Verovatno se i vi ovih dana pitate – Šta obući za svadbu? A pošto je sezona venčanja 2018 već uveliko stigla imamo najvažnije savete i trendove za vas.

Iako vam to možda ne deluje baš toliko logično, mnogo važnije od toga šta ćete obući za venčanje je – šta nećete obući.

Ali tako ćete shvatiti kako da ne napravite veliku grešku koju ćete teško ispraviti. Evo najvažnih pravila oblačenja na svadbama koja bi zaistra trebalo da znate.

Šta obući za svadbu: Nikad ne nosite belo

sta-obuci-za-svadbu

Bilo da ste muško ili žensko, nemojte se oblačiti u belo. Osim ako niste na vašem venčanju. U stvari belo odelo je loša ideja čak i ako ste mladoženja. Takođe, koliko god da je lepa bela haljina, diskretna ili mislite da ni malo ne liči na venčanicu, bela boja je apsolutno i jedino rezervisana za – mladu.

Postoji još jedan razlog, pored poštovanja prema mladencima. Venčanica će skoro uvek izgledati bolje i skuplje od bilo koje bele haljine. A nikad ne želite da izgledate jeftino.

Ako baš želite nešto svetlo, odaberite neutralnu boju kože.

Šta obući za svadbu: Trenerke i sportska odeća

Koliko god da su venčanje, svadba ili čak žurka opušteni i neobavezni nemojte da se obučete u bilo šta sportsko. Zapravo, u trenerci ne bi trebalo da odete ni do prodavnice. I ne šalimo se.

Uostalom znate kako se kaže: “Bolje je da budete malo bolje obučeni od svih drugih, nego malo gore.”

Ukoliko vam je važna udobnost, odaberite proverene komade garderobe u kojima se osećate prijatno, ali koje nisu namenjeni za bilo koji sport. Ne, čak ni golf ili šah.

Šta obući za svadbu: Farmerke

Farmerke su na granici da u kombinaciji sa košuljom budu prihvatljive za neke vrlo opuštene svadbe, ali ipak probajte da ih preskočite. Iako nećete previše pogrešiti ako na neformalno venčanje odete u dobrim tamnim farmerkama i košulji i sakou, bolje bi bilo da odaberete pantalone u teget boji.

Sa druge strane haljine od teksasa mogu da prođu. Pa čak i muške pantalone od istog materijala, ali drugog kroja u odnosu na farmerke. Izgledele ili pocepane farmerke su neprihvatljive.

Šta obući za svadbu: Kratki rukavi i kratke nogavice

Košulje kratkih rukava nemojte nositi ni u jednoj formalnoj situaciji. Ne bi trebalo ni da idete na posao u njima, osim ako ne radite kao roštilj majstor na plaži. Zapravo ne bi trebalo ni da imate takve košulje u ormaru. Umesto njih, možete duge rukave podvrnuti do lakata.

Dakle, kravata sa košuljom kratkih rukava je modni greh zbog koga se završava u paklu. Isto je i sa šorcevima i bermudama. Zaista nemojte da ih oblačite za svadbe.

Znamo da na venčanjima može da bude vruće, pogotovo u Srbiji, pogotovo preko leta, ali postoje zaista kvalitetni materijali u kojima će vam biti prijatno. Svila, lan, tanka vuna su ono što tražite…

Šta obući za svadbu: Devojke ne otkrivajte ramena

Свадьба в Греции, мечта или реальность? . Конечно реальность! Для Насти и Костаса это была даже необходимость, потому что жених грек и для грека семья и свадьба в кругу (большооооом таком) кругу семьи это бесценно. . Из Москвы невеста везла фотографа 🙋🏻‍♀️📸, визажиста💄@raevskaya_n и свадебное платье. Это была скромная (по-греческим меркам) свадьба человек на 100-120, но такая семейная, добрая, пропитанная греческим духом, танцами и запахом сигарет🚬. Про сигареты я расскажу отдельно. . Сказать, что я влюбилась в о.Корфу, ничего не сказать, пожалуй я могу уже организовать там кому-нибудь свадьбу😄. . Вообщем если вы не были на Корфу и думаете куда полететь этим летом, советую. А кто был в Греции, а особенно на Корфу, напишите свои впечатления, не одна же я влюблена в это место😍❤️ . Фотограф: @photo_maryasina Визажист: @raevskaya_n

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🌿S A S H A МАРЬЯСИНА🌿 (@photo_maryasina) on

Ukoliko se ceremonija venčanja dešava u crkvi, ne bi trebalo da budete otkrivenih ramena. Zato bi bilo dobro da imate prigodnu maramu koju ćete prebaciti preko haljine. A poslužiće ako vam bude hladno.

Šta obući za svadbu: Pantalone sa džepovima

Ako nosite pantalone potrudite se da one nemaju džepove sa strane. Da li vam treba dodatno objašnjenje? Ok, one nisu ni malo svečane i mogu da budu uvredljive za mladence. Osim ako se venčanje ne dešava u vojsci ili na planinarenju.

Šta obući za svadbu: Ne pratite “dress code”

sta-obuci-za-svadbu

Trebalo bi da budete baš operisani, bezobrazni ili nekulturni da ne pratite propisani dress code, odnosno preporučena pravila oblačenja koja su navedena na pozivnici. Koliko god da ste kul i opušteni, jednostavno morate da pratite uputstva i poštujete želje onih čiji je to dan. A to su samo i jedno mlada i mladoženja.

Šta obući za svadbu: Patike

Patike poslednjih godina mogu da prođu na venčanju, ali je važno nekoliko stvari. Za početak moraju da budu baš nove i baš sjajne! I trebalo bi da ih sjajno uklopite sa ostatkom garderobe. Ipak zbegavajte crne patike koje podsećaju na cipele pošto će ukazati samo na nedostatak stila.

Kako se obući za venčanje

Šta obući za svadbu: Devojke

 

Izbor odeće za devojke za veliku većinu venčanja se svodi na – haljine. One bi trebalo da budu elegantne, ali i prijatne za nošenje. Pogotovo tokom proleća i leta vodite računa o tome da vam ne bude previše toplo.

Proverite materijal od kog su haljine napravljene. Uvek birajte prirodne, prozračne materijale, idealno svilu, ali će pamuk i lan biti dobar izbor.

Što se tiče boja, za dnevna venčanja odaberite jake, otvorene boje. Za večernje varijante možete odabrati i tamnije boje i izraženije teksture materijala.

Tokom sezone proleće, leto 2018 aktuelne su haljine sa V izrazom, cvetni dezeni pa i aplikacije od čipke, veza u različitim oblicicma.

Važno je da se ipak obučete i slojevito. Odnosno, moguće je da će u zatvorenom prostoru raditi klima, pa će vam biti hladno ako je haljina potpuno otvorena i lagana. Sa druge strane, biće vam toplo napolju, recimo na balkonu u crkvi ili opštini. Zato ponesite šal, maramu ili već nešto što možete da ogrnete.

Ukoliko ćete se puno šetati, recimo od opštine do crkve, pa onda do restorana ili čak skoknuti do mesta za slikanje (ako ste na primer kuma) izbegavajte dugačke haljine. Ne samo da će vam otežati kretanje već postoji i rizik da je uflekate. A to bi bila katastrofa.

Razmišljajte unapred o svim situacijama sa kojima ćete se suočiti. Planirajte. Odnosno, što je vaša uloga na venčanju važnija to više vremena posvetite svim mogućim predviđenim i nepredviđenim situacijama.

Šta obući za svadbu: Muškarci

sta-obuci-za-svadbu

Ukoliko ste pažljivo pročitali šta NE BI trebalo da obučete na venčanju onda znate da vam preostaje nekoliko mogućnosti. Pantalone su obavezne, baš kao i košulja. Sako se preporučuje, a kravata baš i nije neophodna osim ako se ne osećate baš prijatno sa njom. Ipak, za venčanja koja se održavaju na proleće i leto, kravate zaista nisu neophodne. Prsluke preskočite za sve svadbe koje se ne održavaju preko zime. Samo neko ko nikada u životu nije nosio odelo obućiće prsluk u sred leta i kuvati se ceo dan ili ga skinuti posle 15 minuta.

Što se tiče boje, tokom letnje sezone možete odabrati i svetlija odela. Ako niste previše samouvereni izbegavajte crnu, pošto ćete lako pogrešiti sa njom i izgledati kao konobar.

Najsigurnija varijanta je teget ili tamno plavo odelo i kvalitetna bela košulja. Slobodno kombinujte pantalone i sako različitih boja.

Tamne farmerke ponekad mogu da prođu, čak i sa patikama, ali budite sigurni u to što radite. Tada obavezno odaberite lep sako sa dva dugmeta.

Boju cipela uvek kombinujte sa kaišom i satom.

Ukoliko želite da se diskretno izdvojite iz mase u sako ubacite maramicu neke jarke boje. Možete umesto kravate odabrati i neku finu mašnu.

Izbegavajte košulje sa različitom bojom kragne, kao i one sa duplim dugmićima i sličnim ispadima.

Pročitajte i:

Šta obući u manastiru

Šta obući na krštenju

I za kraj, pogledajte verovatno najlepšu fotografiju sa jednog venčanja. Ovde je link.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime