Prema najnovijem istraživanju brojne ptice mogu nestati nepovratno zbog pesticida koji se koriste u poljoprivredi.

Prvo su bili alarmantni podaci o nestajanju pčela, pa je Evropska komisija zabranila upotrebu neonikotinoida na otvorenom prostoru jer predstavljaju opasnost za pčele.

Ali ova zabrana nije sprovedena u svim zemljama a sada se zna da ovi hemijski preparati loše utiču i na ptice.

Prema najnovijem istraživanju sprovedenom u Americi upotreba pesticida utiče na smrtnost svih grupa ptica i one koje se gnezde na pašnjacima, ptice koje jedu insekte. U pojedinim područjima od 2008. do danas smanjen je broj ptica do 9,7 odsto a od 1970. do danas do čak 29 odsto.

U Srbiji je registrovano 800 pesticida. Većina hrane se prska raznim hemikalijama. Kod nas se recimo jabuke prskaju i preko 15 puta a u Evropi je dozvoljeno samo tri puta.

Prošle godine su ustanovljena nova pravila za upotrebu pestiicida u Srbiji. Svi koji ih koriste moraju da prođu obuku i dobiju sertifikat za kupovinu i korišćenje pesticida.

Na žalost, zakon je donet ali će početi da se primenjuje tek od 2020. godine.

Biološka raznolikot ptica se smanjuje neverovatnom brzinom ne samo zbog pesticida nego i zbog krčenja šuma, širenja gradova.

Zbog smanjenja populacija ptica, inekata remeti se ravnoteža eko sistema.

Poljoprivrednici se na razne načine savetuju da koriste prirodna sredstva u poljprivredi, ukazuje se na potrebu zaštite okoline i potrebu njene raznovrsnosti.