Detinjci su lep narodni običaj koji je vezan za Božić, dan Rođenja Gospoda Isusa Hrista. Praznik vezan za Srpsku pravoslavnu ckrvu uvek pada na nedelju a tako je i 2023. godine.

Detinjci 2024.

Detinjci 2024. su ove godine 22. decembra, a zatim su sledeće nedelje Materice, pa sledeće Oci. Ceo Pravoslavni kalendar za 2024. godinu pogledajte na linku.

Ova tri narodna običaja ne mogu jedan bez drugog, neraskidivo su vezani i simbolično oslikavaju poredak življenja na zemlji koji upućuje na život na nebu, na povezanost, slogu i poštovanje Oca, Sina i Svetoga Duha.

Ovaj običaj na lep način pokazuje važnost porodice, koja se u pravoslavnvoj crkvi naziva i Mala crkva. Dakle, u njoj se život gradi po ugledu na crkvu, njen poredak, smisao postojanja i način bitisanja.

Ova tri praznika padaju uvek u nedelju.

Detinjci su prvi po redu a deca se za ovaj praznik pripremaju par dana unapred. Poenta je da pripreme neke poklončiće za roditelje, bake i deke. Naravno nisu to skupoceni pokloni već oni koji pokazuju vezanost za porodicu, poštovanje, ljubav. To mogu da budu neki crteži, možda jabučica, čokoladica a može dete i da nešto izrecituje, odglumi, da pomogne starijima i da se tako odreši. Šta znači odreši?

U nedelju kada se dete probudi stariji će mu vezati nogice nekom trakom, kanapčićem, vunicom. Ovo je samo lagano, simbolično vezivanje koje pokazuje da je dete vezano za roditelje i bake i deke a da su oni ti koji brinu o njemu. Da bi ga odvezali on će im darivati poklončiće koji je pripremilo. Tako se deca uče i odgovornosti da pripreme nešto za svoj najmilije i poštovanju koje treba da imaju za starije. Često se dete nećka da pokaže poklon, stariji kažu da ga neće odrešiti što je sve vesela igra koja unosi radost i smeh u porodicu.

Detinjci, materice i Oci su običaji koji su vezani isključivo za Srpsku pravoslavnu crkvu. Često se običaji mešaju sa crkvenim poretkom i kanonima a oni spadaju u nasleđe koje se poštuje vekovima i koje zapravo ukrašava pripreme za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista, Božić. Običaja je mnogo koji se vezuju za ovaj radostni praznik. I kao što je rođenje deteta posebna radost u porodici tako je još više Rođenje Gospoda Isusa Hrista. To je Dan kada je Bog sišao na zemlju da je oboži i da istovremeno bude i Bog i čovek. Shvatajući značaj ovog događaja narod je osmislio niz lepih običaja da ukrasi ovaj praznik, da dočeka dostojno Gospoda Isusa Hrista.

Pogledajte i – Kako se obući za manastir.