Šta da kupite da biste bili srećniji? Ima jedna stvar. I ne, nije novi telefon. Ili auto. Ili druge materijalne stvari.

Dakle kupovina stvari vas neće usrećiti. To znamo od ranije i tada ćete osetiti kratkotrajno ushićenje ali će ono brzo proći.

Istraživanja su pokazala da je faktor vremena od ogromnog značaja za naš osećaj sreće.

Istraživanje iz 2017 godine objavljeno u “Proceedings of the National Academy of Sciences” dokazalo je kako kupovina vremena može da vas učini srećnijim.

Tačnije, ljudi su bili srećniji kada bi platili da neko drugi za njih uradi poslove koje oni ne žele da obave. Recimo, ako ne volite da čistite kupatilo – platite nekome da to uradi za vas i bićete srećniji.

I to se odnosi na sve ljude, bez obzira na to koliko zarađuju. Kupovina malo vremena će vas učiniti zadovoljnijim životom.

Naučnici su čak i sproveli eksperiment pa su ispitanicima jedne nedelje dali 40 dolara i zadatak da kupe neku STVAR.

Sledeće nedelje su dobili istu cifru ali je trebalo da plate nekome uslugu kako bi dobili vreme.

Pogađate rezultat.

Kada su platili za obavljanje zadataka koje nisu voleli ispitanici su bili značajno srećniji, pod manjim stresom i zadovoljniji.

Ali ima caka!

Naučnici su otkrili da ako trošite previše novca na vreme, onda ćete pomisliti da niste sposobni da samostalno uradite nešto. I na kraju ćete biti manje zadovoljni.

Tajna je i u tome da vreme koje ćete dobiti plaćanjem neke usluge morate da potrošite na stvari koje volite da radite, idealno na porodicu i prijatelje. Ili na čitanje neke super zanimljive knjige.

Sad znate…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime