10 potpuno ludih činjenica o Sparti
Gradski život

10 potpuno ludih činjenica o Sparti

Spartanci nisu koristili utvrđenja i zidine. Zato što im nisu bili potrebni!

Izvor: listverse.com, b92
10 potpuno ludih činjenica o Sparti

1. Hrabrost i direktnost

Sparta je bila poznata i po tome što je negovala škrtu, ali značenjem bogatu retoriku.

Nešto pre nego što je Filip Makedonski napao Lakoniju, napisao im je pismo koje je glasilo: “Ako napadnem Lakoniju, isteraću vas odatle”.

Spartanci su odgovorili pismom u kom se nalazila samo jedna reč: “Ako”.

Filip je na kraju ušao u Lakoniju i poslao drugo pismo Spartancima pitajući ih da li bi ga prihvatili kao prijatelja ili kao neprijatelja. Oni su mu odgovorili: “Ni jedno ni drugo”.

2. Borba protiv korupcije i pohlepe

Materijalna bogatstva i gotovo svi ostali poslovi van vojske nisu bili poželjni prema spartanskom zakonu. Gvožđe je bilo jedini metal od kog se pravio novac, a zlato i srebro bili su zabranjeni. Prema Plutarhu, pošto su koristili samo gvozdeni novac, trebalo je mnogo novčića da bi se odrazila neka materijalna vrednost, pa su veće količine novca morali da prevoze zapregom i čuvaju u ogromnim trezorima.

To možda jeste nepraktično, ali zato su mito i krađa sasvim iskorenjeni.

3. Suzbijanje lenjosti

Spartanski ratnici morali su da budu snažni, a to je naročito važilo za mlade muškarce koji su bili na obuci. Prema pisanju istoričara Elijana, spartanski zakon zahtevao je od mladića da povremeno budu nagi u javnosti, kako bi svako mogao da ocenjuje snagu njihovog tela.

Te rutinske kontrole izvođene su na svakih deset dana i od njih se očekivalo da izgledaju zdravo i snažno. Svi koji su bili “mlitavi”, gojazni ili i jedno i drugo, bili su pretučeni i kažnjeni.

4. Kukavičluk

Ksenofon nudi detaljnu listu užasnih posledica s kojima bi se mogao suočiti spartanski vojnik koji bi pokazao kukavičluk.

Recimo, niko nije želeo da s njima jede, niti da se bori. Nikad ga ne bi birali u timove za igre, drugima bi se morao sklanjati s puta, mesto ustupati mlađima, ni jedna žena ne bi želela da se uda za njega, a ukoliko bi na bilo koji način pokušao da se drugima pokaže kao junak, dobio bi batine.

Plutarh je pisao o još jednoj kazni za kukavice: oni su morali da “idu prljavi, nose ogrtače sa zakrpama od obojene tkanine, a jednu stranu brade morali su da obriju”.

5. Brak

Iako je zakon dopuštao svima koji su stariji od 20 godina da se venčaju, muškarci su do 30. morali da žive u vojnim zgradama. Zbog toga su mladi parovi morali da brak drže kao neku vrstu tajne. Mnogi bi dobijali i decu mnogo pre nego što počnu da žive pod istim krovom.

Tokom prve bračne noći, morali su da se “uzdržavaju” kao da rade nešto pogrešno. Tako je mlada morala da se obuče u mušku odeću i leži sama u mračnoj sobi, dok se njen mladoženja ne ušunja vodeći računa da neko ne primeti da je tu.

6. Heloti

Spartanci su imali svoje robove koje su nazivali helotima i koji su radili poljoprivredne poslove, služili ih u kućama i radili sve ono što bi slobodne Spartance sprečavalo u obavljanju vojnih dužnosti. Heloti su bili uglavnom Grci, koje su porobili Spartanci, a sa svakim novim pohodom, njihov broj se uvećavao.

Krajem osmog veka, posle dugog rata, Spartanci su okupirali Meseniju i njene stanovnike pretvorili u helote.

Platon je tvrdio da su pravili posebne brave na vratima, jer nisu verovali svojim robovima. Takođe su imali i svoju tajnu policiju Kripteju, koja je vodila računa o ponašanju helota.

Prema Plutarhu, Kripteja je mogla da ubije bilo kog roba kog pronađe napolju tokom noći.

7. Spartanski kraljevi

Sparta je imala dva kralja koji su pripadali različitim kraljevskim dinastijama. Iako je njihova moć bila ograničena, jedan od njih imao bi zadatak da komanduje vojskom u ratnim zbivanjima. Oni su, prema verovanju, bili potomci Herakla.

8. Efori

Efori su bili državni činovnici kakve nije imala ni jedna grad-država u Grčkoj. Birani su jednom godišnje i njihova uloga bila je da budu protivteža kraljevima. Bili su civilni sud i imali su krivičnu jurisdikciju nad kraljevima.

Kraljevi su se zaklinjali da će poštovati spartanski ustav i efori su se zaklinjali da će podržavati kralja, sve dok on ispunjava zakletvu. Kad bi kralj otišao u rat, dvojica efora bi ga pratila da nadgledaju njegove akcije. Tokom dužeg odsustva, jedan deo njegovih odgovornosti preuzimali bi ovi moćni činovnici.

9. Spartanske žene

Uloga žena u Sparti bila je drugačija nego u ostatku Grčke. Uopšteno gledano, imale su mnogo više slobode. Nisu bile isključene iz društva kao u mnogim drugim grčkim gradovima i od devojčica se očekivalo da izdrže iste fizičke napore kao dečaci.

One su takođe gole trenirale u gimnazijama, vežbale streličarstvo, trčanje, rvanje, bacanje koplja… Sve to je trebalo da ženu učini snažnijom, fleksibilnijom i bolje pripremljenom za bol rađanja deteta.

Ukoliko neka od njih ne bi mogla da ima dece, vlasti bi joj naredile da pronađe drugog muškarca kako bi proverila da li s njim može da začne. Obično bi žene prihvatale da to učine, pošto je Sparta mnogo polagala u mlade naraštaje.

10. Spartanska vojska

Građani Sparte postajali bi profesionalni vojnici i to već u sedmoj godini. Mladići su bili razvrstavani u starosne grupe i živeli su u vojnim zajednicama.

Odmah su uključivani u naporne treninge snage, a ponekad su ih bičevali na Artemidinom oltaru, kako bi navikli da trpe bolove. Oni su se čak međusobno takmičili u tome ko može da primi više udaraca.

Spartanci nisu koristili utvrđenja i zidine. Zato što im nisu bili potrebni.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Počelo ćišćenje Pacifika  %Post Title

Počelo ćišćenje Pacifika

Sistem Ocean Cleanup kupi plastiku

Domino Magazin 19.09.2018
Zemlja je puna dijamanata  %Post Title

Zemlja je puna dijamanata

Ali ima začkoljica

Domino Magazin 19.09.2018
Zašto su imbecili bogati?  %Post Title

Zašto su imbecili bogati?

A pametni ljudi nemaju para

Domino Magazin 18.09.2018
Dalaj Lama iznenadio sve izjavom o Evropi  %Post Title

Dalaj Lama iznenadio sve izjavom o Evropi

Izbeglice treba da se vrate kući

Domino Magazin 18.09.2018
Stižu oluje kakve nikad nismo videli  %Post Title

Stižu oluje kakve nikad nismo videli

Dramatična prognoza

Domino Magazin 18.09.2018
Na Antarktiku se pojavilo nešto čudno  %Post Title

Na Antarktiku se pojavilo nešto čudno

Tajni grad?

Domino Magazin 17.09.2018
Kada ste prvi put bili u IKEA?  %Post Title

Kada ste prvi put bili u IKEA?

Imamo iznenađenje za vas

Domino Magazin 17.09.2018
Kako je IKEA uspela ono što niko drugi nije?  %Post Title

Kako je IKEA uspela ono što niko drugi nije?

Pošaljite nam vaše priče povodom 75 godina kompanije

Domino Magazin 17.09.2018
Pronađena najstarija pivara na svetu  %Post Title

Pronađena najstarija pivara na svetu

Od pre 13.000 godina pronađena u pećini u Izraelu

Domino Magazin 17.09.2018
Nešto čudno se dešava u Međunarodnoj svemirskoj stanici  %Post Title

Nešto čudno se dešava u Međunarodnoj svemirskoj stanici

Kao u romanu Artura Klarka

Domino Magazin 17.09.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.