Kako se pravi slavski kolač? Ako mislite da je komplikovano i da je bolje da ga kupite verovatno grešite.

Jednostavno je, lako, zanimljivo, uključite sve ukućane i lepo se družite.

Kako se pravi slavski kolač – Sastojci

Za ovaj jednostavan recept potrebno je: brašno, voda, kvasac, malo soli i malo šećera. Količine odredite odokativno a ako se to ne usuđujete daćemo i neke mere.

Ali pre nego što počnete bilo bi dobro da imate osvećenu vodu a to znači da sveštenik dođe u kuću pre slave i osvešta vodu.

Kako se pravi slavski kolač – Recept

Početak je kao i uvek za testa koja se podižu – kvasac. Isitnite kvasac u koji dodate malo šećera, brašna i šolju vode. Sačekajte da naraste.

Zamesite brašno 1,5 kg sa rastvorenim kvascem, dodajte prstohvat soli i mesite. Ako vam se učini da je testo previše retko dodajte još brašna a ako je pretvrdo vode. Testo ne treba da bude ni previše meko, ni previše čvrsto a gotovo je kada se ne lepi za činiju u kojoj mesite. Ostavite testo da naraste.

Pripremite okrugli pleh ili šerpu, možete da je zagrejete da hleb bolje naraste. Svakako na dno stavite papir za pečenje, jednostavnije je nego da pleh mažete uljem, mašću, puterom i posipate brašnom. Zatim testo premesite, nemojte ga predugo mesiti da ne postane pretvrdo. Stavite ga u pleh.

Kada je testo naraslo skoro dvostruko ukrasite ga odozgo. Nemojte nikako mesiti dva puta jer će sredina kolača tokom pečenja da se ulegne.

Kako se pravi slavski kolač – Ukrašavanje

Ukrašavanje kolača je najzanimljiviji deo, posebno za ukućane koji imaju veštu ruku. Ovi ukrasi se prave od testa bez kvasca. Napravite pletenice, prave se tako što istanjite među dlanovima dva parčenceta testa a onda ih međusobno uvrćete pa pletenice pričvrstite oko kolača. Pričvršćuju se tako što pletenicu ili druge ukrase namažete odozdo hladnom vodom, onda ih prislonite uz testo i na nekoliko mesta udubite u kolač čačkalicom ili vrhom noža, da se ne bi odlepilo tokom pečenja. Od testa napravite vinovu lozu, knjigu, ribu, pšenicu zavisno od veštine i želje. Naravno, može i bez toga. Ali je obavezno da kolač u sredini ima krst, napravite ga od pečata tako što ćete vodoravno postaviti tri pečata i sa strane još dva, ukupno pet. Pečati mogu da se kupe u crkvenim prodavnicima ili u nekim crkvama.

kako-se-pravi-slavki-kolac

foto: wiki, Petar Milošević

Neki kolač premazuju ušećerenom vodom ili medom rastopljenim u vodi. To je nepotrebno jer će se ulepiti. Ako želite da kolač ima mekanu koru možete ga premazati vodom pre pečenja.

Pecite ga u vreloj rerni prvih desetak minuta a onda smanjite temperaturu na 150 i pecite još četrdesetak minuta. Ako vidite da gornji deo počinje da dobija tamniju boju stavite aluminijumsku foliju i nastavite sa pečenjem.

Kad ga izvadite iz rerne ako je pečen trebalo bi da je lak a ako ga lupite rukom odozdo on nema tup zvuk nego “odjekuje”. Stavite ga na neku rešetku da se hladi.

Ovo je najjednostavniji recept za slavski kolač. On se priprema obavezno za posne dane (sreda i petak) a može i za slave koje se slave ostalim danima. Kolač se nosi u crkvu da ga sveštenik osvešta. Negde je to moguće učiniti uveče, posle večernje službe u dogovoru sa sveštenikom ili najčešće, na dan slave pre ili posle liturgije.

Naravno, kolač možete kupiti i u pekari a može u nekim prilikama poslužiti i obična pogača koju ćete takođe odneti u crkvu da je sveštenik osvešta.

Na ovom linku imate sve što bi trebalo da znate o sprskim slavama, šta je dobro a šta ne.