Gradski život

Neprocenjivo blago pronađeno na dnu Sredozemnog mora

Pored obala Izraela

photo: Joshua Sera, izvor: b92
Neprocenjivo blago pronađeno na dnu Sredozemnog mora

Dva ronioca amatera našla su arheološko blago na dnu Sredozemnog mora kraj Cezareje u Izraelu i odmah obavestili Izraelsku upravu za antikvitete.

Procenjeno je da se radi o tovaru trgovačkog broda koji je potonuo pre 1.600 godina. Nađeni su novčići, bronzane statue i oprema s broda, uključujući sidra i mnogobrojne dekorativne predmete, piše izraelski list Haarec.

Čim je tovar davno nađen, Uprava za antikvitete započela je u drevnoj luci podvodna istraživanja. U tovaru je bila bronzana lampa s likom rimskog boga Sola, figurina boginje meseca Lune, lampa nalik na glavu afričkog roba, delovi tri bronzane statue prirodne veličine i drugi predmeti u obliku životinja.

Nađene su i velike posude za pijaću vodu namenjene posadi broda. Najveće iznenađenje su dva grumena u kojima su hiljade novčića, slepljenih u obliku keramičke posude u kojoj su transportovani.

Na novčićima je lik cara Konstantina koji je vladao Zapadnim rimskim carstvom od 312. do 324. godine, navodi isti izvor. Nađeni su i novčići s likom Konstantinovog rivala Licinija koji je vladao istočnim delom carstva.

“To su izuzetno uzbuđujuća otkrića jer ne samo da su veoma lepa, već imaju i istorijski značaj. Lokacija na dnu nagoveštava da je veliki trgovački brod nosio tovar metala za reciklažu i da se očito suočio sa nevremenom na ulazu u luku”, rekao je Jakob Šarvit iz uprave za antikvitete.

Preliminarna ispitivanja ukazuju da je bilo pokušaja da se brod ukotvi, ali su se sidra pritom slomila, što navodi na zaključak da su talasi bili veoma veliki, rekli su istraživači. Pre godinu dana u blizini je nađeno 2.000 zlatnih novčića starih oko 1.000 godina.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.