Šta obući za krštenje – pitanje je koje nam često postavljaju. Evo šta bi trebalo da znate o ckrvi, običajima, pravilima i kulturi.

Krštenje u Pravoslavnoj crkvi je za svakog poseban i nesvakidašnji događaj. To je ulazak, učlanjenje u Crkvu, zapravo je to izlazak iz okvira vremena i prostora, rekli bi poznavaoci. Neki se krste da bi mogli da budu drugima kumovi, da bi se venčali u crkvi ili zato što su roditelji tako odlučili. Neki se krste onda kada poveruju u Boga, kada reše da žive po Božijim zapovestima.

Sasvim svejedno zašto je ko rešio da se krsti, verovatno većina razmišlja šta treba obući u ovoj jedinstvenoj prilici, jer se čovek krsti samo jednom u životu. Ne bi trebalo da se preteruje ni u doterivanju, kinđurenju, pokazivanju statusa i bogatstva; niti pak u preterano opuštenom, dronjavom, “baš me briga” stilu. Sredina je uvek mera prave vrednosti i dobrog ukusa. A šta to znači za one koji idu na krštenje?

Šta obući za krštenje – Žene

sta-obuci-za-krstenje

Žene ne bi trebalo da nose preterano kratke suknje, da imaju gola ramena, stomak. Pantalone su se izborile za svoje dostojno mesto u crkvi čak i kod žena, ali šorcevi ipak nisu poželjni ni po toplom vremenu. Marame su već stvar prošlosti mada ih neke žene nose u crkvi. To je pitanje ličnog izbora. U Grčkoj retko koja žena nosi u crkvi maramu na glavi a u Rusiji je to naprosto pravilo. Izbegavajte ruževe za usne ili ako ih koristite nemojte ljubiti ikone jer će ruževi ostati na staklu, što nikako nije ni lepo, ni kulturno. Preuske haljine, suknje, pantalone nisu stvar dobrog ukusa. Trenerke treba ostaviti za sportske dvorane, terene i izlete. Odmerena, elegantna odeća u kojoj se dobro osećate učiniće krštenje svečanim činom koji se pamti.

Šta obući za krštenje – Muškarci

Muškarci mogu da budu zaista elegantni i dostojanstveni, pa predlažemo farmerke i sako što je prava mera između formalnog i opuštenog. Bermude su neozbiljne, kao i trenerke. Košulje, džemperi, majice se odlično uklapaju sa farmerkama ili pantalonama, zavisi od ukusa. Papuče i sandale deluju neozbiljno ali su zato patike postale uobičajene svuda pa i tokom krštenja u ckrvi.

Šta obući za krštenje – Deca

Ljudi sa posebnom pažnjom oblače decu kada ih dovode na krštenje u crkvu. Ako su deca veća bilo bi dobro da ih roditelji odvedu nekoliko puta pre krštenja u crkvu kako bi se navikla na atmosferu i da na samom krštenju ne bi plakala. Ni kod dece ne treba preterivati u skupoconom oblačenju ili se izlagati trošku i kupovati novu odeću. Lepo je videti doterano, čisto, vaspitano dete. Skupa odeća nije garancija svega toga. Takođe, sasvim opuštena varijanta, dronjave trenerke, prljave majice, blatnjave patike nisu stvar stila već nepoštovanja domaćina pa i crkve.

Veoma je važno da se poštuje poredak crkve, da se ne viče, da se deca ne grde a roditelji ne svađaju.

Šta bi trebalo da znate o krštenju

Sa sveštenikom bi pre krštenja trebalo da se dogovori koliko košta ovaj čin. Ukoliko vam se učini da je preskupo, svakako to treba reći svešteniku. Treba znati da sveštenici nemaju fiksnu platu već zavise od priloga vernika i novca koji se ostavlja za razne crkvene potrebe; krštenja, venčanja, sahrane… Mnogi će dati veliki sume za kupovinu odeće, obuće, izlaske ali kada treba dati novac u crkvi uvek im se čini da je mnogo. Zato suma treba da bude prihvatljiva, a oni koji nemaju ne bi trebalo da budu odbijeni. Dobra je praksa da neke crkve tokom godine organizuju besplatna, grupna krštenja pa se treba na vreme raspitati.

Pročitajte i:

Kako se obući za manastir

Šta obući za venčanje