Ove godine, IKEA obeležava 75 godina od osnivanja kompanije. Ovde imate priču o tome. Uoči rođendana, IKEA nas podseća na različite stilove nameštaja ponovo predstavljajući omiljene predmete iz prošlosti i proizvode koji su obeležili određene dekade.

U okviru GRATULERA kolekcije sada su na redu proizvodi inspirisani devedesetim i dvehiljaditim. Ovaj, poslednji deo kolekcije stiže u IKEA robnu kuću u Beogradu 1. decembra.

Pozivamo vas da povodom jubileja sa nama podelite vaša prva IKEA iskustva. Na ovom linku saznajte o čemu se radi.

IKEA je devedesetih nastavila ubrzano širenje po našoj planeti. Ono što je nama posebno zanimljivo je dolazak u Istočnu Evropu odmah posle pada Sovjetskog saveza. IKEA je bila među prvim kompanijama koja je svoje proizvode ponudila kupcima iza “gvozdene zavese” željnim zapadne robe.

Robne kuće su otvorene 1990. godine u Mađarskoj, odmah posle u Jugoslaviji a onda i Poljskoj.

Evo kako je Politika tada pisala.

Prva IKEA prodavnica u Beogradu dakle nije otvorena 2017. godine, već 27. marta 1991. i to kod Hotela Hajat. Pavle Radovanović, šef start shopa u to vreme kaže da su najpopularniji proizvodi bili KLIPPAN sofa, LACK stočić, BILLY polica za knjige. To se nije mnogo promenilo i do danas.

U planu je bilo brzo otvaranje i velike robne kuće u Beogradu, a celu priču o IKEA u Jugoslaviji pročitajte na ovom linku.

Već 1993. godine IKEA postaje član FSC (Globalnog saveta za očuvanje šuma). Do 2020. godine IKEA će koristiti 100 posto materijala iz održivih izvora drveta.

IKEA 1994. godine predstavlja MAMMUT seriju dečijeg nameštaja. Ideja je bila da se zadovolji dečija potreba za maštom, ali i divlja strana njihove igre. Zato su svi MAMMUT proizvodi veoma jaki, napravljeni od izdržljivih materijala, ali istovremeno bez opasnih ćoškova i ivica kako ne bi došlo do povreda. Tako je i danas.

Celokupno IKEA odeljenje za decu stiže samo malo kasnije, 1997. godine. Tako nastaju i mnogi proizvodi za najvažnije ljude na svetu – decu. U saradnji sa ekspertima iz različitih oblasti, IKEA od tada pravi stvari koje su ne samo praktične već dobre za razvoj dece, kreativnost i njihove društvene veštine.

Tokom devedesetih predstavljena je i TROFAST serija nameštaja za odlaganje igračaka i dečijih stvari:

Dve godine ranije, 1995. predstavljena je prva IKEA PS kolekcija i to u Milanu na najpoznatijem sajmu nameštaja na svetu. PS kolekcije se do danas izdvajaju dizajnerskim detaljima, atraktivnom formom, visokom funkcionalnošću uz naravno – povoljnu cenu.

PS je skraćenica od “Post Scriptum” što označava dodatak na već napisano u pismu. Drugim rečima, to predstavlja nešto dodatno ali i nešto posebno što IKEA želi da ponudi kupcima. Ideja je bila i da se ovom kolekcijom istraži i svetu predstavi moderna verzija skandinavskog dizajna.

Što se tiče trendova, devedesete su obeležili minimalistički dizajn, neutralne boje svetlog drveta i upadljive grafičke šare tekstila.

U okviru GRATULERA kolekcije sada je ponovo u ponudi klupica sa točkićima koju je u okviru PS kolekcije 1995. godine dizajnirao Thomas Sandell.

“Tokom devedesetih smo se okrenuli prirodnijem izrazu. Mislim da je vajarski nameštaj Thomasa Sandella ikoničan. Mala klupa sa točkićima na jednom kraju i nogicama na drugom kraju bila je dizajnerski komad koji su u to vreme mnogi želeli”, kaže Karin Gustavsson, IKEA Creative Leader.

IKEA se devedesetih posebno fokusirala i na kuhinje. VÄRDE modularni koncept omogućava kupcima da sami dizajniraju svoje kuhinje od nule, dodajući komad po komad. Inovativni dizajn ove kuhinje je 1999. godine osvojio Red Dot Award, najpoznatije svetko priznanje za dizajn.

Prelazak u 21 vek obeležio je fokus na multifunkcionalni nameštaj koji može da se uklopi u različite kuće.

Tokom dvehiljaditih IKEA se dodatno angažuje na zaštiti prirode ali i ugroženih grupa. Tako je 2000. predstavljen koncept IWAY koji određuje standardne koje dobavljači moraju da ispune kako bi radili sa IKEA. To znači da se od partnera očekuje da poštuju stroge uslove rada za zaposlene, sprečavaju dečiji rad… Iste godine IKEA i UNICEF iniciraju kampanju protiv dečijeg rada u Indiji. Tokom 2001. IKEA unapređuje saradnju sa nevladinim organizacijama i sa Greenpeace radi smanjivanja uticaja na prirodu. Sledeće godine počinje da funkcioniše koncept popravki nameštaja. Vraćeni proizvodi se popravljaju i ponovo koriste. A to znači da se smanjuje i korišćenje prirodnih resursa. Tokom 2006. sa organizacijom WWF promoviše se bolji način uzgoja pamuka, prvo u Pakistanu a onda i Indiji.

IKEA Srbija tokom 2019. godine pokreće projekat cirkularne ekonomije, u okviru koga će prihvatati korišćene proizvode. Oni će biti popravljeni, doterani i ponovo korišćeni, ili adekvatno reciklirani.

IKEA Food se prvi put pojavio u robnim kućama 2006. godine. Robna marka predstavlja veoma kvalitetne proizvode zasnovane na švedskim receptima i tradiciji.

Na kraju, izdvajamo još neke od legendarnih proizvoda koji su ponovo u ponudi:

BJURÅN stolica, u početku poznata kao ÖGLA, prvi put je predstavljena 1961. godine. Do danas se proizvodi u istoj fabrici u Poljskoj od čvrstog drveta, koje se oblikuje na isti način. Sada stiže u upadljivoj crvenoj boji u okviru GRATULERA kolekcije.

SIPPRUTA tekstil je prvi put dizajniran u okviru prve IKEAPS kolekcije 1995. godine. Ideja je bila da se napravi osnovni tekstil za PS kolekciju koji se sastoji od klasičnih, bezvremenskih uzoraka, dizajniranih da traju dugo. A nove jastučnice su savršeno rešenje za trenutno menjanje raspoloženja u prostoriji.

IKEA PS 1999 fotelju dizajnirala je Eva lilja Löwenhielm, a IKEA PS 1995 stočić dizajnirao je Tomas Eriksson.

Sve predmete iz GRATULERA kolekcije posvećene devedesetim i dvehiljaditim potražite na ovom linku.

Podelite sa nama vaša prva IKEA iskustva. Kada ste prvi put bili u IKEA robnoj kući? Koji je prvi IKEA proizvod koji ste kupili? Da li možda imate stari IKEA katalog? Ovde saznajte više detalja.

1 KOMENTAR

  1. Pripadam generaciji koja se prvi put srela sa ikeom Kada se otvorila u beogradu. Doduse u nasoj kuci se prica o Ikei skoro od mog rodjenja. Cela familija je uvek bila fan ikea proizvoda i zeljno se iskeviao dan kada ce se i kod nas otvoriti! U nasoj kuci se uvek mogla naci neka sitnica iz ikee, od solja, vazi preko lustera cak i jedan sto.
    Tako da sada kada je i kod nas ikea, porodicna tradicija postaje jutarnji izlet do ikee makar jednom mesecno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime