Juče smo otkrili da pijemo kancerogeno mleko! Ali izgleda da to uopšte nije jedini problem!

Mnoge hemikalije koje se mogu pronaći u svakoj kući su opasne i izazivaju karcinom, astmu i ugrožavaju plodnost, upozorava Svetska zdravstvena organizacija.

Najveća koncetracija opasnih materija je u plastičnim igračkama i posuđu. One mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. Naučnici zato kažu da je potrebno sprovesti i nova istraživanja kako bi se otkrila tačna povezanost otrovnih hemikalija oko nas i bolesti koje uzrokuju.

Najopasniji otrovi koji nas okružuju su ftalati i bisfenol. Ftalati su odgovorni za razvoj ženskih karcinoma, ali i leukemije a mogu da uzrokuju neplodnost. Bisfenol se nalazi u PET abalaži ali i drugoj plastici, pa čak i kreditnim karticama, naočarima za sunce i igračkama. On remeti hormonsku ravnotežu organizma i izaziva rak.

Ali ni to nije sve!

Osim raznih predmeta oko nas ni hrana više nije sigurna! Najgore su one tretirane pesticidima (a većina ih je danas takva). Ljudi su svakodnevno izloženi raznim hemikalijama, a sve one predstavljaju opasnost za zdravlje, posebno ako je reč o višegodišnjoj izloženosti.

Doktori zato savetuju da voće i povrće uvek perete sunđerom i deterdžentom koji može da ukloni dobar deo pesticida. Takođe koristite što manje platike, pogotovo za dečiju upotrebu. Ako možete izbegavajte plastične flaše i flaširanu vodu.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da su regulatorne agencije zakazale u svom delovanju ali da je dobra vest da Evropska unija prva počinje da se bori protiv upotrebe otrova!