Jedna olupina broda možda krije 20 milijaradi dolara i možda je konačno pronađu. U pitanju je španski brod San Hoze, potopljen pre više od 300 godina.

Potraga za olupinom na dnu mora je već postala legendarna a u priču su upleteni istoričari, istraživači pa čak i vlada Kolumbije.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro se uključio u potragu, naravno zbog vrednosti od 20 milijardi dolara, koliko se procenjuje.

San Hoze je bila španska galija koja se vraćala iz Paname – gde su članovi posade zaplenili zalihe zlata, srebra i nakita. Potopila ga je Britanska mornarica. Kolumbijska vlada je tvrdila da je pronašla lokaciju broda još 2015. godine, ali je držala u tajnosti kako bi sprečila lovce na blago.

Predsednik Petro je sada potvrdio da je plan da se ostaci broda sa blagom izvuku do 2026. godine.

Ali, tu se stvari komplikuju.

Američka kompanija Sea Search Armada navodi da je zapravo pronašla San Hoze 1981. godine i da je pokušala da sarađuje sa kolumbijskom vladom da povrati brod tako što ni podelila blago 50-50.

Ni to nije sve.

I Kolumbija i Španija smatraju da blago pripada njima.

Takođe, nautički arheolog Rikard Borer iz Bogote, veruju da bi svako pretraživanje donelo „više rizika nego nagrade“.

Problem je što se brod krije u dubokom moru gde je teško doći do njega. Borero takođe smatra da je vrednost blaga preuveličana ističući kako je sestrinski brod San Hozea, San Hoakin imao „značajno manje“ blaga pre nego što je potopljen. image: wikimedia

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime