Sigurno ste se sto puta pitali zašto vreme nekada leti, a nekada nikada da prođe. Francuski istraživači kažu da se tu radi o percepciji koja zavisi o našem raspoloženju, što je sada i naučno dokazano.

Osećaj da "nešto ne možete da dočekate" kao da usporava vreme, dok strah "ubrzava" okretanje kazaljki na satu. Kada sa nestrpljenjem iščekujemo neki trenutak tada neprestano mislimo o njemu pa dolazi do "istezanja vremena". Kada strepimo zbog nekog događaja, to izaziva teskobu koje se oslobađamo tako što se trudimo da ne mislimo na tu neugodnost, što ima efekt "sužavanja vremena".
 
Istraživači smatraju da vreme ima određenu "elastičnost" koja zavisi od našeg trenutnog raspoloženja. "Kada neka osoba iščekuje neki događaj koji se veže za pozitivna osećanja, kod nje se javlja nestrpljenje koje dovodi do utiska o spornom protoku vremena", objasnio je Pierre Yves Geoffard. "Sa druge strane, ako se osoba mora suočiti sa nekim neugodnim događajem, kao što je ispit, kod nje se javlja strepnja koja izaziva osećaj kao da vreme ‘leti", dodao je Geoffard.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime