevastijskih mučenika. Svi su bili vojnici rimskog cara Likinija i ne htedoše da se odreknu svoje vere zbog čega su bili ubijeni. Kako su svi bili mladići narod je ovaj praznik namenio novopečenim bračnim parovima. Na ovaj dan mladencima se donose pokloni i upućuju želje za dug, plodotvoran i lep bračni život. Mladenci su uvek u vreme posta pa je i trpeza posna.

U aprilu se obeležava Lazareva subota koja pada u subotu 8. og. Ovaj praznik se još naziva i Vrbica. Ovaj dan obeležava događaj kada je Isus Hristos vaskrsao Lazara. Posle vaskrsenja Lazar je postao episkop na Kipru i živeo još trideset godina. Na ovaj praznik beru se mlade vrbove grančice koje se osveštavaju u crkvi pa se zato ovaj praznik nazva Vrbica.

Cveti su odmah sledećeg dana, 9.og u nedelju. Posle vaskrsenja Lazara Isus Hristos ulazi u Jerusalim a narod mu kliče i baca palmove grančice pred njega. Ovaj praznik vernima na praktičan način prikazuje da Isus Hristos vaskrsava iz smrti i da je čovek stvoren za večnost a ne za trenutak života ovde na zemlji.

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu – Vaskrs

Sledeća nedelja su veliki praznici koji i nose ovaj naziv u svom imenu. Veliki ponedeljak, Veliki utorak, Velika sreda, Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota nagoveštavajući dolazak najznačajnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista. Veliki četvrtak se vezuje za pričešće, jer je toga dana prema biblijskoj istoriji Gospod uveo pričešće koje je i danas jedna od važnih odlika hrišćanstva. Sveto pričešće učvršćuje vezu Gospoda sa čovekom a dešava se na svakoj liturgiji.

Gospod je uhvaćen u sredu a razapet u petak. Veliki petak je poseban dan, tužan za sve hrišćane i u hramovima se obeležava posebnim molitvama. Važno je setiti se da je narod samo par dana pre razapinjanja Hrista klicao njegovom ulasku u Jerusalim i klanjao mu se. Ali kada je bio uhvaćen i kada je narodu ponuđeno, prema ondašnjim običajima, da kažu koga žele da oslobode od trojice zatvorenika, Gospoda ili razbojnike, narod je odabrao razbojnika kličući Gospodu: “Raspni ga, raspni.” Ali i pored toga Gospod se nije odrekao ljudi, trpeći ruganja, šibanja i najzad razapinjanja a bez svoje krivice.

pravoslavni-kalendar-2023
pravoslavni-kalendar-2023

Vaskrs se proslavlja u nedelju 16. aprila. Verni Vaskrs dočekuju radosno, to je vreme svetkovine i međusobnog druženja. Neki će ići na liturgije u noći između subote i nedelje, neki u nedelju izjutra. Svečana liturgija, radost među vernicima obeležiće početak ovog velikog praznika. Veliki je, najveći jer je pružio čoveku nadu da je moguć život posle smrti, da je najveći čovekov neprijatelj – smrt pobeđena. Vaskrsenje je osnova hrišćanske vere, ono hrani nadu i učvršćuje ljubav. Kako je rekao apostol Pavle… ako Hristos nije ustao iz mrtvih uzalud je propoved naša, uzalud i vera naša.

Divan je običaj farbanje jaja na Vaskrs. Jaja se farbaju sa sećanjem na vreme kada je Marija Magdalina Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđelje. Caru Tiberiju je predala crvena jaja pozdravivši ga rečima : “Hristos Vaskrse”. Jaja se uglavnom farbaju crvenom bojom što simvoliše nevino prolivenu krv Gospodnju na krstu. Ali je to i boja vasrksenja jer je Gospod vaskrsao posle smrti na krstu. Na praznik Vaskrsa prestaje post a ukućani će se okupiti za prazničnom trpezom.

Sveti velikomučenik Georgije (Đorđe)- Đurđevdan se proslavlja 6. maja u subotu. To je jedna od najmnogobrojnih slava. On je bio rimski vojnik kod cara Dioklecijana. Bio je veoma učen i brzo je napredovao. Godine 303. je bio progon hrišćana a Georgije je javno istupio govoreći protiv ovakvog ponašanja prema hrišćanima. Umeđuvremenu je razdelio svoje imanje siromašnima, otpustio robove. Posle izjave da je i sam hrišćanin biva uhapšen. Georgije bi mučen danima ali se nije odrekao Hrista. Na kraju mu odsekoše glavu 303. godine.

U ponedeljak 8. maja je slava na kojoj se obeležava Sveti apostol i jevanđelist Marko- Markovdan. Marko je napisao jedno od Jevanđelja, bio je eipiskop u Misiru. U Aleksandriji je osnovao crkvu Božiju, postavio u njoj episkope, sveštenike i đakone. Mnogo je propovedao i činio čuda. Ubiše ga neznabošci a verni ga i danas proslavljaju sa ljubavlju.

Sveti Vasilije ostroški čudotvorac se proslavlja se u ponedeljak 12. maja. Sveti Vasililje je veoma cenjen i poštovan među vernicima ali njemu se moli i pripadnici drugih veroispovesti, ateisti. Manastir Svetog Vasilija u Crnoj Gori obilazi veliki broj ljudi moleći se ovom svetitelju i tražeći pomoć od njega za svoje probleme. Rođen je u selu Mrkonjići blizu Trebinja 1610. godine. Još kao dečaćić bio je u manastiru Zavali gde se učio pismenosti a zatim u manastiru Tvrdoš pohađa manastirsku školu. Kao arhimandrit je bio u Pećkoj Patrijaršiji, zatim na Svetoj Gori a onda u Vlaškoj i Ukrajini. U Peći je rukopolžen za mitropolita hercegovačkog. Imao je problema sa Turcima, rimokatoličkim misionarima, bio je proganjan i klevetan. Ali je on uvek bio uz narod, putovao svuda i tešio i učio veri Hristovoj.

 

 

U manastiru Ostrog je vodio strogi podvižnički život a poslednjih 15 godina života proveo u isposnici u Gornjem Ostrogu. Mnoga su se čudesa dešavala nad njegovim moštima (telom), možda se može reći da je jedan od najvoljenijih i najpoštovanijih svetitelja. Ljudi dolaze sa svih strana bilo da mole za pomoć ili samo da se poklone njegovim svetim moštima. Njegovo sveto telo u celosti počiva u isposnici. Čudo je da je njegovo telo neraspadnuto, a od njega se širi prijatan miomiris. Svakih nekoliko godina njegove mošti se presvlače u novo ruho.

U nedelju 21. maja se proslavlja Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov. Ovaj svetitelj je bio jedan od prvih učenika Isusa Hrista. Bio je uz Gospoda i svedočio i njegovim brojnim čudima i životu. Kada je Gospod uhvaćen Jovan je ostao uz njega iako su se svi razbežali. Tako je Isus Hristos sa krsta u poslednjim trenucima života, poverio Jovanu da brine o njegovoj majci, Bogorodici Mariji. U poslednjim godinama svojim učenicima je govorio da je najvažnije da vole jedan drugog. Mnoge porodice proslavljaju ovaj dan kao svoju krsnu slavu a kako pada u nedelju trpeza je mrsna.

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu u Srbiji podrazumeva da se u subotu 3. juna obeležavaju letnje zadušnice.

U nedelju 4. juna je praznik Silazak Svetog Duha na Apostole – Trojice – Duhovi. Ovo je jedan od važnijih praznika u pravoslavnom hrišćanstvu. Ovaj praznik je rođendan hrišćanske crkve i uvek se praznuje 50 dan posle Vaskrsa pa se još zove Pedesetnica. Toga dana je Sveti Duh sišao na apostole dok su oni bili zajedno. Tog trenutka su počeli da govore raznim jezicima. A kako je tu bilo puno ljudi svako je mogao da razume propoved apostola. Zabeleženo je da je tada 3000 ljudi prihvatilo hrišćanstvo. Na ovaj praznik u hramove se unosi zelena trava.

U junu, 12. počinje Petrovski post. Ovaj post je prilično dugačak i traje sve do Petrovdana. On je blaži i može se jesti riba, naravno ulje.

A u sredu 28. juna je Sveti mučenik knez Lazar – Vidovdan. Ovaj praznik se proslavlja u svim crkvama, u mnogim porodicama sećajući se mučeničke smrti kneza Lazara koji je poginuo na Kosovu. Rodio se 1329. u Prilepu. Bio je na dvoru cara Dušana uvažavan zbog svoje Hristoljubivosti, oštroumnosti i dobrodušnosti. Borio se protiv Turaka srčano i hrabro a 15. juna 1389. godine bi posečen. Za vreme života obnovio je manastir Hilandar na Svetoj Gori, podigao je i manastire Lazaricu, Ravanicu i mnoge druge.

U petak 7. jula proslavlja se Rođenje Svetog Jovana Preteče. Sveti Jovan je rođen od već ostarelih roditelja prvosveštenika Zaharije i majke Jelisavete. Jovan je dobar deo života proveo u pustinji gde su ga hranile divlje životinje. Iz pustinje je otišao u svet da najavi dolazak Gospoda Isusa Hrista.

Sveti apostoli Petar i Pavle – Petrovdan se proslavljaju vernici 12. u sredu. Sveti apostol Petar bio je ribar a najpre se zvao Simeon. A Sveti apostol Pavle najpre se zvao Savle, bio je farisej i gonitelj hrišćana. Gospod mu se javio na putu za Damask upitavši ga…Savle, Savle zašto me progoniš. Propovedao je po mnogim krajevima, živeo isposnički a pred smrt je rekao: “Ne živim više ja, nego Hristos u meni.”

Sveti velikomučenik Prokopije proslavlja se 21. jula u petak. Progonio je hrišćane sve dok mu se jedne noći ne javi Gospod a u vazduhu pokaza Krst. Čuo je reči…ovim Krstom pobeđuj neprijatelje….Kako ne htede da se odrekne hrišćanske vere bi pogubljen.

25. u subotu je Sabor Svetog arhangela Gavrila. Zovu ga arhangelom radosti, učestvovao je u stvaranju sveta. Javio se Prečistoj Djevi rekavši da će roditi Sina Božijeg. Blagovestio je i druga važna dešavanja u istoriji sveta. Slava je brojnih porodica, crkava.

Sveta velikomučenica Marina – Ognjena Marija 2023

A u nedelju 30. jula se proslavlja Sveta velikomučenica Marina – Ognjena Marija. Krstila se veoma mlada zbog čega je se otac odrekao. A već u 16.oj godini posle mučenja bila je posečena. Njene mošti su čudotvorne a mnoge žene joj se mole tražeći pomoć.

Sveti prorok Ilija – Ilindan se proslavlja 2. avgusta. Kada se rodio njegov otac je oko njega video anđele koji ga povijaju ognjem Često je bivao u pustinji, dugo se molio i ponirao u dubine hrišćanske vere. Ljut na mnogobožce zatvorio je nebo i tri godine kiša nije padala i činio još mnoga čudesa. Razgovarao je sa Bogom čuvši mu glas. Otišao je na nebo u ognjenim kolima i sa ognjenim konjima. U narodu je mnogo poštovan, mnogi ga proslavljaju kao svoju slavu, brojne su crkve podignute u njegovu čast.

U septembru 11-og se proslavlja Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja kada se veoma strogo posti. Ovaj slavni svetitelj je surovo postradao kada je Irod Antipa, po nagovoru Irodijade naredio da mu se odseče glava. Bila je to krvava odmazda za kritike Svetog Jovana koji je govorio da Antipa ne sme da se oženi ženom svoga brata Irodijadom.

Divan praznik Pokrov Presvete Bogorodice je u subotu 14. oktobra. Događaj, po kome je ustanovljen ovaj praznik, desio se 911. godine u carigradskom hramu Vlaherni. Tokom svenoćnog bdenija u ovoj crkvi u jednom trenutku se pojavila Presveta Bogorodica sa raprostrtim omforom (to je deo arhijerejske odeće) na rukama, time pokrivajući narod i štiteći ga. Ovaj praznik naročito slave žene.

U novembru 4-og su Mitrovske, jesenje zadušnice.

Sveti velikomučenik Dimitrije se obeležava u sredu 8. og novembra. Rodio se ovaj svetitej u Solunu, otac mu je bio solunski vojvoda i potajni hrišćanin. Još kao mali bio je kršten i naučen veri hrišćanskoj. Car Maksimijan ga postavi za namesnika Soluna sa željom da se ta oblast očisti od hrišćana. Ali Dimitrije mnoge uvede u crkvu a sam javno ispovedi da je hrišćanin te ga car baci u tamnicu. Usred molitve bi proboden kopljem, Solunjani ga smatraju zaštitnikom i spasiocem njihovog grada, crkva posvećena njemu je na uzvišenju u centru grada. I kod Srba je Sveti Dimitrije veoma poštovan i mnogi ga svetkuju kao kućnu slavu.

U decembru se posebno svečano obeležava Vavedenje Presvete Bogorodice a ove godine pada u ponedeljak 4. og. Ovo je jedan od najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici. Tada se proslavlja uspomena na dan kada su Bogorodicu roditelji Joakim i Ana uveli u hram Božiji. Ovaj praznik je slava manastira Hilandara na Svetoj Gori i mnogih manastira u okviru Srpske pravoslavne crkve.

Pogledajte i – Detinjci 2023.

U decembru izdvajamo i praznik Svetog Nikolaja Mirlikijskog čudotvorca koga su mnoge srpske porodice prihvatile kao svog sveca zaštitnika. Sveti Nikola se duhovnom životu naučio kod strica Nikolaja episkopa patarskog a zamonaši se u manastiru Novi Sion. Kada su mu umrli roditelji razdelio je veliko imanje siromašnima. Bio je izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji. Na prvom vaseljenskom saboru u Nikeji udario je šamar jeretiku Ariju. Bio je zaštitnik pravde među ljudima, revnosno je propovedao veru pokazujući svoji primerom kako treba živeti hrišćanski. On je zaštitnik i krsna slava bronih srpskih porodica pa je običaj da se kaže…. pola Srba slavi a druga polovina ide u goste.

Crkveni srpski kalendar 2023

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu u Srbiji – januar

N 1 19 post Nedelja 29. po Duhovima – Svetih Otaca
Sveti mučenik Bonifatije – Oci (Paterice) SV.PISMO
Sedmica 30. po Duhovima – Svetih Bogootaca
P 2 20 post SLAVA Sveti Ignjatije Bogonosac; Sveti Jovan Kronštatski; Sveti Danilo Drugi, arhipiskop srpski (Pretprazništvo Roždestva) SV.PISMO
U 3 21 post Sveta mučenica Julijana; Sveti Petar Kijevski SV.PISMO
S 4 22 post Sveta velikomučenica Anastasija SV.PISMO
Č 5 23 post Svetih 10 mučenika Kritskih; Prepodobni Naum Ohridski – Tucindan SV.PISMO
P 6 24 post Sveta prepodobnomučenica Evgenija – Badnji dan SV.PISMO
S 7 25 Roždestvo Hristovo – Božić SV.PISMO
N 8 26 Nedelja 30. po Duhovima – Svetih Bogootaca
Sabor Presvete Bogorodice SV.PISMO
Sedmica 31. po Duhovima – pred Bogojavljanje
P 9 27 SLAVA Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan SV.PISMO
U 10 28 Svetih 20.000 mučenika Nikomidijskih SV.PISMO
S 11 29 Svetih 14.000 mladenaca Vitlejemskih SV.PISMO
Č 12 30 Sveta mučenica Anisija; Prepodobna Teodora SV.PISMO
P 13 31 Prepodobna Melanija; Sveti Dositej Zagrebački Ispovednik (Odanije Roždestva) SV.PISMO
S 14 1 SLAVA JANUAR – Nova godina – Obrezanje Gospodnje; Sveti Vasilije Veliki SV.PISMO
N 15 2 Nedelja 31. po Duhovima – pred Bogojavljanje
Prepodobni Serafim Sarovski; Sveti Silvestar (Pretprazništvo Bogojavljenja) SV.PISMO
Sedmica 32. po Duhovima – po Bogojavljanju
P 16 3 Sveti prorok Malahija; Sveti mučenik Gordije SV.PISMO
U 17 4 Sabor 70 svetih apostola; Sveti Jevstatije srpski SV.PISMO
S 18 5 post Sveti Teopemt i Teona – Krstovdan SV.PISMO
Č 19 6 Bogojavljenje SV.PISMO
P 20 7 post SLAVA Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan SV.PISMO
S 21 8 Sveti mučenik Julijan i Vasilisa; Prepodobni Georgije Hozevit; sveti Grigorije Ohridski SV.PISMO
N 22 9 Nedelja 32. po Duhovima – po Bogojavljanju
Sveti mučenik Polievkt; Sveti Filip Moskovski SV.PISMO
Sedmica 33. po Duhovima
P 23 10 Sveti Grigorije Niski; Prepodobni Dometijan Mitilinski SV.PISMO
U 24 11 Prepodobni Teodosije Veliki; Prepodobni Mihailo SV.PISMO
S 25 12 post Sveta mučenica Tatijana; Ikona Mlekopitateljica SV.PISMO
Č 26 13 Sveti mučenici Ermil i Stratonik (Odanije Bogojavljenja) SV.PISMO
P 27 14 post SLAVA Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski – Savindan; Sveta Nina Gruzijska SV.PISMO
S 28 15 Prepodobni Pavle; prepodobni Gavrilo Lesnovski SV.PISMO
N 29 16 SLAVA Nedelja 33. po Duhovima
Časne verige Svetog apostola Petra; Prepodobni Romilo Ravanički SV.PISMO
Sedmica o mitaru i fariseju
P 30 17 Prepodobni Antonije Veliki SV.PISMO
U 31 18 Sveti Atanasije Veliki; Sveti Maksim arhiepiskop srpski

Pravoslavni kalendar – februar 2023

S 1 19 post Prepodobni Makarije Egipatski; Sveti Marko Efeski SV.PISMO
Č 2 20 Prepodobni Jevtimije Veliki SV.PISMO
P 3 21 post Prepodobni Maksim Ispovednik; Sveti mučenik Neofit SV.PISMO
S 4 22 Sveti apostol Timotej; Prepodobni mučenik Anastasije SV.PISMO
N 5 23 Nedelja o mitaru i fariseju
Sveti sveštenomučenik Kliment Ankirski SV.PISMO
Sedmica o bludnom sinu
Tokom cele sedmice o bludnom sinu se ne posti
P 6 24 Prepodobna Ksenija Petrogradska; Prepodobna Ksenija Rimljanka; Sveti mučenik Vavila SV.PISMO
U 7 25 Sveti Grigorije Bogoslov; Prepodobni Publije SV.PISMO
S 8 26 Prepodobni Ksenofont i Marija SV.PISMO
Č 9 27 Prenos moštiju svetog Jovana Zlatousta SV.PISMO
P 10 28 Prepodobni Jefrem Sirin; Prepodobni Isak Sirin SV.PISMO
S 11 29 Prenos moštiju svetog Ignjatija Bogonosca SV.PISMO
N 12 30 Nedelja o bludnom sinu
Sveta Tri Jerarha SV.PISMO
Sedmica mesopusna
P 13 31 Sveti besrebrenici Kir i Jovan (Pretprazništvo Sretenja) SV.PISMO
U 14 1 SLAVA FEBRUAR – Sveti mučenik Trifun SV.PISMO
S 15 2 post SLAVA Sretenje Gospodnje SV.PISMO
Č 16 3 SLAVA Sveti Simeon i Ana; Sveti Jakov, arhiepiskop srpski SV.PISMO
P 17 4 post Prepodobni Isidor Pelusiot; Prepodobni Nikolaj SV.PISMO
S 18 5 Sveta mučenica Agatija; Sveti Polievkt – Zadušnice zimske SV.PISMO
N 19 6 Nedelja mesopusna
Sveti Fotije Carigradski; Sveti Vukol Smirnski; Sveta Doroteja (Odanije Sretenja) (Mesne poklade) SV.PISMO
Sedmica siropusna
Ovo je poslednja pripremna sedmica za Veliki časni post. U njoj jedemo jaja i mlečne proizvode.
P 20 7 post Sveti Partenije Lampsakijski SV.PISMO
U 21 8 post Sveti Teodor Stratilat; Sveti Sava Drugi, arhiepiskop srpski SV.PISMO
S 22 9 post Sveti mučenik Nikifor SV.PISMO
Č 23 10 post Sveti sveštenomučenik Haralampije SV.PISMO
P 24 11 post Sveti Vlasije; Sveti velikomučenik Đorđe Kratovac SV.PISMO
S 25 12 post Sveti Meletije Antiohijski SV.PISMO
N 26 13 post Nedelja siropusna
Sveti Simeon Mirotočivi (Bele poklade, Bela nedelja, Velike poklade, Pročka) SV.PISMO
Sedmica prva posta – Čista – Pravoslavlja
P 27 14 post Prepodobni Avksentije; Sveti Kiril Slovenski SV.PISMO
U 28 15 post Sveti apostol Onisim; Prepodobni Jevsenije Pustinjak SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2023 godinu – mart 2023

S 1 16 post Sveti mučenici Pamfil, Porfirije i drugih deset mučenika SV.PISMO
Č 2 17 post Sveti velikomučenik Teodor Tiron SV.PISMO
P 3 18 post Sveti Lav Rimski; sveti Flavijan Carigradski SV.PISMO
S 4 19 post Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfijam – Teodorova subota SV.PISMO
N 5 20 post Nedelja prva posta – Čista – Pravoslavlja
Sveti Lav Katanski SV.PISMO
Sedmica druga posta – Pačista
P 6 21 post Prepodobni Timotej; Sveti Evstatije SV.PISMO
U 7 22 post Sveti mučenici u Evgeniji SV.PISMO
S 8 23 post Sveti sveštenomučenik Polikarp Smirnski SV.PISMO
Č 9 24 post Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja SV.PISMO
P 10 25 post Sveti Tarasije Carigradski SV.PISMO
S 11 26 post Sveti Porfirije episkop Gaski SV.PISMO
N 12 27 post Nedelja druga posta – Pačista
Prepodobni Prokopije Dekapolit; Prepodobni Talalej SV.PISMO
Sedmica treća posta – Krstopoklona
P 13 28 post Prepodobni Vasilije Ispovednik; Sveštenomučenik Proterije; Sveštenomučenik Nestor SV.PISMO
U 14 1 post MART – Sveta prepodobnomučenica Evdokija; Prepodobni Jovan Kasijan SV.PISMO
S 15 2 post Sveti sveštenomučenik Teodot Kirinejski SV.PISMO
Č 16 3 post Sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk SV.PISMO
P 17 4 post Prepodobni Gerasim Jordanski SV.PISMO
S 18 5 post Sveti mučenik Konon; Prepodobni Marko SV.PISMO
N 19 6 post Nedelja treća posta – Krstopoklona
Sveta 42 mučenika Amorejska SV.PISMO
Sedmica četvrta posta – Sredoposna
P 20 7 post Svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih SV.PISMO
U 21 8 post Sveti Teofilakt Ispovednik SV.PISMO
S 22 9 post SLAVA Svetih 40 mučenika Sevastijskih – Mladenci SV.PISMO
Č 23 10 post Sveti mučenik Kodrat Korintski SV.PISMO
P 24 11 post Sveti Sofronije Jerusalimski SV.PISMO
S 25 12 post Prepodobni Simeon Novi Bogoslov; Sveti Grigorije Dvojeslov SV.PISMO
N 26 13 post Nedelja četvrta posta – Sredoposna
Prenos moštiju svetog Nikifora Carigradskog SV.PISMO
Sedmica peta posta – Gluvna
P 27 14 post Prepodobni Benedikt Nursijski SV.PISMO
U 28 15 post Sveti mučenik Agapije i drugi s njim SV.PISMO
S 29 16 post Sveti apostol Aristovul; Sveti mučenik Savin (Prvo bdenije) SV.PISMO
Č 30 17 post Sveti Aleksije, Čovek Božiji SV.PISMO
P 31 18 post Sveti Kiril Jerusalimski (Drugo bdenije) SV.PISMO

Pravoslavni kalendar – april 2023

S 1 19 post Sveti mučenici Hrizant, Darija i drugi; Prepodobni Simeon Dajbapski SV.PISMO
N 2 20 post Nedelja peta posta – Gluvna
Prepodobni oci ubijeni u manastiru Svetog Save Osvećenog SV.PISMO
Sedmica šesta posta – Cvetna
P 3 21 post Prepodobni Jakov Ispovednik SV.PISMO
U 4 22 post Sveti sveštenomučenik Vasilije Ankirski SV.PISMO
S 5 23 post Prepodobnomučenik Nikor i drugi SV.PISMO
Č 6 24 post Prepodobni Zaharije (Pretprazništvo Blagovesti) SV.PISMO
P 7 25 post Blagovesti SV.PISMO
S 8 26 post SLAVA Sabor svetog Arhangela Gavrila (Odanije Blagovesti) – Lazareva subota (Vrbica) SV.PISMO
N 9 27 post SLAVA Nedelja šesta posta – Cvetna
Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti SV.PISMO
Stradalna sedmica i Vaskrs
P 10 28 post Veliki ponedeljak SV.PISMO
U 11 29 post Veliki utorak SV.PISMO
S 12 30 post Velika sreda SV.PISMO
Č 13 31 post Veliki četvrtak (Veliko bdenije) SV.PISMO
P 14 1 post Veliki petak SV.PISMO
S 15 2 post Velika subota SV.PISMO
N 16 3 V a s k r s – Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista SV.PISMO
Sedmica prva – Svetla
P 17 4 Vaskrsni ponedeljak SV.PISMO
U 18 5 Vaskrsni utorak SV.PISMO
S 19 6 Sveti Evtihije Carigradski SV.PISMO
Č 20 7 Prepodobni Georgije Mitilenski SV.PISMO
P 21 8 Istočni petak SV.PISMO
S 22 9 Sveti mučenik Evpsihije SV.PISMO
N 23 10 Nedelja prva – Tomina
Sveti mučenik Terentije SV.PISMO
Sedmica druga – Mironosica
P 24 11 Sveti sveštenomučenik Antipa (Pobusani ponedeljak) SV.PISMO
U 25 12 Prepodobni Vasilije Ispovednik SV.PISMO
S 26 13 post Sveti sveštenomučenik Artemon Laodikijski SV.PISMO
Č 27 14 Sveti Martin Ispovednik SV.PISMO
P 28 15 post Sveti apostoli Aristarh, Pud i Trofim SV.PISMO
S 29 16 Svete mučenice Agapija, Hionija i Irina SV.PISMO
N 30 17 Nedelja druga – Mironosica
Prepodobni Simeon Persijski SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2023 godinu – maj 2023

P 1 18 Prepodobni Jovan; Sveti mučenik Jovan Novi Janjinski SV.PISMO
U 2 19 Prepodobni Jovan Vethopešternik; Blažena Matrona Moskovska SV.PISMO
S 3 20 post Prepodobni Teodor Trihina, Prepodobni Joasaf Srpski, Sveti Nikolaj Žički SV.PISMO
Č 4 21 Sveti sveštenomučenik Januarije SV.PISMO
P 5 22 post Prepodobni Teodor Sikeot; Sveti sveštmučenik Platon Banjalučki SV.PISMO
S 6 23 SLAVA Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan SV.PISMO
N 7 24 Nedelja treća – Raslabljenog
Sveti Sava Stratilat; Sveti Sava Erdeljski; Sveti sveštenomučenik Branko SV.PISMO
Sedmica četvrta – Samarjanke
P 8 25 SLAVA Sveti apostol i jevanđelist Marko – Markovdan SV.PISMO
U 9 26 Sveti sveštenomučenik Vasilije Amasijski SV.PISMO
S 10 27 post Spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru (Prepolovljenje) SV.PISMO
Č 11 28 Sveti apostoli Jason i Sosipatr SV.PISMO
P 12 29 post SLAVA Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac SV.PISMO
S 13 30 Sveti apostol Jakov Zevedejev SV.PISMO
N 14 1 SLAVA Nedelja četvrta – Samarjanke
MAJ – Sveti prorok Jeremija SV.PISMO
Sedmica peta – Slepoga
P 15 2 Sveti Atanasije Veliki; Sveti Mihail SV.PISMO
U 16 3 Sveti mučenici Timotej i Mavra SV.PISMO
S 17 4 post Sveta mučenica Pelagija Tarsijska (Odanije Prepolovljenja) SV.PISMO
Č 18 5 Sveta velikomučenica Irina SV.PISMO
P 19 6 post Pravedni Jov; Prenos moštiju Svetog Save Srpskog SV.PISMO
S 20 7 Pojava časnog Krsta u Jerusalimu SV.PISMO
N 21 8 SLAVA Nedelja peta – Slepoga
Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov SV.PISMO
Sedmica šesta – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora
P 22 9 SLAVA Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja Pećka ikona Presvete Bogorodice SV.PISMO
U 23 10 Sveti apostol Simon Zilot; Prepodobna Isidora SV.PISMO
S 24 11 post SLAVA Sveti Kirilo i Metodije (Odanije Vaskrsa) SV.PISMO
Č 25 12 Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan SV.PISMO
P 26 13 post Sveta mučenica Glikerija SV.PISMO
S 27 14 Sveti mučenik Isidor; Sveti mučenik Maksim SV.PISMO
N 28 15 Nedelja šesta – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora
Prepodobni Pahomije Veliki; Sveti Ahilije SV.PISMO
Sedmica Pedesetnice
P 29 16 Prepodobni Todor; Sveštenomučenik Teodor Vršački; Mučenik Vukašin; Sv. Vikentije i muč. Surdulički; Pećka ikona Presvete Bogorodice SV.PISMO
U 30 17 Sveti apostol Andronik i Junija SV.PISMO
S 31 18 post Sveti mučenik Tedor Ankirski SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2023 godinu: Pravoslavni kalendar – jun 2023

Č 1 19 Sveti sveštenomučenik Patrikije SV.PISMO
P 2 20 post Sveti mučenik Talalej; Prepodobni Stefan Piperski (Odanije Vaznesenja) SV.PISMO
S 3 21 SLAVA Sveti car Konstantin i carica Jelena; Prepodobna Jelena Dečanska – Zadušnice letnje (duhovske) SV.PISMO
N 4 22 Nedelja Pedesetnice
Silazak Svetog Duha na apostole – Pedesetnica – Trojice SV.PISMO
Sedmica 1. po Duhovima – Svih Svetih
P 5 23 Duhovski ponedeljak SV.PISMO
U 6 24 Duhovski utorak SV.PISMO
S 7 25 Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja SV.PISMO
Č 8 26 Sveti apostoli Karp i Alfej SV.PISMO
P 9 27 Sveti sveštenomučenik Terapont SV.PISMO
S 10 28 Prepodobni Nikita Ispovednik (Odanije Pedesetnice) SV.PISMO
N 11 29 Nedelja 1. po Duhovima – Svih Svetih
Prepodobnomučenica Teodosija Tirska (Petrovske poklade) SV.PISMO
Sedmica 2. po Duhovima
P 12 30 post Prepodobni Isakije Dalmatinski (Početak Petrovskog posta) SV.PISMO
U 13 31 post Sveti apostol Jerma; Sveti mučenik Ermije SV.PISMO
S 14 1 post JUN – Sveti mučenik Justin Filosof; Prepodobni Justin Ćelijski SV.PISMO
Č 15 2 post Sveti Nikifor; Sveštenomučenik Erazmo Ohridski SV.PISMO
P 16 3 post Sveti mučenik Lukilijan i drugi s njim SV.PISMO
S 17 4 post Svete mironosice Marta i Marija; Sveti Joanikije Crnogorski; Sveti sveštenomčenik Đorđe (Bogić) SV.PISMO
N 18 5 post Nedelja 2. po Duhovima
Sveti sveštenomučenik Dorotej; Prepodobni Petar Koriški SV.PISMO
Sedmica 3. po Duhovima
P 19 6 post Prepodobni Visarion; Prepodobni Ilarion Novi SV.PISMO
U 20 7 post Sveti sveštenomučenik Teodot Ankirski SV.PISMO
S 21 8 post Sveti velikomučenik Teodor Stratilat SV.PISMO
Č 22 9 post Sveti Kirilo Aleksandrijski SV.PISMO
P 23 10 post Sveti sveštenomučenik Timotej Bruski SV.PISMO
S 24 11 post Sveti apostoli Vartolomej i Varnava; Praznovanje ikone Dostojno jest SV.PISMO
N 25 12 post Nedelja 3. po Duhovima
Prepodobni Onufrije Veliki; Prepodobni Petar Atonski SV.PISMO
Sedmica 4. po Duhovima
P 26 13 post Sveta mučenica Akilina; Sveti Trifilije Levkusijski SV.PISMO
U 27 14 post Sveti prorok Jelisej; Sveti Metodije Carigradski SV.PISMO
S 28 15 post SLAVA Sveti mučenik Knez Lazar i Sveti srpski mučenici – Vidovdan; Sveti prorok Amos SV.PISMO
Č 29 16 post Sveti Tihon Amatunski Čudotvorac SV.PISMO
P 30 17 post Sveti mučenici Manuil, Savel i Ismail SV.PISMO

Pravoslavni kalendar – jul 2023

S 1 18 post Sveti mučenici Leontije, Ipatije i Teodul SV.PISMO
N 2 19 post Nedelja 4. po Duhovima
Sveti apostol Juda; Prepodobni Pajsije Veliki; Sveti Jovan Šangajski SV.PISMO
Sedmica 5. po Duhovima
P 3 20 post Sveti svštenomučenik Metodije; Prepodobni Naum Ohridski SV.PISMO
U 4 21 post Sveti mučenik Julijan Tarsijski; Prepodobna Anastasija Srpska SV.PISMO
S 5 22 post Sveti svštenomučenik Jevsevije SV.PISMO
Č 6 23 post Sveta mučenica Agripina; Vladimirska ikona Majke Božje SV.PISMO
P 7 24 post SLAVA Rođenje svetog Jovana Preteče – Ivanjdan SV.PISMO
S 8 25 post Sveta prepodobnomučenica Fevronija SV.PISMO
N 9 26 post Nedelja 5. po Duhovima
Prepodobni David Solunski SV.PISMO
Sedmica 6. po Duhovima
P 10 27 post Prepodobni Sampson Stranoprimac SV.PISMO
U 11 28 post Prenos moštiju svetih besrebrenika Kira i Jovana; Sveti mučenici Dabrobosanski i Mileševski SV.PISMO
S 12 29 post SLAVA Sveti apostoli Petar i Pavle – Petrovdan SV.PISMO
Č 13 30 Sabor svetih dvanaest apostola – Pavlovdan SV.PISMO
P 14 1 post JUL – Sveti mučenici i besrebrenici Kozma i Damjan SV.PISMO
S 15 2 Polaganje rize Presvete Bogorodice SV.PISMO
N 16 3 Nedelja 6. po Duhovima
Sveti mučenik Jakint; Prepodobni Anatolije SV.PISMO
Sedmica 7. po Duhovima – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora..
P 17 4 Sveti Andrej Kritski; Sveti sveštenomučenik Sava Gornjokarlovački; Sveti carski novomučenici Romanovi SV.PISMO
U 18 5 Prepodobni Atanasije Atonski; Sveti Sergije Radonješki SV.PISMO
S 19 6 post Prepodobni Sisoje Veliki SV.PISMO
Č 20 7 Prepodobni Toma Malein; Sveta mučenica Nedelja SV.PISMO
P 21 8 post SLAVA Sveti velikomučenik Prokopije SV.PISMO
S 22 9 Sveti sveštenomučenik Pankratije; Sveti Teodor; Sveti novomučenici Glamočki i Kulenvakufski SV.PISMO
N 23 10 Nedelja 7. po Duhovima – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora..
Svetih 45 mučenika iz Nikopolja; Prepodobni Antonije Pečerski SV.PISMO
Sedmica 8. po Duhovima.
P 24 11 Sveta velikomučenica Efimija; Blažena Olga SV.PISMO
U 25 12 Sveti mučenik Proklo i Ilarije; Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice SV.PISMO
S 26 13 post SLAVA Sabor svetog arhangela Gavrila SV.PISMO
Č 27 14 Sveti apostol Akila; Prepodobni Nikodim SV.PISMO
P 28 15 post Sveti mučenici Kirik i Julita; Sveti Vladimir Veliki, knez ruski SV.PISMO
S 29 16 Sveštenomučenik Antinogen; Sveta mučenica Julija SV.PISMO
N 30 17 SLAVA Nedelja 8. po Duhovima.
Sveta velikomučenica Marina – Ognjena Marija SV.PISMO
Sedmica 9. po Duhovima.
P 31 18 Sveti mučenik Emilijan; Sveti mučenik Jakint SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu u Srbiji – avgust

U 1 19 Prepodobna Makrina; Sveti Stefan, despot srpski; Prepodobna Evgenija (Lazarević) SV.PISMO
S 2 20 post SLAVA Sveti prorok Ilija – Ilindan; Sveti Ilija Gruzijski; Sveti Ilija patrijarh Jerusalimski i sv. Flavijan patrijarh Antiohijski SV.PISMO
Č 3 21 Sveti prorok Jezekilj SV.PISMO
P 4 22 post SLAVA Sveta Marija Magdalina – Blaga Marija SV.PISMO
S 5 23 Sveti mučenici Trofim, Teofil i drugi s njima; Sveštenomučenik Apolinarije; SV.PISMO
N 6 24 Nedelja 9. po Duhovima.
Sveta velikomučenica Hristina; Prepodobni Polikarp Pečerski; Sveti mučenici Prebilovački i Donjohercegovački SV.PISMO
Sedmica 10. po Duhovima.
P 7 25 Uspenije svete Ane SV.PISMO
U 8 26 SLAVA Prepodobnomučenica Paraskeva (Sveta Petka) Rimljanka; Sveti Sava Treći Srpski; Svetštenomučenik Ermoalj; Prepodobni Mojsej Ugrin SV.PISMO
S 9 27 post SLAVA Sveti velikomučenik Pantelejmon; Sveti Kliment Ohridski; Blaženi Nikolaj i Teodor; Prepodobna Antusa; Sto pedeset i tri mučenika SV.PISMO
Č 10 28 Sveti apostoli i đakoni Prohor, Nikanor, Timon i Parmen SV.PISMO
P 11 29 post Sveti mučenik Kalinik; Sveta mučenica Serafima SV.PISMO
S 12 30 Prepodobna mati Angelina Srpska SV.PISMO
N 13 31 Nedelja 10. po Duhovima.
Sveti mučenik Evdokim; Sveta mučenica Julita (Gospojinske poklade) SV.PISMO
Sedmica 11. po Duhovima.
P 14 1 post AVGUST – Iznošenje Časnog krsta; Sveštenomučenici Makaveji (Početak posta) SV.PISMO
U 15 2 post Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana SV.PISMO
S 16 3 post Prepodobni Isakije, Dalmat i Faust SV.PISMO
Č 17 4 post Svetih sedam mučenika u Efesu SV.PISMO
P 18 5 post Sveti sveštenomučenik Evsignije (Pretprazništvo Preobraženja) SV.PISMO
S 19 6 post Preobraženje Gospodnje SV.PISMO
N 20 7 post Nedelja 11. po Duhovima.
Prepodobnomučenik Dometije; Prepodobni Or SV.PISMO
Sedmica 12. po Duhovima.
P 21 8 post Sveti Emilijan Ispovednik; Prepodobni Zosim Tumanski SV.PISMO
U 22 9 post Sveti apostol Matija; Sveti mučenik Antonije SV.PISMO
S 23 10 post Sveti mučenik i arhiđakon Lavrentije SV.PISMO
Č 24 11 post Sveti mučenik i arhiđakon Evplo SV.PISMO
P 25 12 post Sveti mučenici Fotije, Anikita i drugi s njima SV.PISMO
S 26 13 post Sveti mučenik Ipolit (Odanije Preobraženja) SV.PISMO
N 27 14 post Nedelja 12. po Duhovima.
Sveti prorok Mihej (Pretprazništvo Uspenija) SV.PISMO
Sedmica 13. po Duhovima
P 28 15 SLAVA Uspenije Presvete Bogorodice – Velika Gospojina SV.PISMO
U 29 16 Nerukotvorena ikona Gospoda Isusa Hrista; Sveti Jevstatije, Drugi Arhiepiskop srpski; Prepodobni Roman; Prepodobni Rafailo banatski; Sveti mučenik Diomid; Prepodobni Joakim Osogovski; Sveti mučenik Stamat SV.PISMO
S 30 17 post Sveti mučenik Patroklo; Sveti mučenik Miron SV.PISMO
Č 31 18 Sveti mučenik Flor; Prepodobni Jovan Rilski SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu – septembar 2023

P 1 19 post Sveti mučenik Andrej Stratilat SV.PISMO
S 2 20 Sveti prorok Samuilo; Sveti sveštenomučenik Filip Iraklijski SV.PISMO
N 3 21 Nedelja 13. po Duhovima
Sveti apostol Tadej; Sveta mučenica Vasa i njena deca Teognije, Agapije i Pist; Sveštenomučenik Rafailo Šišatovački SV.PISMO
Sedmica 14. po Duhovima
P 4 22 Sveti mučenik Agatonik; Sveti sveštenomučenik Gorazd Češki SV.PISMO
U 5 23 Sveti sveštenomučenik Irinej; Sveti mučenik Lup (Odanije Uspenija) SV.PISMO
S 6 24 post Sveti sveštenomučenik Evtihije; Sveta mučenica Sira SV.PISMO
Č 7 25 Prenos moštiju svetog apostola Vartolomeja; Sveti apostol Tit SV.PISMO
P 8 26 post Sveti mučenici Adrijan i Natalija SV.PISMO
S 9 27 Prepodobni Pimen Veliki – Sabor srpskih svetitelja SV.PISMO
N 10 28 Nedelja 14. po Duhovima
Prepodobni Mojsej Murin; Prepodobni Sava Pskovski i Kripecki SV.PISMO
Sedmica 15. po Duhovima
P 11 29 post SLAVA Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja SV.PISMO
U 12 30 Prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog; Sveti Kirilo, Nikon i Makarije SV.PISMO
S 13 31 post Polaganje pojasa Presvete Bogorodice; Sveti mučenici Jasenovački SV.PISMO
Č 14 1 SEPTEMBAR – Crkvena Nova godina; Prepodobni Simeon Stolpnik SV.PISMO
P 15 2 post Sveti mučenik Mamant; Sveti Jovan Posnik SV.PISMO
S 16 3 Sveti sveštenomučenik Antim; Sveti Joanikije, prvi patrijarh srpski SV.PISMO
N 17 4 Nedelja 15. po Duhovima
Sveti sveštenomučenik Vavila; Prorok Mojsej Bogovidac; Sveti Petar Dabrobosanski SV.PISMO
Sedmica 16. po Duhovima – pred Vozdviženje
P 18 5 Sveti prorok Zaharija i pravedna Jelisaveta SV.PISMO
U 19 6 Čudo svetog arhangela Mihaila; Sveti mučenik Evdoksije SV.PISMO
S 20 7 post Sveti mučenik Sozont (Pretprazništvo Rođenja Presvete Bogorodice) SV.PISMO
Č 21 8 Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina SV.PISMO
P 22 9 post SLAVA Sveti pravednici Joakim i Ana SV.PISMO
S 23 10 Mučenice Minodora, Mitrodora i Nimfodora SV.PISMO
N 24 11 Nedelja 16. po Duhovima – pred Vozdviženje
Prepodobna Teodora; Prepodobni Sergije i German SV.PISMO
Sedmica 17. po Duhovima – po Vozdviženju
P 25 12 Sveti sveštenomučenik Avtonom (Odanije Rođenja Presvete Bogorodice) SV.PISMO
U 26 13 Sveti sveštenomučenik Kornilije (Pretprazništvo Vozdviženja) SV.PISMO
S 27 14 post Vozdviženje časnog Krsta – Krstovdan SV.PISMO
Č 28 15 Sveti velikomučenik Nikita; Sveti Josif Temišvarski SV.PISMO
P 29 16 post Prepodobni Dorotej; Sveti Kiprijan; Sveta velikomučenica Jefimija SV.PISMO
S 30 17 Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija SV.PISMO

Srpski crkveni kalendar – oktobar 2023

N 1 18 Nedelja 17. po Duhovima – po Vozdviženju
Sveti Evmenije Gortinski; Sveta mučenica Ariadna SV.PISMO
Sedmica 18. po Duhovima
P 2 19 Sveti mučenici Trofim, Savatije i Dorimedont SV.PISMO
U 3 20 Sveti velikomučenik Jevstatije SV.PISMO
S 4 21 post Sveti apostol Kodrat (Odanije Vozdviženja) SV.PISMO
Č 5 22 Sveti sveštenomučenik Foka; Sveti prorok Jona SV.PISMO
P 6 23 post SLAVA Začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja SV.PISMO
S 7 24 Sveta prvomučenica Tekla; Prepodobni Simon, Sveti kralj Vladislav i Prepodobni David Srpski – Zadušnice miholjske SV.PISMO
N 8 25 Nedelja 18. po Duhovima
Prepodobna Efrosinija; Sveti Sergije Radonješki SV.PISMO
Sedmica 19. po Duhovima
P 9 26 Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov SV.PISMO
U 10 27 Sveti mučenik Kalistrat SV.PISMO
S 11 28 post Prepodobni Hariton Ispovednik SV.PISMO
Č 12 29 SLAVA Prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan SV.PISMO
P 13 30 post Sveti sveštenomučenik Grigorije; Sveti Mihail Kijevski SV.PISMO
S 14 1 SLAVA OKTOBAR – Pokrov Presvete Bogorodice SV.PISMO
N 15 2 Nedelja 19. po Duhovima
Sveti sveštenomučenik Kiprijan i Justina devica; Prepodobni Andrej SV.PISMO
Sedmica 20. po Duhovima – Svetih Otaca VII vaseljenskog sabora
P 16 3 Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit SV.PISMO
U 17 4 Sveti Stefan i Jelena (Štiljanović) SV.PISMO
S 18 5 post Sveta mučenica Haritina; Sveti sveštenomučenik Dionisije SV.PISMO
Č 19 6 SLAVA Sveti apostol Toma – Tomindan SV.PISMO
P 20 7 post SLAVA Sveti mučenici Sergije i Vakho – Srđevdan SV.PISMO
S 21 8 Prepodobna Pelagija; Prepodobna Taisa SV.PISMO
N 22 9 Nedelja 20. po Duhovima – Svetih Otaca VII vaseljenskog sabora
Sveti apostol Jakov; Sveti Stefan Srpski (Slepi) SV.PISMO
Sedmica 21. po Duhovima
P 23 10 Sveti mučenici Evlampije i Evlampija SV.PISMO
U 24 11 Sveti apostol Filip; Sveti Teofan Načertani SV.PISMO
S 25 12 post Sveti mučenici Tarah, Prov i Andronik SV.PISMO
Č 26 13 Sveti mučenik Karp; Sveta novomučenica Zlata Meglinska; Sveta novomučenica Bosiljka Pasjanska SV.PISMO
P 27 14 post SLAVA Prepodobna mati Paraskeva (Sveta Petka) Trnova SV.PISMO
S 28 15 Sveti sveštenomučenik Lukijan; Prepodobni Jevtimije SV.PISMO
N 29 16 Nedelja 21. po Duhovima
Sveti mučenik Longin Sotnik SV.PISMO
Sedmica 22. po Duhovima
P 30 17 Sveti prorok Osija; Prepodobnomučenik Andrej Kritski SV.PISMO
U 31 18 SLAVA Sveti apostol i jevanđelist Luka – Lučindan; Sveti Petar Cetinjski SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu u Srbiji – novembar

S 1 19 post SLAVA Prepodobni Prohor Pčinjski; Sveti prorok Joil; Prepodobni Jovan Rilski SV.PISMO
Č 2 20 Sveti velikomučenik Artemije SV.PISMO
P 3 21 post Prepodobni Ilarion; Sveti Ilarion Meglinski; Sveti Visarion Ispovednik SV.PISMO
S 4 22 Sveti ravnoapostolni Averkije Jerapoljski – Zadušnice jesenje (mitrovske) SV.PISMO
N 5 23 Nedelja 22. po Duhovima
Sveti apostol Jakov, prvi episkop Jerusalimski SV.PISMO
Sedmica 23. po Duhovima
P 6 24 Sveti velikomučenik Areta SV.PISMO
U 7 25 Sveti mučenici Markijan i Martirije SV.PISMO
S 8 26 post SLAVA Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan SV.PISMO
Č 9 27 Sveti mučenik Nestor SV.PISMO
P 10 28 post Sveta mučenica Paraskeva (Sveta Petka); Sveti mučenik Terentije; Sveti Arsenije Sremac, arhiepiskop srpski SV.PISMO
S 11 29 SLAVA Sveti Avramije Zatvornik; Prepodobnamučenica Anastasija Rimljanka SV.PISMO
N 12 30 Nedelja 23. po Duhovima
Sveštenomučenik Zinovije i sestra mu Zinovija; Sveti apostoli Kleopa, Tercije, Marko, Just i Artem; Sveti kralj Milutin; Prepodobni Teoktist i Jelena; Sveti Varnava Hvostanski Ispovednik SV.PISMO
Sedmica 24. po Duhovima
P 13 31 Sveti apostoli Stahije, Amplije, Urvan i drugi s njima SV.PISMO
U 14 1 SLAVA NOVEMBAR – Sveti Kozma i Damjan – Vračevi SV.PISMO
S 15 2 post Sveti mučenici Akindin, Pigasije i drugi s njima SV.PISMO
Č 16 3 SLAVA Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic SV.PISMO
P 17 4 post Prepodobni Joanikije Veliki; Sveti sveštenomučenik Nikandar SV.PISMO
S 18 5 Prepodobnomučenici Galaktion i Epistima SV.PISMO
N 19 6 Nedelja 24. po Duhovima
Sveti Pavle Ispovednik; Prepodobni Varlaam Hutinski SV.PISMO
Sedmica 25. po Duhovima
P 20 7 Sveta 33 mučenika u Melitini; Prepodobni Lazar SV.PISMO
U 21 8 SLAVA Sabor svetih arhangela Mihaila – Aranđelovdan SV.PISMO
S 22 9 post Sveti mučenici Onisifor i Porfirije; Sveti Nektarije Eginski SV.PISMO
Č 23 10 Sveti apostoli Olimp, Erast, Rodion i drugi s njima SV.PISMO
P 24 11 post SLAVA Sveti kralj Stefan Dečanski – Mratindan; Sveti mučenik Mina SV.PISMO
S 25 12 SLAVA Sveti Jovan Milostivi; Prepodobni Nil Sinajski SV.PISMO
N 26 13 SLAVA Nedelja 25. po Duhovima
Sveti Jovan Zlatousti SV.PISMO
Sedmica 26. po Duhovima
P 27 14 Sveti apostol Filip; Sveti Grigorije Palama (Božićne poklade) SV.PISMO
U 28 15 post Sveti mučenici Gurije, Samon i Aviv (Početak posta) SV.PISMO
S 29 16 post SLAVA Sveti apostol i jevanđelist Matej SV.PISMO
Č 30 17 post Sveti Grigorije Čudotvorac; Sveti Nikon Radonješki; Sveti Maksim, patrijarh carigradski; Sveti Sevastijan Džeksonski SV.PISMO

Srpski kalendar za 2023 godinu – decembar 2023

P 1 18 post Sveti mučenik Platon; Sveti mučenici Roman i Varul Otrok SV.PISMO
S 2 19 post Sveti prorok Avdija; Prepodobni Varlaam i Joasaf; Prepodobni Porfirije Kavsokalivit SV.PISMO
N 3 20 post Nedelja 26. po Duhovima
Prepodobni Grigorije Dekapolit (Pretprazništvo Vavedenja) SV.PISMO
Sedmica 27. po Duhovima
P 4 21 post SLAVA Vavedenje Presvete Bogorodice SV.PISMO
U 5 22 post Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip; Sveta mučenica Kiklija SV.PISMO
S 6 23 post Sveti Amfilohije Ikonijski; Sveti Grigorije; Sveti Aleksandar Nevski SV.PISMO
Č 7 24 post Sveta velikomučenica Ekaterina SV.PISMO
P 8 25 post Sveti sveštenomučenik Kliment (Odanije Vavedenja) SV.PISMO
S 9 26 post SLAVA Prepodobni Alimpije Stolpnik; Prenos moštiju Svetog Georgija SV.PISMO
N 10 27 post Nedelja 27. po Duhovima
Sveti mučenik Jakov Persijanac; Sveti Jakov Rostovski SV.PISMO
Sedmica 28. po Duhovima
P 11 28 post Prepodobnomučenik Stefan; Sveti mučenik Hristo SV.PISMO
U 12 29 post Sveti mučenici Paramon i Filumen; Svti Mardarije SV.PISMO
S 13 30 post SLAVA Sveti apostol Andrej Prvozvani SV.PISMO
Č 14 1 post DECEMBAR – Sveti prorok Naum; Sveti Filaret Milostivi SV.PISMO
P 15 2 post Sveti prorok Avakum; Sveti car Uroš; Prepodobni Joanikije Devički SV.PISMO
S 16 3 post Sveti prorok Sofonije; Prepodobni Jovan Ćutljivi SV.PISMO
N 17 4 post Nedelja 28. po Duhovima
Sveta velikomučenica Varvara; Prepodobni Jovan Damaskin – Detinjci SV.PISMO
Sedmica 29. po Duhovima – Svetih Praotaca
P 18 5 post Prepodobni Sava Osvećeni; Sveti Nektarije Bitoljski SV.PISMO
U 19 6 post SLAVA Sveti Nikolaj, arhiepiskop mirlikijski čudotvorac – Nikoljdan SV.PISMO
S 20 7 post Sveti Amvrosije; Prepodobni Grigorije Gornjački SV.PISMO
Č 21 8 post Prepodobni Patapije; Sveti apostoli Sosten, Apolos i drugi s njima SV.PISMO
P 22 9 post Začeće Svete Ane SV.PISMO
S 23 10 post Sveti mučenici Mina i drugi s njim; Sveti Jovan, despot Srpski SV.PISMO
N 24 11 post Nedelja 29. po Duhovima – Svetih Praotaca
Prepodobni Danilo Stolpnik – Materice SV.PISMO
Sedmica 30. po Duhovima – Svetih Otaca
P 25 12 post Prepodobni Spiridon Čudotvorac, episkop trimitunski SV.PISMO
U 26 13 post Sveti mučenik Evstratije; Sveti sveštenomučenik Gavrilo, patrijarh srpski, Sveti Nikodim Srpski SV.PISMO
S 27 14 post Sveti mučenici Tirs, Levkije, Filimon, Apolonije i drugi s njima SV.PISMO
Č 28 15 post Sveti sveštenomučenik Elevterije; Prepodobni Pavle SV.PISMO
P 29 16 post Sveti prorok Agej; Sveta Teofanija carica SV.PISMO
S 30 17 post Sveti prorok Danilo; Sveti prepodobnomučenik đakon Avakum i iguman Pajsije SV.PISMO
N 31 18 post Nedelja 30. po Duhovima – Svetih Otaca
Sveti mučenik Sevastijan; Sveti Modest i drugi – Oci (Paterice) SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2023. godinu u Srbiji: Priredila: LjSN