Dešifrovano je drevno pismo staro 4.000 godina. U pitanju je misteriozno linearno elamitsko pismo, koje se koristilo između 2300. i 1800. godine pre Nove ere na području južnog Irana.

Ali nije sve tako jednostavno. Naučnici nisu sigurni da je pismo konačno dešifrovano. A uz to, moguće je da artefakti korišćeni za dešifrovanje natpisa nisu nabavljeni na nezakonit način.

Danas je očuvano samo oko 40 poznatih primera linearnog elamitskog pisma a tekst sa otkrivene pločice navodno znači: “Puzur-Sušinak, kralj Awana. Božanstvo Insušinak ga voli”.

A onda i: “Svakoga ko se pobuni protiv Puzur-Sušinaka treba uništiti”.

Međutim, asirolog Jacob Dahl, sa Oxforda misli da treba biti oprezan. On proučava proto-elamitsko pismo i nije se složio sa izjavom arheologa u studiji u kojoj se navodi da su proto-elamitski i linearni elamski blisko povezani.

“Ti natpisi imaju sumnjiva obeležja, možda se radi o falsifikatima. Mada artefakti iz Konar Sandala ne pripadaju grupi od osam novih natpisa koji su bili ključni za dešifrovanje, upitna je činjenica da su ih uopšte koristili”, rekao je Dahl. image: Zunkir/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0), via sciencealert

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime