Pravoslavni kalendar za 2022 godinu sa svim važnim datumima je spreman. To pre svega znači julijanski kalendar po kome Srpska pravoslavna crkva računa vreme.

Pogledajte – PRAVOSLAVNI KALENDAR ZA 2023 GODINU

Zimski dani su za pravoslavne hrišćane vreme praznika i praznovanja, vreme pojačane molitve, slavljenja Gospoda Isusa Hrista, Presvete Bogorodice i brojnih svetitelja koji su vekovima hodili za Isusom Hristom, pokazujući drugima šta treba činiti da bi zadobili život večni. Jer cilj hrišćanskog života je zapravo zadobijanje svetosti a time i večnog života. Čovek nije stvoren samo za život na zemlji, već za večnost, reći će duhovnici.

Pravoslavni kalendar za 2022 godinu

Skoči na:

Pravoslavni kalendar – januar 2022
Pravoslavni kalendar – februar 2022
Pravoslavni kalendar – mart 2022
Pravoslavni kalendar – april 2022
Pravoslavni kalendar – maj 2022
Pravoslavni kalendar – jun 2022
Pravoslavni kalendar – jul 2022
Pravoslavni kalendar – avgust 2022
Pravoslavni kalendar – septembar 2022
Pravoslavni kalendar – oktobar 2022
Pravoslavni kalendar – novembar 2022
Pravoslavni kalendar – decembar 2022

Januar mesec je prepun praznika koji vernicima donose radost jer ih učvršćuju u veri, nadi i ljubavi.

>>> Kako se obući za manastir

Ako želite da vidite kada neki praznik pada proverite datume, jer Srpska pravolavna crkva vreme računa po starom Julijanskom kalendaru. Pravoslavni kalendar za 2022 godinu kao i uvek navodi i datum po novom Gregorijanskom kalendaru koji ćemo i mi koristiti u ovom tekstu. O ova dva kalendara smo pisali na našem sajtu, pogledajte OVDE.

U januaru je najradosniji hrišćanski praznik Božić – Rođenje Gospoda Isusa Hrista. To je dan kada je Gospod sišao među ljude, kada je pokazao svoju čovečansku prirodu mada i dalje ostajući Bog. Rodio se kako bi poučio ljude ali pre svega, iskupio ljudske grehe i uzeo ih na svoja pleća iako nedužan i bez ijednog greha.

Neki postavljaju pitanje, zašto je to učinio, mogao je da sedi na Carskom prestolu i da ne “muči” čovečije muke. Učinio je to iz ljubavi prema ljudima jer je čovek stvoren po liku Božijem. A Gospod voli sve ljude bez obzira na naciju, boju kožu, vladanje i uvek je tu da oprosti čoveku njegove grehe ali ako to čovek želi i ako se pokaje. Sloboda je veliki Božiji dar čoveku, jer Bog ne želi ništa na silu. Zato je u Svetom Pismu i rečeno: …ko hoće da ide za mnom. Ne reče Bog: morate da idete za mnom.

A oni koji su krenuli za Gospodom u januaru se pripremaju za Božić, do ovog praznika je još uvek Božićni post koji uvek prethodi velikim praznicima. Ovo je jedan od blažih postova, jede se na ulju, riba je dozvoljeno svakog vikenda.

Ali do Božića treba obeležiti i Svetog Ignjatija Bogonosca, koji se po novom kalendaru proslavlja 2. januara.

To je prva slava u novoj godini. Znamo da su slave ono što vernike Srpske pravoslavne crkve razlikuje od drugih pravoslavnih hrišćana. Na slavi se obeležava svetitelj koga poštuje dotična porodica, pojedinac, ckrva ili neko udruženje. Za slavu se sprema slavski kolač, žito i to se nosi u crkvu da sveštenik očita molitvu. Kada se to vrati u kuću svaki gost će uzeti malo žita i kolača, odnosno hleba napravljenog od vodice koju je ranije sveštenik osveštao. Slave nisu gozbe, mada neki preteruju spremajući previše hrane. Važno je da se slava molitveno obeleži a hrana je tek dodatak. Vreme pandemije virusa corona 19 donosi i neka nova pravila. Nije poželjno okupljati veliki broj ljudi jer se tako zaraza može prenositi.

Sveti Ignjatije Bogonosac živeo je u vreme kada je Gospod Isus Hristos hodio zemljom.

Desi se jednom kada je Isus Hristos govorio ljudima o Carstvu Božijem da je tu bio i mali Ignjatije sa svojim roditeljima i Gospod ga pozva k sebi, uze u naručje. Tako je Ignjatije i nazvan Bogonosac jer ga je Gospod držao u naručju a i zbog toga što je uvek u srcu i u svemu što je radio imao pred sobom Isusa Hrista i veliku ljubav prema njemu. Bio je episkop u Antiohiji, učio narod veri Hristovoj. Postradao je mučenički, rastrgli su ga lavovi u areni u vreme cara Trajana jer je odbio da prinese žrtvu idolima.

Istog dana kada se proslavlja Sveti Ignjatije Bogonosac su i Oci. Detinjci, Materice i Oci su narodni praznici koji se dešavaju tri nedelje uoči Božića. Oni učvršćuju porodičnu ljubav i divan su predznak velikog praznika Rođenja Isusa Hrista. Ovi praznici padaju uvek u nedelju i kada su Detinjci roditelji vezuju noge svojoj deci a ovi im poklanjaju neku sitnicu, crtež, srede svoju sobu kako bi ih odvezali. Za Materice ukućani vezuju majke a ove im daju neki poklončić da bi ih odvezali. Za Oce se vezuju očevi pa onda oni daju poklone deci. Ovo su lepi običaji koji doose radost i sreću, zajedništvo i mir u kuću.

Uoči Božića je lep narodni običaj Badnje veče. Toga dana se u kuću unese grančica, ponegde i male drvo obično hrastova koje se uveče zapali. Ima nekoliko značenja, najrasprostranjenije je da simboliše Hrista i njegov dolazak u svet a njegova toplina je Hristova ljubav.

Izjutra na dan Rođenja Gospoda Isusa Hrista najvažnije je otići na Svetu liturgiju, pričestiti se a onda sa ukućanima proslaviti skromno ovaj važan praznik. Isus Hristos je rođen u pećini gde su pastiri čuvali ovce, jer njegovi roditelji Presveta Bogorodica i pravedni Josif nisu mogli da pronađu prenoćište u Vitlejemu. Gospod koji je prema ljudskom nahođenju morao da se rodi u carskoj palati, tako moćan rađa se u pećini gde borave ovce. Anđeli su pevali na nebu: “Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja.” Poučne reči koje iskazuju i suštinu hrišćanske nauke. Dan kada je Gospod Isus Hristos došao na zemlju, istovremeno kao Bog i čovek, je početak ljudskog spasenja. Isus Hristos je tako iskazao svoju veliku ljubav prema čoveku istovremeno upućujući ljude da vole i jedni druge. I to su dve osnovne zapovesti hrišćanstva. Prva je ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom. I druga, Ljubi bližnjega svoga kao sammoga sebe.

U januaru se, drugog dana po Božiću, praznuje Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan. On je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato naziva Prvomučenikom. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima ali je ipak bilo onih koji ga oklevetaše da huli na Boga i Mojsija i bi odveden na suđenje. Pobijao je klevete iscrpno govoreći o veri hrišćanskoj. U jednom trenutku pogleda u nebo i objavi javno ono što vide, ugledao je nebesa otvorena i sina čovečjeg gde stoji s desne strane Boga. To je još više razjarilo njegove sudije i osudiše ga. Ubijen je kamenovanjem.

Veliki praznik Bogojavljenje praznuje se 19. januara. Bogojavljenjem se obeležava dan kada je Gospod Isus Hristos kršten u reci Jordanu. Krstio ga je Sveti Jovan Krstitelj. Kada je počelo krštenje otvorilo se nebo i Duh Sveti je u obliku goluba sišao na Gospoda a istovremeno se čuo glas Boga Oca: “Ovo je Sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji.” Dakle, u vreme Isusovog krštenja Bog se javio u tri ličnosti: Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh. Ovog dana u svim hramovima SPC posle liturgije, se obavlja veliko osvećenje vode. Bogojavljenska voda se nosi kući i pije tokom cele godine. Na dan Bogojavljenja u mnogim mestima mladići i devojke plivaju u reci i jezeru da bi izvadili krst iz vode koji je prethodno bacio sveštenik. Puno je narodnih običaja vezanih za ovaj praznik.

U januaru je i praznik posvećen Svetom Savi prvom srpskom arhiepiskopu. Praznik se proslavlja i kao školska slava

Rastko Nemanjić, potonji Sveti Sava bio je njmlađi sin velikog srpskog župana Stefana Nemanje i Ane, rođen je oko 1174. godine. Došavši u dodir sa duhovnicima, monasima koji su dolazili u njihov dvor, zavole nauku Božiju i napusti roditeljsi dom otišavši na Svetu Goru. Primio je u osamnaestoj godini monaški čin i dobio ime Sava. Njegov otac krete sinovljevim stopma te se i on zamonaši, dobivši ime Simeon. Tako sin i otac krenuše stopama Isusa Hrista i povedoše svoj narod za sobom.

Obnoviše napušteni manastir Hilandar koji je vizantijski car Aleksije III predao Srbima u vlasništvo.

Godine 1219. u Nikeji patrijarh Manojlo Saranten, uz saglasnost cara Teodora I laskarisa hirotoniše Savu za prvog srpskog arhiepiskopa. Otada Srpska pravoslavna crkva postaje autokefalna.

U Februaru mesecu se proslavlja Sretenje Gospodnje, koji pada 15. februara. Za ovaj crkveni praznik vezani su i važni događaji za srpsku državu. Tada je podignut Prvi srpski ustanak, donet Sretenjki ustav, Sretenje je Dan državnosti Srbije, Dan vojske Srbije.

U februaru mesecu, 26 obeležavaju se Zadušnice. To su posebni dani u crkvi kada se verni sećaju svojih upokojenih a u crkvi se služi zaupokojena liturgija. Verni ostavljaju na ceduljici imena koja sveštenici tokom liturgije čitaju. Tokom godine zadušnice se obeležavamj četiri puta. To su zimske, letnje, miholjske i mitrovske. Molitva i pominjanje umrlih je veoma važno za sve upokojene. Tako vernici pokazuju da ih nismo zaboravili, da se molimo za njih. Dobro je učiniti neko dobro delo, pomoći nekome, udeliti milostinju pominjući naše pokojnike. Toga dana u crkvu ili na groblje nosi se žito, koje je simbol smrtnog tela i besmrtne duše. Nosi se i crno vino koje označava Božje milosrđe, kao i sveća koja simbolizuje svetlost Hristovu koja obasjava sve, kako umrle, tako i žive.

U martu mesecu 2022. godine proslavlja se Teodorova subota. To je prva subota Časnog posta koji se još naziva četrdesetnica kojom se pripremamo za najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista. Post će 2022. godine trajati šest nedelja. Ovo je najstroži post u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Jede se hrana pripremljena na vodi, osim subote i nedelje. Riba se može jesti na Blagovesti 7.marta i na Cveti 17. marta. U vreme ovog, Velikog posta verni se posebno posvećuju molitvi, idu na službe u crkvu a reči crkvenih pesama podstiču razmišljanja o životu, smrti, dobročinstvu, grehu. Posebno je opominjuća velikoposna molitva Svetog Jefrema Sirina u kojoj se vernici opominju da ne budu lenji, prepušteni neradu, vlastoljublju, praznoslovlju. Umesto toga poželjno je da neguju smirenost, dugotpljenje, ljubav. Posesbno se naglašava da je važno da čovek sagleda sagrešenja svoja i da ne osuđuje druge ljude. Uvek se treba setiti reči Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, koji je govori da treba prvo popraviti sebe pa onda ceo svet.

U treću nedelju Velikog, časnog posta 22. marta obeležavaju se Mladenci – Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Bili su to vojnici u rimskoj vojsci u vreme vladavine Likinija koji je progonio hrišćane. Bili su teško mučeni i postradali ne odrekavši se Hrista. To je praznik svih mladenaca koji su se venčali između dva praznika. Praznik simbolično ukazuje na vernost i kao što su bili mladi vojnici verni Isusu Hritu ne odrekavši ga se, tako i mladi bračni par treba da bude veran jedan drugom u dobru i u zlu. Kako ovaj praznik pada u vreme časnog posta priprema se posna trpeza.

U aprilu 7. je veliki hrišćanski praznik, Blagovesti. Blagovesti su nazvane po tome što je Blagu vest arhangel Gavrilo saopštio Presvetoj Djevi Mariji, rekavši joj da će kao devojka začeti i roditi sina. Arhangel je rekao: Raduj se blagodatna. Gospod je s tobom. Blagoslovena si ti među ženama i blagosloven je plod utrobe tvoje, jer si rodila Spasitelja duša naših. Presveta Djeva Marija se posle rođenja Gospoda Isusa Hrista naziva Bogorodicom jer je rodila Boga.Tako se ispunilo proročanstvo proroka Isaije: “Gle, devojka će začeti i rodiće sina.” (Is.7,14) Ovo je veliki hrišćanski praznik jer se na zemlji rodio Bog, došao među ljude a ostajući pri tom Bog. Ističe se da je ovo najvažniji događaj u istoriji sveta.

Lazareva subota ili u narodu nazvana Vrbica 16. april nagoveštava skori praznik Vaskrs. Toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih Lazara iz Vitanije koji je ležao u grobu četiri dana. Vrbica je praznik dece koja se ukršavaju zvončićima i venčićima.

Sutradan posle Vrbice su Cveti, dan kada je Isus Hristos ušao u Jerusalim zajedno sa svojim učenicima i mnoštvom narodu koji mu je klicao. A kada uđe u hram isceli sve bolesne koji su bili u njemu. Hristos, Svemogući Bog, u Jerusalim je ušao na magarcu, skromno i bez pompe a narod je bacao pod njegove noge palmine grančice, cveće. Taj isti narod će za nekoliko dana izdati Hrista, zaboravivši šta je sve činio, bolesne isceljivao, žalosne tešio, pomagao ljudima i govorio šta treba činiti da bi se zadobio život večni.

Nedelja posle Cveti je veoma važna, praznik se približava a vernici su u pojačanoj molitvi. Velika Sreda, Veliki Četvrtak, Veliki Petak i Velika subota su dani koji najavljuju Vaskrs. U Veliku Sredu Isus Hristos je bio uhvaćen a u Veliki Petak razapet na krstu. Razapet bez krivice, osuđen na smrt, popljuvan i ostavljen iako je svima pomagao. Ovi praznici podstiču čoveka na razmišljanje o moralnim dilemama, dobru i zlu ali donose i niz teoloških tema koje zaokupljaju stručnjake i vernike već vekovima.

Tri dana posle raspeća žene mironosice su našle prazan grob gde je Isusovo telo bile položene posle raspeća. Kao što je govorio Sveti Justin Popović Ćelijski: ako se hrišćanstvo može svesti na događaj onda je taj događaj Vaskrsenje Hristovo a ako se hrišćanstvo može sabrati u jedan dan onda je taj dan Vaskrsenje Isusovo.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Uvek se proslavlja u nedelju. A Pravoslavni Uskrs 2022. godine pada 24. aprila. Toga jutra se ide na Svetu Liturgiju, zatim se proslavlja kod kuće sa najbližima. Za Vaskrs se farbaju jaja koja su simbol vaskrsenja. Puno je narodnih običaja vezanih za Vaskrs.

U maju mesecu 6. se proslavlja Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan, pa 8. Sveti Apostol i Jevanđelist Marko – Markovdan, 14, Sveti prorok Jeremija, 21. Sveti Apostol i Jevanđelist Jovan Bogoslov, 24. Sveti Kirilo i Metodije. Svi ovi dani su obeleženi u kalendaru crvenim slovom što znači da su to važni praznici, da toga dana treba otići na Svetu Liturgiju, pomoliti se i setitit se onih koje toga proslavljamo. Mnogi pravoslavni u našoj zemlji ove dane obeležavaju kao svoju krsnu slavu.

U junu mesecu ne treba zaboraviti da su Zadušnice letnje ili duhovske a padaju 11. i kao uvek se obeležavaju subotom.

U nedelju 12. je veliki praznik Duhovi, Silazak Svetog Duha na Aspotole- Pedesetnica- Trojice. Ovaj dan smatra se rođendanom Crkve. Prema crkvenoj istoriji u pedeseti dan po Vaskrsenju spustila se blagodat Svetog Duha na učenike sina Božjeg. Oni su progovorili razne jezike mada ih do tada nisu znali. Silaskom Duha Svetoga na Apostole ustanovljena je Crkva Hristova. Toga dana u crkve se unosi zelena trava a vernici od nje pletu venčiće kojima ukrašavaju svoje domove. Ova simbolika je izraz blagodarnosti Bogu.

U junu, 20. počinje Petrovski post koji nije toliko strog jer se može jesti riba.

A 28. juna se proslavlja Sveti Knez Lazar i Sveti srpski mučenici – Vidovdan. Toga dana vernici se sećaju boja na Kosovu i čuvene rečenice Kneza Lazara: “Zemaljsko je za malena carstvo a nebesko uvek i doveka.” Knez Lazar je pomagao i zidao mnoge crkve i manastire.

Sedmog jula se obeležava Rođenje Svetog Jovana Krstitelja i Preteče, u narodu nazvan Ivanjdan. Sveti Jovan je, kako se kaže, najsvetiji rođen od žene. Živeo je u pustinji, duhovno uzrastao do neverovatnih visina. Krstio je Gospoda u Jordanu i bio primer ljudima u skromnosti, duhovnom poznanju, hrabrosti i vrlinskom životu.

Petrovdan-Sveti apostoli Petar i Pavle proslavlja se 2022. godine u utorak 12. jula. Tada prestaje Petrovski post a roga dana brojne porodice u Srbiji obeležavaju svoju slavu.

Kao i uvek 2. avgusta je Sveti Ilija ili kako narod kaže, Sveti Ilija Gromovnik. Bio je jedan od najvećih proroka u hrišćanstvu i veoma je poštovan među vernicima Srpske pravoslavne crkve. Ustanovljena je i narodna izreka: “Od Svetog Ilije sunce sve milije.”

Od 14. avgusta počinje post nazvan Gospojinski i to je najkraći višednevni post. Riba se može jesti na Preobraženje Gospodnje 14 avgusta. A na praznik Uspenija Presvete Bogorodice odnosno Velika Gospojina koji se proslavlja 28. avgusta se završava post. To je dan kada se Majka Božija-Bogorodica upokojila. Ne zna se mnogo o životu Bogorodice, živela je mirno i tiho, moleći se za ceo svet. I po njenoj smrti vernici, pogotovo žene, obraćaju joj se s molbom da im pomogne, ohrabri, ojača u rešavanju problema, bolesti, nevolja.

U septembru, 14.og se proslavlja Crkvena Nova godina i istog dana Prepodobni Simeon Stolpnik. A 21. je Rođenje Presvete Bogorodice-Mala Gospojina. Važno je reći da se u pravoslavlju obeležavaju kao praznici datumi upokojenja, srmti ljudi. Time se zapravo odaje počast, ako tako može da se kaže, njihovom životu u Hristu koji ostaje za pamćenje ljudima kao podsećanje kako treba živeti hrišćanski.

U oktorbru, 8. su Miholjske zadušnice, vreme sećanja na naše mrtve. Setimo se reči duhovnika da je čovek rođen za večnost pa i rastanak sa našim najmilijma nije trajan već privremen.

Sveta velikomučenica Paraskeva Rimljanka (Trnova Petka) veoma je poštovana kod Srba, pogotovo joj se mole i proslavljaju je žene. Godine 2022. obeležava se u četvrtak 27. oktobra. Bila je obdarena mudrošću i lepotom, ali i hrabrošću da pred carem i neznabošcima ispoveda Hrista i pored toga što joj se preti stradanjima. Mošti Trnove Petke čuvaju se u Carigradu.

Oktobra u nedelju su praznici posvećeni Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Apostolu i Jevanđelisti Luki. Početkom novembra 5. u subotu su jesenje Mitrovske zadušnice a 8. Sveti velikomučenik Dimitrije-Mitrovdan.

U ovom tekstu pominjemo samo praznike označene crvenim slovima mada se svakoga dana u hrišćanskoj crkvi sećamo svetitelja, koji su život posvtili molitvi i hodom za Gospodom. Vladika Nikolaj Velimirović je napisao knjigu “Prolog” u kojoj su na jednostavan i mudar način napisana žitija svetitelja a uz to i objašnjenja o duhovnom životu koja svaki vernik može da oživotvori hodajući kroz urvine i staze života.

Početkom decembra, 4. je praznik Vavedenje Presvete Bogorodice. To je podsećanje na dan kada je devojka Marija dovedena u hram. U hramu je ostala 9 godina, živeći mirno i tiho, moleći Boga za dobrobit celog čovečanstva. Ovom prazniku posvećeni su mnogi hramovi u SPC, manastir Hilandar na Svetoj Gori, manastir Vavednje u Beoradu i mnogi drugi manastiri i crkve širom naše planete.

Sveti Nikolaj arhiepiskop Miriklijski čudotvorac-Nikoljdan je među najrasprostranjenijim slavama. Bio je izuzetan duhovnik i borac za hrićanske vrednosti, pomagao je ljudima neumorno. Bio je mudar, milostiv, neustrašiv, divni pastir svoga vernog naroda. Kako pada u vreme posta trpeza za Svetog Nikolu je posna.

Decembar je mesec kada već počinje priprema za Božić, pa se tako 18. obeležavaju Detinjci a nakon toga u naredne dve nedelje i Materice i Oci o čemu je pisano na početku teksta.

Crkveni pravoslavni kalendar za 2022. godinu

Pravoslavni kalendar – januar 2022

Pravoslavni kalendar januar 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – januar

S 1 19 voda Sveti mučenik Bonifatije SV.PISMO
N 2 20 ulje SLAVA Nedelja 28. po Duhovima – Svetih Otaca
Sveti Ignjatije Bogonosac; Sveti Jovan Kronštatski; Sveti Danilo Drugi, arhipiskop srpski (Pretprazništvo Roždestva) – Oci (Paterice) SV.PISMO
Sedmica 29. po Duhovima – Svetih Bogootaca
P 3 21 voda Sveta mučenica Julijana; Sveti Petar Kijevski SV.PISMO
U 4 22 voda Sveta velikomučenica Anastasija SV.PISMO
S 5 23 voda Svetih 10 mučenika Kritskih; Prepodobni Naum Ohridski – Tucindan SV.PISMO
Č 6 24 ulje Sveta prepodobnomučenica Evgenija – ☞ Badnji dan SV.PISMO
P 7 25 mrs Roždestvo Hristovo – Božić SV.PISMO
S 8 26 mrs Sabor Presvete Bogorodice SV.PISMO
N 9 27 mrs SLAVA Nedelja 29. po Duhovima – Svetih Bogootaca
Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan SV.PISMO
Sedmica 30. po Duhovima – pred Bogojavljanje
P 10 28 mrs Svetih 20.000 mučenika Nikomidijskih SV.PISMO
U 11 29 mrs Svetih 14.000 mladenaca Vitlejemskih SV.PISMO
S 12 30 mrs Sveta mučenica Anisija; Prepodobna Teodora SV.PISMO
Č 13 31 mrs Prepodobna Melanija; Sveti Dositej Zagrebački Ispovednik (Odanije Roždestva) SV.PISMO
P 14 1 mrs SLAVA JANUAR – Nova godina – Obrezanje Gospodnje; Sveti Vasilije Veliki SV.PISMO
S 15 2 mrs Prepodobni Serafim Sarovski; Sveti Silvestar (Pretprazništvo Bogojavljenja) SV.PISMO
N 16 3 mrs Nedelja 30. po Duhovima – pred Bogojavljanje
Sveti prorok Malahija; Sveti mučenik Gordije SV.PISMO
Sedmica 31. po Duhovima – po Bogojavljanju
P 17 4 mrs Sabor 70 svetih apostola; Sveti Jevstatije srpski SV.PISMO
U 18 5 suho. Sveti Teopemt i Teona – Krstovdan SV.PISMO
S 19 6 ulje Bogojavljenje SV.PISMO
Č 20 7 mrs SLAVA Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan SV.PISMO
P 21 8 voda Sveti mučenik Julijan i Vasilisa; Prepodobni Georgije Hozevit; sveti Grigorije Ohridski SV.PISMO
S 22 9 mrs Sveti mučenik Polievkt; Sveti Filip Moskovski SV.PISMO
N 23 10 mrs Nedelja 31. po Duhovima – po Bogojavljanju
Sveti Grigorije Niski; Prepodobni Dometijan Mitilinski SV.PISMO
Sedmica 32. po Duhovima
P 24 11 mrs Prepodobni Teodosije Veliki; Prepodobni Mihailo SV.PISMO
U 25 12 mrs Sveta mučenica Tatijana; Ikona Mlekopitateljica SV.PISMO
S 26 13 voda Sveti mučenici Ermil i Stratonik (Odanije Bogojavljenja) SV.PISMO
Č 27 14 mrs SLAVA Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski – Savindan; Sveta Nina Gruzijska SV.PISMO
P 28 15 voda Prepodobni Pavle; prepodobni Gavrilo Lesnovski SV.PISMO
S 29 16 mrs SLAVA Časne verige Svetog apostola Petra; Prepodobni Romilo Ravanički SV.PISMO
N 30 17 mrs Nedelja 32. po Duhovima
Prepodobni Antonije Veliki SV.PISMO
Sedmica 33. po Duhovima
P 31 18 mrs Sveti Atanasije Veliki; Sveti Maksim arhiepiskop srpski

Pravoslavni kalendar – februar 2022

Pravoslavni kalendar februar 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – februar

Sedmica 33. po Duhovima

U 1 19 mrs Prepodobni Makarije Egipatski; Sveti Marko Efeski SV.PISMO
S 2 20 voda Prepodobni Jevtimije Veliki SV.PISMO
Č 3 21 mrs Prepodobni Maksim Ispovednik; Sveti mučenik Neofit SV.PISMO
P 4 22 voda Sveti apostol Timotej; Prepodobni mučenik Anastasije SV.PISMO
S 5 23 mrs Sveti sveštenomučenik Kliment Ankirski SV.PISMO
N 6 24 mrs Nedelja 33. po Duhovima
Prepodobna Ksenija Petrogradska; Prepodobna Ksenija Rimljanka; Sveti mučenik Vavila SV.PISMO
Sedmica o mitaru i fariseju
P 7 25 mrs Sveti Grigorije Bogoslov; Prepodobni Publije SV.PISMO
U 8 26 mrs Prepodobni Ksenofont i Marija SV.PISMO
S 9 27 voda Prenos moštiju svetog Jovana Zlatousta SV.PISMO
Č 10 28 mrs Prepodobni Jefrem Sirin; Prepodobni Isak Sirin SV.PISMO
P 11 29 voda Prenos moštiju svetog Ignjatija Bogonosca SV.PISMO
S 12 30 mrs Sveta Tri Jerarha SV.PISMO
N 13 31 mrs Nedelja o mitaru i fariseju
Sveti besrebrenici Kir i Jovan (Pretprazništvo Sretenja) SV.PISMO
Sedmica o bludnom sinu
Tokom cele sedmice o bludnom sinu se ne posti
P 14 1 mrs SLAVA FEBRUAR – Sveti mučenik Trifun SV.PISMO
U 15 2 mrs SLAVA Sretenje Gospodnje SV.PISMO
S 16 3 mrs SLAVA Sveti Simeon i Ana; Sveti Jakov, arhiepiskop srpski SV.PISMO
Č 17 4 mrs Prepodobni Isidor Pelusiot; Prepodobni Nikolaj SV.PISMO
P 18 5 mrs Sveta mučenica Agatija; Sveti Polievkt SV.PISMO
S 19 6 mrs Sveti Fotije Carigradski; Sveti Vukol Smirnski; Sveta Doroteja (Odanije Sretenja) SV.PISMO
N 20 7 mrs Nedelja o bludnom sinu
Sveti Partenije Lampsakijski SV.PISMO
Sedmica mesopusna
P 21 8 mrs Sveti Teodor Stratilat; Sveti Sava Drugi, arhiepiskop srpski SV.PISMO
U 22 9 mrs Sveti mučenik Nikifor SV.PISMO
S 23 10 ulje Sveti sveštenomučenik Haralampije SV.PISMO
Č 24 11 mrs Sveti Vlasije; Sveti velikomučenik Đorđe Kratovac SV.PISMO
P 25 12 voda Sveti Meletije Antiohijski SV.PISMO
S 26 13 mrs Sveti Simeon Mirotočivi – Zadušnice zimske SV.PISMO
N 27 14 mrs Nedelja mesopusna
Prepodobni Avksentije; Sveti Kiril Slovenski (☞ Mesne poklade) SV.PISMO
Sedmica siropusna
Ovo je poslednja pripremna sedmica za Veliki časni post. U njoj jedemo jaja i mlečne proizvode.
P 28 15 b.mrs Sveti apostol Onisim; Prepodobni Jevsenije Pustinjak

Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – mart 2022

Pravoslavni kalendar mart 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – mart

Sedmica siropusna
U 1 16 b.mrs Sveti mučenici Pamfil, Porfirije i drugih deset mučenika SV.PISMO
S 2 17 b.mrs Sveti velikomučenik Teodor Tiron SV.PISMO
Č 3 18 b.mrs Sveti Lav Rimski; sveti Flavijan Carigradski SV.PISMO
P 4 19 b.mrs Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfijam SV.PISMO
S 5 20 b.mrs Sveti Lav Katanski SV.PISMO
N 6 21 b.mrs Nedelja siropusna
Prepodobni Timotej; Sveti Evstatije (Bele poklade, Bela nedelja, Velike poklade, Pročka) SV.PISMO
Sedmica prva posta – Čista – Pravoslavlja
P 7 22 uzdr. Sveti mučenici u Evgeniji SV.PISMO
U 8 23 uzdr. Sveti sveštenomučenik Polikarp Smirnski SV.PISMO
S 9 24 uzdr. Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana Krstitelja SV.PISMO
Č 10 25 voda Sveti Tarasije Carigradski SV.PISMO
P 11 26 voda Sveti Porfirije episkop Gaski SV.PISMO
S 12 27 ulje Prepodobni Prokopije Dekapolit; Prepodobni Talalej – Teodorova subota SV.PISMO
N 13 28 ulje Nedelja prva posta – Čista – Pravoslavlja
Prepodobni Vasilije Ispovednik; Sveštenomučenik Proterije; Sveštenomučenik Nestor SV.PISMO
Sedmica druga posta – Pačista
P 14 1 voda MART – Sveta prepodobnomučenica Evdokija; Prepodobni Jovan Kasijan SV.PISMO
U 15 2 voda Sveti sveštenomučenik Teodot Kirinejski SV.PISMO
S 16 3 voda Sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk SV.PISMO
Č 17 4 voda Prepodobni Gerasim Jordanski SV.PISMO
P 18 5 voda Sveti mučenik Konon; Prepodobni Marko SV.PISMO
S 19 6 ulje Sveta 42 mučenika Amorejska SV.PISMO
N 20 7 ulje Nedelja druga posta – Pačista
Svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih SV.PISMO
Sedmica treća posta – Krstopoklona
P 21 8 voda Sveti Teofilakt Ispovednik SV.PISMO
U 22 9 ulje SLAVA Svetih 40 mučenika Sevastijskih – Mladenci SV.PISMO
S 23 10 voda Sveti mučenik Kodrat Korintski SV.PISMO
Č 24 11 voda Sveti Sofronije Jerusalimski SV.PISMO
P 25 12 voda Prepodobni Simeon Novi Bogoslov; Sveti Grigorije Dvojeslov SV.PISMO
S 26 13 ulje Prenos moštiju svetog Nikifora Carigradskog SV.PISMO
N 27 14 ulje Nedelja treća posta – Krstopoklona
Prepodobni Benedikt Nursijski SV.PISMO
Sedmica četvrta posta – Sredoposna
P 28 15 voda Sveti mučenik Agapije i drugi s njim SV.PISMO
U 29 16 voda Sveti apostol Aristovul; Sveti mučenik Savin SV.PISMO
S 30 17 voda Sveti Aleksije, Čovek Božiji SV.PISMO
Č 31 18 voda Sveti Kiril Jerusalimski SV.PISMO

Pravoslavni kalendar – april 2022

Pravoslavni kalendar april 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – april

Sedmica četvrta posta – Sredoposna
P 1 19 voda Sveti mučenici Hrizant, Darija i drugi; Prepodobni Simeon Dajbapski SV.PISMO
S 2 20 ulje Prepodobni oci ubijeni u manastiru Svetog Save Osvećenog SV.PISMO
N 3 21 ulje Nedelja četvrta posta – Sredoposna
Prepodobni Jakov Ispovednik SV.PISMO
Sedmica peta posta – Gluvna
P 4 22 voda Sveti sveštenomučenik Vasilije Ankirski SV.PISMO
U 5 23 voda Prepodobnomučenik Nikor i drugi SV.PISMO
S 6 24 voda Prepodobni Zaharije (Pretprazništvo Blagovesti) (Prvo bdenije) SV.PISMO
Č 7 25 riba Blagovesti SV.PISMO
P 8 26 voda Sabor svetog Arhangela Gavrila (Odanije Blagovesti) (Drugo bdenije) SV.PISMO
S 9 27 ulje Sveta mučenica Matrona Solunska SV.PISMO
N 10 28 ulje Nedelja peta posta – Gluvna
Prepodobni Ilarion Ispovednik SV.PISMO
Sedmica šesta posta – Cvetna
P 11 29 voda Prepodobni Marko Aretuski SV.PISMO
U 12 30 voda Prepodobni Jovan Lestvičnik SV.PISMO
S 13 31 voda Sveštenomučenik Ipatije Gangrijski SV.PISMO
Č 14 1 voda APRIL – Prepodobna Marija Egipćanka SV.PISMO
P 15 2 voda Prepodobni Tit Čudotvorac SV.PISMO
S 16 3 ulje SLAVA Prepodobni Nikita Ispovednik – Lazareva subota (Vrbica) SV.PISMO
N 17 4 riba SLAVA Nedelja šesta posta – Cvetna
Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti SV.PISMO
Stradalna sedmica i Vaskrs
P 18 5 voda Sveti mučenici Agapod i Teodul SV.PISMO
U 19 6 voda Sveti Evtihije Carigradski SV.PISMO
S 20 7 voda Velika sreda SV.PISMO
Č 21 8 ulje Veliki četvrtak (Veliko bdenije) SV.PISMO
P 22 9 uzdr. Veliki petak SV.PISMO
S 23 10 voda Velika subota SV.PISMO
N 24 11 mrs Stradalna sedmica i Vaskrs
V a s k r s – Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista SV.PISMO
Sedmica prva – Svetla
P 25 12 mrs Vaskrsni ponedeljak SV.PISMO
U 26 13 mrs Vaskrsni utorak SV.PISMO
S 27 14 mrs Sveti Martin Ispovednik SV.PISMO
Č 28 15 mrs Sveti apostoli Aristarh, Pud i Trofim SV.PISMO
P 29 16 mrs Istočni petak SV.PISMO
S 30 17 mrs Prepodobni Simeon Persijski SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2022 godinu Pravoslavni kalendar – maj 2022

Pravoslavni kalendar maj 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – maj

Sedmica prva – Svetla
N 1 18 mrs Nedelja prva – Tomina
Prepodobni Jovan; Sveti mučenik Jovan Novi Janjinski SV.PISMO
Sedmica druga – Mironosica
P 2 19 mrs Prepodobni Jovan Vethopešternik; Blažena Matrona Moskovska (Pobusani ponedeljak) SV.PISMO
U 3 20 mrs Prepodobni Teodor Trihina, Prepodobni Joasaf Srpski, Sveti Nikolaj Žički SV.PISMO
S 4 21 voda Sveti sveštenomučenik Januarije SV.PISMO
Č 5 22 mrs Prepodobni Teodor Sikeot; Sveti sveštmučenik Platon Banjalučki SV.PISMO
P 6 23 ulje SLAVA Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan SV.PISMO
S 7 24 mrs Sveti Sava Stratilat; Sveti Sava Erdeljski; Sveti sveštenomučenik Branko SV.PISMO
N 8 25 mrs SLAVA Nedelja druga – Mironosica
Sveti apostol i jevanđelist Marko – Markovdan SV.PISMO
Sedmica treća – Raslabljenog
P 9 26 mrs Sveti sveštenomučenik Vasilije Amasijski SV.PISMO
U 10 27 mrs Spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru SV.PISMO
S 11 28 voda Sveti apostoli Jason i Sosipatr SV.PISMO
Č 12 29 mrs SLAVA Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac SV.PISMO
P 13 30 voda Sveti apostol Jakov Zevedejev SV.PISMO
S 14 1 mrs SLAVA MAJ – Sveti prorok Jeremija SV.PISMO
N 15 2 mrs Nedelja treća – Raslabljenog
Sveti Atanasije Veliki; Sveti Mihail SV.PISMO
Sedmica četvrta – Samarjanke
P 16 3 mrs Sveti mučenici Timotej i Mavra SV.PISMO
U 17 4 mrs Sveta mučenica Pelagija Tarsijska SV.PISMO
S 18 5 voda Sveta velikomučenica Irina (Prepolovljenje) SV.PISMO
Č 19 6 mrs Pravedni Jov; Prenos moštiju Svetog Save Srpskog SV.PISMO
P 20 7 voda Pojava časnog Krsta u Jerusalimu SV.PISMO
S 21 8 mrs SLAVA Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov SV.PISMO
N 22 9 mrs SLAVA Nedelja četvrta – Samarjanke
Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja Pećka ikona Presvete Bogorodice SV.PISMO
Sedmica peta – Slepoga
P 23 10 mrs Sveti apostol Simon Zilot; Prepodobna Isidora SV.PISMO
U 24 11 mrs SLAVA Sveti Kirilo i Metodije SV.PISMO
S 25 12 voda Sveti Epifanije; Sveti German Carigradski; Sveti Nikodim Srpski (Odanije Prepolovljenja) SV.PISMO
Č 26 13 mrs Sveta mučenica Glikerija SV.PISMO
P 27 14 voda Sveti mučenik Isidor; Sveti mučenik Maksim SV.PISMO
S 28 15 mrs Prepodobni Pahomije Veliki; Sveti Ahilije SV.PISMO
N 29 16 mrs Nedelja peta – Slepoga
Prepodobni Todor; Sveštenomučenik Teodor Vršački; Mučenik Vukašin; Sv. Vikentije i muč. Surdulički; Pećka ikona Presvete Bogorodice SV.PISMO
Sedmica šesta – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora
P 30 17 mrs Sveti apostol Andronik i Junija SV.PISMO
U 31 18 mrs Sveti mučenik Tedor Ankirski SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2022 godinu: Pravoslavni kalendar – jun 2022

Pravoslavni kalendar jun 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – jun

Sedmica šesta – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora
S 1 19 voda Sveti sveštenomučenik Patrikije (Odanije Vaskrsa) SV.PISMO
Č 2 20 mrs Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan SV.PISMO
P 3 21 voda SLAVA Sveti car Konstantin i carica Jelena; Prepodobna Jelena Dečanska SV.PISMO
S 4 22 mrs Sveti mučenik Jovan Vladidmir, knez srpski SV.PISMO
N 5 23 mrs Nedelja šesta – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora
Prepodobni Mihailo Ispovednik SV.PISMO
Sedmica Pedesetnice
P 6 24 mrs Prepodobni Simeon Divnogorac SV.PISMO
U 7 25 mrs Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja SV.PISMO
S 8 26 voda Sveti apostoli Karp i Alfej SV.PISMO
Č 9 27 mrs Sveti sveštenomučenik Terapont SV.PISMO
P 10 28 voda Prepodobni Nikita Ispovednik (Odanije Vaznesenja) SV.PISMO
S 11 29 mrs Prepodobnomučenica Teodosija Tirska – Zadušnice letnje (duhovske) SV.PISMO
N 12 30 mrs Nedelja Pedesetnice
Silazak Svetog Duha na apostole – Pedesetnica – Trojice SV.PISMO
Sedmica 1. po Duhovima – Svih Svetih
P 13 31 mrs Duhovski ponedeljak SV.PISMO
U 14 1 mrs Duhovski utorak SV.PISMO
S 15 2 mrs Sveti Nikifor; Sveštenomučenik Erazmo Ohridski SV.PISMO
Č 16 3 mrs Sveti mučenik Lukilijan i drugi s njim SV.PISMO
P 17 4 mrs Svete mironosice Marta i Marija; Sveti Joanikije Crnogorski; Sveti sveštenomčenik Đorđe (Bogić) SV.PISMO
S 18 5 mrs Sveti sveštenomučenik Dorotej; Prepodobni Petar Koriški (Odanije Pedesetnice) SV.PISMO
N 19 6 mrs Nedelja 1. po Duhovima – Svih Svetih
Prepodobni Visarion; Prepodobni Ilarion Novi (Petrovske poklade) SV.PISMO
Sedmica 2. po Duhovima
P 20 7 riba Sveti sveštenomučenik Teodot Ankirski (Početak Petrovskog posta) SV.PISMO
U 21 8 riba Sveti velikomučenik Teodor Stratilat SV.PISMO
S 22 9 voda Sveti Kirilo Aleksandrijski SV.PISMO
Č 23 10 riba Sveti sveštenomučenik Timotej Bruski SV.PISMO
P 24 11 voda Sveti apostoli Vartolomej i Varnava; Praznovanje ikone Dostojno jest SV.PISMO
S 25 12 riba Prepodobni Onufrije Veliki; Prepodobni Petar Atonski SV.PISMO
N 26 13 riba Nedelja 2. po Duhovima
Sveta mučenica Akilina; Sveti Trifilije Levkusijski SV.PISMO
Sedmica 3. po Duhovima
P 27 14 riba Sveti prorok Jelisej; Sveti Metodije Carigradski SV.PISMO
U 28 15 riba SLAVA Sveti prorok Amos; Sveti mučenik Knez Lazar i Sveti srpski mučenici – Vidovdan SV.PISMO
S 29 16 voda Sveti Tihon Amatunski Čudotvorac SV.PISMO
Č 30 17 riba Sveti mučenici Manuil, Savel i Ismail SV.PISMO

Pravoslavni kalendar – jul 2022

Pravoslavni kalendar jul 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – jul

Sedmica 3. po Duhovima
P 1 18 voda Sveti mučenici Leontije, Ipatije i Teodul SV.PISMO
S 2 19 riba Sveti apostol Juda; Prepodobni Pajsije Veliki; Sveti Jovan Šangajski SV.PISMO
N 3 20 riba Nedelja 3. po Duhovima
Sveti svštenomučenik Metodije; Prepodobni Naum Ohridski SV.PISMO
Sedmica 4. po Duhovima
P 4 21 riba Sveti mučenik Julijan Tarsijski; Prepodobna Anastasija Srpska SV.PISMO
U 5 22 riba Sveti svštenomučenik Jevsevije SV.PISMO
S 6 23 voda Sveta mučenica Agripina; Vladimirska ikona Majke Božje SV.PISMO
Č 7 24 ulje SLAVA Rođenje svetog Jovana Preteče – Ivanjdan SV.PISMO
P 8 25 voda Sveta prepodobnomučenica Fevronija SV.PISMO
S 9 26 riba Prepodobni David Solunski SV.PISMO
N 10 27 riba Nedelja 4. po Duhovima
Prepodobni Sampson Stranoprimac SV.PISMO
Sedmica 5. po Duhovima
P 11 28 voda Prenos moštiju svetih besrebrenika Kira i Jovana; Sveti mučenici Dabrobosanski i Mileševski SV.PISMO
U 12 29 mrs SLAVA Sveti apostoli Petar i Pavle – Petrovdan SV.PISMO
S 13 30 voda Sabor svetih dvanaest apostola – Pavlovdan SV.PISMO
Č 14 1 mrs JUL – Sveti mučenici i besrebrenici Kozma i Damjan SV.PISMO
P 15 2 voda Polaganje rize Presvete Bogorodice SV.PISMO
S 16 3 mrs Sveti mučenik Jakint; Prepodobni Anatolije SV.PISMO
N 17 4 mrs Nedelja 5. po Duhovima
Sveti Andrej Kritski; Sveti sveštenomučenik Sava Gornjokarlovački; Sveti carski novomučenici Romanovi SV.PISMO
Sedmica 6. po Duhovima
P 18 5 mrs Prepodobni Atanasije Atonski; Sveti Sergije Radonješki SV.PISMO
U 19 6 mrs Prepodobni Sisoje Veliki SV.PISMO
S 20 7 voda Prepodobni Toma Malein; Sveta mučenica Nedelja SV.PISMO
Č 21 8 mrs SLAVA Sveti velikomučenik Prokopije SV.PISMO
P 22 9 voda Sveti sveštenomučenik Pankratije; Sveti Teodor; Sveti novomučenici Glamočki i Kulenvakufski SV.PISMO
S 23 10 mrs Svetih 45 mučenika iz Nikopolja; Prepodobni Antonije Pečerski SV.PISMO
N 24 11 mrs Nedelja 6. po Duhovima
Sveta velikomučenica Efimija; Blažena Olga SV.PISMO
Sedmica 7. po Duhovima – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora..
P 25 12 mrs Sveti mučenik Proklo i Ilarije; Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice SV.PISMO
U 26 13 mrs SLAVA Sabor svetog arhangela Gavrila SV.PISMO
S 27 14 voda Sveti apostol Akila; Prepodobni Nikodim SV.PISMO
Č 28 15 mrs Sveti mučenici Kirik i Julita; Sveti Vladimir Veliki, knez ruski SV.PISMO
P 29 16 voda Sveštenomučenik Antinogen; Sveta mučenica Julija SV.PISMO
S 30 17 mrs SLAVA Sveta velikomučenica Marina – Ognjena Marija SV.PISMO
N 31 18 mrs Nedelja 7. po Duhovima – Svetih Otaca Prvog vaseljenskog sabora..
Sveti mučenik Emilijan; Sveti mučenik Jakint SV.PISMO

Pravoslavni kalendar – avgust 2022

Pravoslavni kalendar avgust 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – avgust

Sedmica 8. po Duhovima.
P 1 19 mrs Prepodobna Makrina; Sveti Stefan, despot srpski; Prepodobna Evgenija (Lazarević) SV.PISMO
U 2 20 mrs SLAVA Sveti prorok Ilija – Ilindan; Sveti Ilija Gruzijski; Sveti Ilija patrijarh Jerusalimski i sv. Flavijan patrijarh Antiohijski SV.PISMO
S 3 21 voda Sveti prorok Jezekilj SV.PISMO
Č 4 22 mrs SLAVA Sveta Marija Magdalina – Blaga Marija SV.PISMO
P 5 23 voda Sveti mučenici Trofim, Teofil i drugi s njima; Sveštenomučenik Apolinarije; SV.PISMO
S 6 24 mrs Sveta velikomučenica Hristina; Prepodobni Polikarp Pečerski; Sveti mučenici Prebilovački i Donjohercegovački SV.PISMO
N 7 25 mrs Nedelja 8. po Duhovima.
Uspenije svete Ane SV.PISMO
Sedmica 9. po Duhovima.
P 8 26 mrs SLAVA Prepodobnomučenica Paraskeva (Sveta Petka) Rimljanka; Sveti Sava Treći Srpski; Svetštenomučenik Ermoalj; Prepodobni Mojsej Ugrin SV.PISMO
U 9 27 mrs SLAVA Sveti velikomučenik Pantelejmon; Sveti Kliment Ohridski; Blaženi Nikolaj i Teodor; Prepodobna Antusa; Sto pedeset i tri mučenika SV.PISMO
S 10 28 voda Sveti apostoli i đakoni Prohor, Nikanor, Timon i Parmen SV.PISMO
Č 11 29 mrs Sveti mučenik Kalinik; Sveta mučenica Serafima SV.PISMO
P 12 30 voda Prepodobna mati Angelina Srpska SV.PISMO
S 13 31 mrs Sveti mučenik Evdokim; Sveta mučenica Julita (Gospojinske poklade) SV.PISMO
N 14 1 ulje Nedelja 9. po Duhovima.
AVGUST – Iznošenje Časnog krsta; Sveštenomučenici Makaveji (Početak posta) SV.PISMO
Sedmica 10. po Duhovima.
P 15 2 voda Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana SV.PISMO
U 16 3 voda Prepodobni Isakije, Dalmat i Faust SV.PISMO
S 17 4 voda Svetih sedam mučenika u Efesu SV.PISMO
Č 18 5 voda Sveti sveštenomučenik Evsignije (Pretprazništvo Preobraženja) SV.PISMO
P 19 6 riba Preobraženje Gospodnje SV.PISMO
S 20 7 ulje Prepodobnomučenik Dometije; Prepodobni Or SV.PISMO
N 21 8 ulje Nedelja 10. po Duhovima.
Sveti Emilijan Ispovednik; Prepodobni Zosim Tumanski SV.PISMO
Sedmica 11. po Duhovima.
P 22 9 voda Sveti apostol Matija; Sveti mučenik Antonije SV.PISMO
U 23 10 voda Sveti mučenik i arhiđakon Lavrentije SV.PISMO
S 24 11 voda Sveti mučenik i arhiđakon Evplo SV.PISMO
Č 25 12 voda Sveti mučenici Fotije, Anikita i drugi s njima SV.PISMO
P 26 13 voda Sveti mučenik Ipolit (Odanije Preobraženja) SV.PISMO
S 27 14 ulje Sveti prorok Mihej (Pretprazništvo Uspenija) SV.PISMO
N 28 15 mrs SLAVA Nedelja 11. po Duhovima.
Uspenije Presvete Bogorodice – Velika Gospojina SV.PISMO
Sedmica 12. po Duhovima.
P 29 16 mrs Nerukotvorena ikona Gospoda Isusa Hrista; Sveti Jevstatije, Drugi Arhiepiskop srpski; Prepodobni Roman; Prepodobni Rafailo banatski; Sveti mučenik Diomid; Prepodobni Joakim Osogovski; Sveti mučenik Stamat SV.PISMO
U 30 17 mrs Sveti mučenik Patroklo; Sveti mučenik Miron SV.PISMO
S 31 18 voda Sveti mučenik Flor; Prepodobni Jovan Rilski SV.PISMO

Pravoslavni kalendar – septembar 2022

Pravoslavni kalendar septembar 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – septembar

Sedmica 12. po Duhovima.
Č 1 19 mrs Sveti mučenik Andrej Stratilat SV.PISMO
P 2 20 voda Sveti prorok Samuilo; Sveti sveštenomučenik Filip Iraklijski SV.PISMO
S 3 21 mrs Sveti apostol Tadej; Sveta mučenica Vasa i njena deca Teognije, Agapije i Pist; Sveštenomučenik Rafailo Šišatovački SV.PISMO
N 4 22 mrs Nedelja 12. po Duhovima.
Sveti mučenik Agatonik; Sveti sveštenomučenik Gorazd Češki SV.PISMO
Sedmica 13. po Duhovima
P 5 23 mrs Sveti sveštenomučenik Irinej; Sveti mučenik Lup (Odanije Uspenija) SV.PISMO
U 6 24 mrs Sveti sveštenomučenik Evtihije; Sveta mučenica Sira SV.PISMO
S 7 25 voda Prenos moštiju svetog apostola Vartolomeja; Sveti apostol Tit SV.PISMO
Č 8 26 mrs Sveti mučenici Adrijan i Natalija SV.PISMO
P 9 27 voda Prepodobni Pimen Veliki – Sabor srpskih svetitelja SV.PISMO
S 10 28 mrs Prepodobni Mojsej Murin; Prepodobni Sava Pskovski i Kripecki SV.PISMO
N 11 29 ulje SLAVA Nedelja 13. po Duhovima
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja SV.PISMO
Sedmica 14. po Duhovima
P 12 30 mrs Prenos moštiju svetog Aleksandra Nevskog; Sveti Kirilo, Nikon i Makarije SV.PISMO
U 13 31 mrs Polaganje pojasa Presvete Bogorodice; Sveti mučenici Jasenovački SV.PISMO
S 14 1 ulje SEPTEMBAR – Crkvena Nova godina; Prepodobni Simeon Stolpnik SV.PISMO
Č 15 2 mrs Sveti mučenik Mamant; Sveti Jovan Posnik SV.PISMO
P 16 3 voda Sveti sveštenomučenik Antim; Sveti Joanikije, prvi patrijarh srpski SV.PISMO
S 17 4 mrs Sveti sveštenomučenik Vavila; Prorok Mojsej Bogovidac; Sveti Petar Dabrobosanski SV.PISMO
N 18 5 mrs Nedelja 14. po Duhovima
Sveti prorok Zaharija i pravedna Jelisaveta SV.PISMO
Sedmica 15. po Duhovima – pred Vozdviženje
P 19 6 mrs Čudo svetog arhangela Mihaila; Sveti mučenik Evdoksije SV.PISMO
U 20 7 mrs Sveti mučenik Sozont (Pretprazništvo Rođenja Presvete Bogorodice) SV.PISMO
S 21 8 voda Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina SV.PISMO
Č 22 9 mrs SLAVA Sveti pravednici Joakim i Ana SV.PISMO
P 23 10 voda Mučenice Minodora, Mitrodora i Nimfodora SV.PISMO
S 24 11 mrs Prepodobna Teodora; Prepodobni Sergije i German SV.PISMO
N 25 12 mrs Nedelja 15. po Duhovima – pred Vozdviženje
Sveti sveštenomučenik Avtonom (Odanije Rođenja Presvete Bogorodice) SV.PISMO
Sedmica 16. po Duhovima – po Vozdviženju
P 26 13 mrs Sveti sveštenomučenik Kornilije (Pretprazništvo Vozdviženja) SV.PISMO
U 27 14 suho. Vozdviženje časnog Krsta – Krstovdan SV.PISMO
S 28 15 voda Sveti velikomučenik Nikita; Sveti Josif Temišvarski SV.PISMO
Č 29 16 mrs Prepodobni Dorotej; Sveti Kiprijan; Sveta velikomučenica Jefimija SV.PISMO
P 30 17 ulje Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija SV.PISMO

Pravoslavni kalendar – oktobar 2022

Pravoslavni kalendar oktobar 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – oktobar

Sedmica 16. po Duhovima – po Vozdviženju
S 1 18 mrs Sveti Evmenije Gortinski; Sveta mučenica Ariadna SV.PISMO
N 2 19 mrs Nedelja 16. po Duhovima – po Vozdviženju
Sveti mučenici Trofim, Savatije i Dorimedont SV.PISMO
Sedmica 17. po Duhovima
P 3 20 mrs Sveti velikomučenik Jevstatije SV.PISMO
U 4 21 mrs Sveti apostol Kodrat (Odanije Vozdviženja) SV.PISMO
S 5 22 voda Sveti sveštenomučenik Foka; Sveti prorok Jona SV.PISMO
Č 6 23 mrs SLAVA Začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja SV.PISMO
P 7 24 voda Sveta prvomučenica Tekla; Prepodobni Simon, Sveti kralj Vladislav i Prepodobni David Srpski SV.PISMO
S 8 25 mrs Prepodobna Efrosinija; Sveti Sergije Radonješki – Zadušnice miholjske SV.PISMO
N 9 26 mrs Nedelja 17. po Duhovima
Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov SV.PISMO
Sedmica 18. po Duhovima
P 10 27 mrs Sveti mučenik Kalistrat SV.PISMO
U 11 28 mrs Prepodobni Hariton Ispovednik SV.PISMO
S 12 29 ulje SLAVA Prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan SV.PISMO
Č 13 30 mrs Sveti sveštenomučenik Grigorije; Sveti Mihail Kijevski SV.PISMO
P 14 1 ulje SLAVA OKTOBAR – Pokrov Presvete Bogorodice SV.PISMO
S 15 2 mrs Sveti sveštenomučenik Kiprijan i Justina devica; Prepodobni Andrej SV.PISMO
N 16 3 mrs Nedelja 18. po Duhovima
Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit SV.PISMO
Sedmica 19. po Duhovima
P 17 4 mrs Sveti Stefan i Jelena (Štiljanović) SV.PISMO
U 18 5 mrs Sveta mučenica Haritina; Sveti sveštenomučenik Dionisije SV.PISMO
S 19 6 ulje SLAVA Sveti apostol Toma – Tomindan SV.PISMO
Č 20 7 mrs SLAVA Sveti mučenici Sergije i Vakho – Srđevdan SV.PISMO
P 21 8 voda Prepodobna Pelagija; Prepodobna Taisa SV.PISMO
S 22 9 mrs Sveti apostol Jakov; Sveti Stefan Srpski (Slepi) SV.PISMO
N 23 10 mrs Nedelja 19. po Duhovima
Sveti mučenici Evlampije i Evlampija SV.PISMO
Sedmica 20. po Duhovima – Svetih Otaca VII vaseljenskog sabora
P 24 11 mrs Sveti apostol Filip; Sveti Teofan Načertani SV.PISMO
U 25 12 mrs Sveti mučenici Tarah, Prov i Andronik SV.PISMO
S 26 13 voda Sveti mučenik Karp; Sveta novomučenica Zlata Meglinska; Sveta novomučenica Bosiljka Pasjanska SV.PISMO
Č 27 14 mrs SLAVA Prepodobna mati Paraskeva (Sveta Petka) Trnova SV.PISMO
P 28 15 voda Sveti sveštenomučenik Lukijan; Prepodobni Jevtimije SV.PISMO
S 29 16 mrs Sveti mučenik Longin Sotnik SV.PISMO
N 30 17 mrs Nedelja 20. po Duhovima – Svetih Otaca VII vaseljenskog sabora
Sveti prorok Osija; Prepodobnomučenik Andrej Kritski SV.PISMO
Sedmica 21. po Duhovima
P 31 18 mrs SLAVA Sveti apostol i jevanđelist Luka; Sveti Petar Cetinjski

Pravoslavni kalendar – novembar 2022

Pravoslavni kalendar novembar 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – novembar

Sedmica 21. po Duhovima
U 1 19 mrs SLAVA Sveti prorok Joil; Prepodobni Prohor Pčinjski; Prepodobni Jovan Rilski SV.PISMO
S 2 20 voda Sveti velikomučenik Artemije SV.PISMO
Č 3 21 mrs Prepodobni Ilarion; Sveti Ilarion Meglinski; Sveti Visarion Ispovednik SV.PISMO
P 4 22 voda Sveti ravnoapostolni Averkije Jerapoljski SV.PISMO
S 5 23 mrs Sveti apostol Jakov, prvi episkop Jerusalimski – Zadušnice jesenje (mitrovske) SV.PISMO
N 6 24 mrs Nedelja 21. po Duhovima
Sveti velikomučenik Areta SV.PISMO
Sedmica 22. po Duhovima
P 7 25 mrs Sveti mučenici Markijan i Martirije SV.PISMO
U 8 26 mrs SLAVA Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan SV.PISMO
S 9 27 voda Sveti mučenik Nestor SV.PISMO
Č 10 28 mrs Sveta mučenica Paraskeva (Sveta Petka); Sveti mučenik Terentije; Sveti Arsenije Sremac, arhiepiskop srpski SV.PISMO
P 11 29 voda SLAVA Sveti Avramije Zatvornik; Prepodobnamučenica Anastasija Rimljanka SV.PISMO
S 12 30 mrs Sveštenomučenik Zinovije i sestra mu Zinovija; Sveti apostoli Kleopa, Tercije, Marko, Just i Artem; Sveti kralj Milutin; Prepodobni Teoktist i Jelena; Sveti Varnava Hvostanski Ispovednik SV.PISMO
N 13 31 mrs Nedelja 22. po Duhovima
Sveti apostoli Stahije, Amplije, Urvan i drugi s njima SV.PISMO
Sedmica 23. po Duhovima
P 14 1 mrs SLAVA NOVEMBAR – Sveti Kozma i Damjan – Vračevi SV.PISMO
U 15 2 mrs Sveti mučenici Akindin, Pigasije i drugi s njima SV.PISMO
S 16 3 voda SLAVA Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic SV.PISMO
Č 17 4 mrs Prepodobni Joanikije Veliki; Sveti sveštenomučenik Nikandar SV.PISMO
P 18 5 voda Prepodobnomučenici Galaktion i Epistima SV.PISMO
S 19 6 mrs Sveti Pavle Ispovednik; Prepodobni Varlaam Hutinski SV.PISMO
N 20 7 mrs Nedelja 23. po Duhovima
Sveta 33 mučenika u Melitini; Prepodobni Lazar SV.PISMO
Sedmica 24. po Duhovima
P 21 8 mrs SLAVA Sabor svetih arhangela Mihaila – Aranđelovdan SV.PISMO
U 22 9 mrs Sveti mučenici Onisifor i Porfirije; Sveti Nektarije Eginski SV.PISMO
S 23 10 voda Sveti apostoli Olimp, Erast, Rodion i drugi s njima SV.PISMO
Č 24 11 mrs SLAVA Sveti mučenik Mina; Sveti kralj Stefan Dečanski – Mratindan SV.PISMO
P 25 12 voda SLAVA Sveti Jovan Milostivi; Prepodobni Nil Sinajski SV.PISMO
S 26 13 mrs SLAVA Sveti Jovan Zlatousti SV.PISMO
N 27 14 mrs Nedelja 24. po Duhovima
Sveti apostol Filip; Sveti Grigorije Palama (Božićne poklade) SV.PISMO
Sedmica 25. po Duhovima
P 28 15 ulje Sveti mučenici Gurije, Samon i Aviv (Početak posta) SV.PISMO
U 29 16 ulje SLAVA Sveti apostol i jevanđelist Matej SV.PISMO
S 30 17 voda Sveti Grigorije Čudotvorac; Sveti Nikon Radonješki; Sveti Maksim, patrijarh carigradski; Sveti Sevastijan Džeksonski

Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – decembar 2022

Pravoslavni kalendar decembar 2022
Pravoslavni kalendar za 2022 godinu – decembar

Sedmica 25. po Duhovima
Č 1 18 ulje Sveti mučenik Platon; Sveti mučenici Roman i Varul Otrok SV.PISMO
P 2 19 voda Sveti prorok Avdija; Prepodobni Varlaam i Joasaf; Prepodobni Porfirije Kavsokalivit SV.PISMO
S 3 20 riba Prepodobni Grigorije Dekapolit (Pretprazništvo Vavedenja) SV.PISMO
N 4 21 riba SLAVA Nedelja 25. po Duhovima
Vavedenje Presvete Bogorodice SV.PISMO
Sedmica 26. po Duhovima
P 5 22 ulje Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip; Sveta mučenica Kiklija SV.PISMO
U 6 23 ulje Sveti Amfilohije Ikonijski; Sveti Grigorije; Sveti Aleksandar Nevski SV.PISMO
S 7 24 ulje Sveta velikomučenica Ekaterina SV.PISMO
Č 8 25 ulje Sveti sveštenomučenik Kliment (Odanije Vavedenja) SV.PISMO
P 9 26 ulje SLAVA Prepodobni Alimpije Stolpnik; Prenos moštiju Svetog Georgija SV.PISMO
S 10 27 riba Sveti mučenik Jakov Persijanac; Sveti Jakov Rostovski SV.PISMO
N 11 28 riba Nedelja 26. po Duhovima
Prepodobnomučenik Stefan; Sveti mučenik Hristo SV.PISMO
Sedmica 27. po Duhovima
P 12 29 ulje Sveti mučenici Paramon i Filumen SV.PISMO
U 13 30 ulje SLAVA Sveti apostol Andrej Prvozvani SV.PISMO
S 14 1 voda DECEMBAR – Sveti prorok Naum; Sveti Filaret Milostivi SV.PISMO
Č 15 2 ulje Sveti prorok Avakum; Sveti car Uroš; Prepodobni Joanikije Devički SV.PISMO
P 16 3 voda Sveti prorok Sofonije; Prepodobni Jovan Ćutljivi SV.PISMO
S 17 4 riba Sveta velikomučenica Varvara; Prepodobni Jovan Damaskin SV.PISMO
N 18 5 riba Nedelja 27. po Duhovima
Prepodobni Sava Osvećeni; Sveti Nektarije Bitoljski – Detinjci SV.PISMO
Sedmica 28. po Duhovima – Svetih Praotaca
P 19 6 ulje SLAVA Sveti Nikolaj, arhiepiskop mirlikijski čudotvorac – Nikoljdan SV.PISMO
U 20 7 ulje Sveti Amvrosije; Prepodobni Grigorije Gornjački SV.PISMO
S 21 8 voda Prepodobni Patapije; Sveti apostoli Sosten, Apolos i drugi s njima SV.PISMO
Č 22 9 ulje Začeće Svete Ane SV.PISMO
P 23 10 voda Sveti mučenici Mina i drugi s njim; Sveti Jovan, despot Srpski SV.PISMO
S 24 11 riba Prepodobni Danilo Stolpnik SV.PISMO
N 25 12 riba Nedelja 28. po Duhovima – Svetih Praotaca
Prepodobni Spiridon Čudotvorac, episkop trimitunski – Materice SV.PISMO
Sedmica 29. po Duhovima – Svetih Otaca
P 26 13 ulje Sveti mučenik Evstratije; Sveti sveštenomučenik Gavrilo, patrijarh srpski, Sveti Nikodim Srpski SV.PISMO
U 27 14 ulje Sveti mučenici Tirs, Levkije, Filimon, Apolonije i drugi s njima SV.PISMO
S 28 15 voda Sveti sveštenomučenik Elevterije; Prepodobni Pavle SV.PISMO
Č 29 16 ulje Sveti prorok Agej; Sveta Teofanija carica SV.PISMO
P 30 17 voda Sveti prorok Danilo; Sveti prepodobnomučenik đakon Avakum i iguman Pajsije SV.PISMO
S 31 18 voda Sveti mučenik Sevastijan; Sveti Modest i drugi SV.PISMO

Pravoslavni kalendar za 2022 godinu, Ljiljana Sinđelić Nikolić

Pogledajte i:

Šta obući za krštenje

Šta obući za svadbu

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime