Zabava & Igre

Magični štapić

Evolucija daljinskog upravljača

Magični štapić
Magični štapić

Tokom Prvog Svetskog rata, nemačka mornarica je otkrila kako da brodove pune eksploziva daljinskim putem odveze do neprijatelja. Ovo je prvi put u istoriji da je upotrebljen koncept daljinskog upravljanja. Ubrzo, proces je modifikovan tako da radi putem radio frekvencija i na taj način je zauvek uspešno uklonjena upotreba žice. Mnogo asnije, gotovo isti princip je upotrebljen i kada su televizori u pitanju.

Od pojave prvih televizora, ulogu daljinskog upravljača obično je imao najmlađi član porodice, pa se često mogla čuti rečenica: „Sine, ’aj skoči do televizora i promeni program.“ Spas za lenje očeve stigao je 1950. godine, kada je napravljen prvi daljinski upravljač koji je dobio i adekvatno ime Lazy Bone („lenje kosti“). Ovaj uređaj je sa televizorom bio povezan putem dugačke žice, a korisnici su njime mogli da uključe/isključe televizor ili da menjaju kanale. I pored značajnog komercijalnog uspeha, ovaj uređaj je brzo povučen iz prodaje zbog učestalih primedbi korisnika, koji su se često spoticali o debele kablove razvučene po dnevnoj sobi. Ipak, upravo su ovakve žalbe bile pokretačka snaga za rad na daljinskom upravljaču koji ne bi koristio nikakve žice, što se i dogodilo samo pet godina kasnije.

Magični štapić

Sredinom šeste decenije XX veka, bežični Flash-Matic daljinski upravljač zapanjio je i oduševio sve korisnike. To je bio jednostavan uređaj koji je slao zrake svetlosti prema fotoelektričnoj ćeliji kako bi se promenio kanal, uključio ili isključio televizor. Ovaj daljinski je, kako se ispostavilo, doveo do niza komičnih situacija u mnogim domovima, jer su fotoelektrične ćelije reagovale na jake izvore svetlosti, poput sunčeve svetlosti ili svetlosti sijalice, pa se neretko dešavalo da se kanal promeni sam od sebe.

Problem je rešen godinu dana kasnije kada je predstavljen Space Command daljinski upravljač koji je koristio tehnologiju ultrazvuka, što se pokazalo kao daleko pouzdanije i praktičnije rešenje. Space Command je „upravljao“ domaćinstvima narednih 25 godina, tokom kojih je prodato neverovatnih 9 miliona primerika ovih uređaja.

Ranih osamdesetih, industrija se okreće ka infracrvenoj tehnnologiji, koja se bazira na vrlo niskoj frekvenciji svetlosnih snopova. Mnogi daljinski i dan danas koriste ovu tehnologiju. Ipak, i pored toga što se s vremena na vreme po nešto menjalo, uz neizostavno povećanje broja dugmića na uređaju, infracrvena tehnologija ne predstavlja revoluciju kada je u pitanju koncept daljinskog upravljača. Ono što je zapravo i najzanimljivije jeste, da se suštinski, tokom gotovo šest decenija daljinski gotovo uopšte nije menjao.

Uređaj koji je nastao kao podrška lenjivcima, sada evolvira u integralnu komponentu koja će promeniti našu interakciju sa televizorima. Daljinski upravljač je dugo uspevao da se odupre prethodnim pokušajima unapređenja, pa se postavlja pitanje, zašto tek sada? Odgovor je jednostavan, daljinski upravljač prestaje da bude jednostavan način za beg od dosadnih reklama. Sa pojavom televizora koji se mogu povezati na internet, više nije bila dovoljna funkcija „usmeri“, „pritisni“ i „promeni“ kanal. Novi TV uređaji zahtevaju i nov način navigacije kroz daleko bogatiji sadržaj, pa tako „gledanje televizora“ više ne znači samo menjanje kanala već i surfovanje, preuzimanje sadržaja ili aplikacija sa interneta i još mnogo toga.

 

Magic Remote kompanije LG Electronics poseduje mnoge izvanredne funkcije, kao što su Voice Recognition, Wheel, Magic Gesture i Pointing, koje pružaju potpuno novo korisničko iskustvo. Uvođenjem Voice Recognition – opcije prepoznavanja glasa, korisnici će biti u mogućnosti da izgovaranjem ključnih reči olakšaju pretraživanje na svom LG televizoru. Wheel (točkić), smešten u centru daljinskog upravljača, omogućava korisnicima da jednostavno prolaze kroz različite menije i aplikacije. Uz pomoć Pointing funkcije (na predhodnim modelima, Point & Click funkcija) dovoljno je uperiti Magic Remote ka televizoru i pomerati kursor na ekranu kako bi se odabrale željene opcije. Takodje, zahvaljujući funkciji Magic Gestures određeni pokreti se mogu memorisati kao komande, omogućujući korisnicima kontrolu Cinema 3D Smart televizora pomoću jednostavnih pokreta rukom. Magic Remote takođe poseduje i 3D dugme koje omogućava direktnu konverziju iz 2D u 3D sliku. Ergonomski dizajn ovog uređaja omogućava njegovo lakšu upotrebu i veću udobnost za korisnike.

Istraživanjima koje je sprovela Asocijacija za potrošačku elektroniku (Consumer Electronics Association – CEA) pokazuju da će u budućnosti upotreba konvencionalnih daljinskih upravljača stalno opadati, te da će se razvijanje ovih uređaja odvijati u pravcu njihovog obogaćivanja nizom novih funkcija, konkretno opcija glasovnih komandi i navigacije kroz sadržaje televizora.
Magični štapić

Upravo su ovo karakteristike na kojima se bazira nova Smart TV platforma kompanije LG Electronics, koja je jednostavna i praktična za upotrebu i pored toga što broj funkcija, aplikacija i mogućnosti stalno raste. Od trenutka kada je LG Electronics predstavio svoj prvi Smart televizor, 2010. godine, kompanija je fokus stavila ne samo na unapređenje samog televizora, već i na uređaje koji dodatno poboljšavaju korisničko iskustvo. LG je svestan da je danas daljinski upravljač direktno povezan sa načinom na koji korisnici koriste televizor i sadržaj na njemu.

Uvođenjem opcije prepoznavanja glasa korisnici su sada u mogućnosti da izgovaranjem ključnih reči olakšaju pretraživanje na svom Smart televizoru, dok opcije za navigaciju omogućavaju korisnicima da jednostavno prolaze kroz različite menije i aplikacije.  Tako je na primer dovoljno uperiti Magic Remote ka televizoru i pomerati kursor na ekranu, poput magičnog štapića sa senzorima pokreta, kako bi se odabrale željene opcije uz što manje truda.

Daljinski upravljač budućnosti neče više predstavljati samo jednosmerni uređaj koji šalje jednostavne komande „kutiji u kojoj žive mali ljudi“. Umesto toga, LG Smart televizori predstavljaju platforme putem kojih korisnici komuniciraju sa televizorima i sadržajem na njima. Uz takve uređaje, i daljinski upravljač Magic Remote mora biti dovoljno pametan!

Komentari (1)

1 Komentar

  1. Nikola Tesla

    30.07.2012at3:38 pm

    Stvarno pišete koješta. Nikola Tesla već 1897-98. istražuje mogućnosti bežičnog prenosa energije, prikazuje model teledirigovanog broda, što je prvi eksperiment korišćenja radio talasa za daljinsku kontrolu.

Ostavi komentar

*

 
Zabava & Igre

Više uZabava & Igre

Stigla nova verzija igre The Sims
Stigla nova verzija igre The Sims

Već može da se skine

Domino Magazin 15.03.2018
Lego traži slagače kockica
Lego traži slagače kockica

Za finu platu

Domino Magazin 14.03.2018
iPhone maska vas vraća u devedesete
iPhone maska vas vraća u devedesete

iPhone maska vas vraća u devedesete

Domino Magazin 13.03.2018
Proslavljen Dan Super Marija
Proslavljen Dan Super Marija

A evo i zašto

Domino Magazin 12.03.2018
Tamagotchi se vraća
Tamagotchi se vraća

Ali ne kao igračka nego kao aplikacija

Domino Magazin 05.03.2018
LEGO za sve koji vole Harry Pottera
LEGO za sve koji vole Harry Pottera

Hogwarts od kockica

Domino Magazin 19.02.2018
Ovo su najbolje igre za Playstation
Ovo su najbolje igre za Playstation

Lista od 10

Domino Magazin 14.02.2018
Dildo inspirisan stvorenjem iz Shape of water
Dildo inspirisan stvorenjem iz Shape of water

Žene poludele, već rasprodat

Domino Magazin 12.02.2018
Commodore 64 se vraća
Commodore 64 se vraća

Kao mini konzola

Domino Magazin 05.02.2018
Elon Musk pravi i bacač plamena
Elon Musk pravi i bacač plamena

A što da ne?

Domino Magazin 29.01.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.