Kako slaviti slavu za vreme korone – veoma je važno pitanje koje iziskuje odgovornost, poštovanje određenih mera kako bi zaštitili sebe i druge.

Dolazi vreme praznovanja slava koje uvek proslavljamo u zajednici sa porodicom, prijateljima, kolegama. Ove godine proslavlanje bi moralo da se prilagodi novonastaloj situaciji zbog pandemije covid 19 jer se korona nezaustavljivo širi, raste broj obolelih.

Znamo da je jedno od bitnih obeležja Srba upavo slavljenje slave. Čuvena krilatica, da pola Srba slavi a pola ide u goste, sasvim odgovara stvarnosti. Ali vreme za velika okupljanja nije baš pogodno.

Uostalom, to nije ni potrebno.

Kako slaviti slavu za vreme korone

Uoči slave sveštenik će u domu osvetiti vodu od koje se mesi kolač. Osim kolača za slavu se priprema i žito i vino. Kolač se nosi u crkvu gde ga sveštenik preliva vinom i iseče krst sa donje strane, uz molitve zahvalnosti i za dobro zdravlje, uspeh i umnoženje vere, nade i ljubavi.

Iz naše burne istorije znamo da se slava proslavljala i u najtežim danima. A ako se nije moglo doći do sveštenika ukućani su sami čitali molitve i svečano ali skromno obeležavali dan svog svetitelja, zaštitnika.

Kada se slavski kolač, vino i žito odnesu kući zapali se sveća i kandilo. A ukućani se okupe oko stola a uoči jela se pročita molitva. Kada se kaže jelo ne misli se na gozbu što se nekako u ovo novije vreme uobičajilo. Nije potrebno preterivati u pripremanju jela i pića, skromnost bi uvek trebala da je hrišćanska vrlina.

Takođe, poslednjih godina mnogi su na slave pozivali brojne goste pa se obeležavaje pretvaralo u besomučno jelo, piće, beskorisne priče. Upravo je ovo vreme pogodno da se vratimo nekadašnjoj umerenosti i slavljenju bez pompe i preterivanja.

Neće biti lako jer smo se već umorili od pandemije, poželeli smo se pogotovo svojih najstarijih koji su se čuvali od zaraze.

https://www.instagram.com/p/CG4xZJ1JZ-q/

Bake i deke su se poželele unučića a oni svojih milih bakica i dekica. Ali ako se deci objasni u kakvoj se situaciji nalazimo razumeće da je najbolje i dalje se držati podalje od najstarijih i radovati se susretu kad god da se desi. Dobro je da možemo da se gledamo i pričamo sa njima preko mobilnih i kompjutera i tako nadoknadimo makar deo zajedničkog vremena koje nam je korona oduzela.

Ukoliko se ipak odlučite da slave provedete zajedno ipak bi trebalo voditi računa o nekim situacijama. Pre svega, ako neko ima bilo kakav simptom koji asocira na koronu trebalo bi da se uzdrži od druženja, za svaki slučaj.

Znamo da simptomi ako je neko zaražen ne moraju da se jave čak do 14 dana od trenutka zaraze. Čak je moguće da se u tom peirodu čovek testira i da bude negativan a bolest se razvije kasnije.

Sada se pokazalo da i obična vakcina protiv gripa deluje kao mala zaštitna barijera umanjujući mogućnost zaraze covidom 19.

Mnogi se već pripremaju za proslavu novogodišnjih praznika, Božića tako što će dve nedelje izbegavati susrete i tako se pripremiti za zajedničku proslavu. Ako deca idu u školu ovo je manje izvodljivo.

Odlučite li se na zajedničku proslavu provetravajte protorije, nosite maske, pokušajte da držite distancu koliko god je to moguće. Pokažite na taj način ljubav prema svojima, zaštite ih vodeći računa o njima.

Pravoslavni kalendar za 2021 godinu