Vakcina za grip izgleda štiti i od korona virusa. To je rezultat preliminarnih istraživanja iz Holandije.

Naučnici su još prošle zime, tokom prvog talasa covid 19, primetili da su medicinski radnici iz Holandije koji su primili četvorovalentnu vakcinu protiv gripa u mnogo manjoj meri oboljevali od korona virusa. A čak i kada bi se zarazili, imali su slabije simptome i ređe teške oblike bolesti.

Studije su još uvek u ranoj fazi pa se ne može sasvim izvesno tvrditi da su ovi nalazi potpuno provereni, ali postoje dosta jasne indicije da postoji veza, odnosno zaštita.

Takođe, ovo nije prva teorija da druge vakcine mogu da pruže određenu zaštitu od korona virusa. U toku su i istraživanja koja bi dokazala da li BCG vakcina protiv tuberkuloze koju primaju deca u nekim zemljama (i Srbiji) pruža malu ali dugoročnu zaštitu od korone.

Naravno, to ne znači da vakcina protiv gripa može da nas zaštiti od covid 19, već da će samo u određenom procentu kod nekih ljudi možda smanjiti rizike.

Istraživanje objavljeno u medicinskom magazinu medRxiv odnosi se na četvorovalentnu vakcinu, kakva postoji i ove godine i dostupna je i u Srbiji.

Doktori objašnjavaju da je teorija kako vakcine treniraju naš imuni sistem protiv specifičnih virusa, ali da privremeno jačaju i njegovu efikasnost i protiv nekih drugih mikroba.

U laboratorijskim eksperimentima, naučnici su dokazali kako su ljudske ćelije zadužene za borbu protiv patogena posle izlaganja vakcini protiv gripa pokazale da imaju sposobnost da se uspešnije bore i protiv korona virusa.

“Zaključujemo da četvorovalentna vakcina protiv gripa može da pokrene trenirani imunitetski odgovor protiv SARS-CoV-2 što kao rezutat ima relativnu zaštitu od covid-19 virusa”, napisali su naučnici.

Istraživanje još mora da prođe kroz proces revizije, što znači da sve treba uzeti sa određenom rezervom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime