IT

Usamljenost i društvene mreže

Trebalo bi da se zabrinete

flickr: Garry Knight
Usamljenost i društvene mreže

Rezultati istraživanja američkih psihologa pokazuju da društvene mreže poput Facebooka, Twittera, Pinteresta, Instagrama, Snapchata i Tumblra čine da se sve više osoba oseća usamljeno i izolovano. U istraživanju je učestvovalo 2.000 osoba od 19 do 32 godine.

“Svakodnevno korišćenje društvenih mreža na dva sata ili duže duplira šanse da se osećate usamljeno ili izolovano, dok izloženost idealizovanim prikazima tuđih života može da izazove osećaj zavisti”, kaže se u ovoj studiji.

Autori ističu da ono što vidimo na društvenim mrežama ne mora nužno da bude razlog zbog koga se osećamo loše, ali da može biti jedan od faktora jer može pojačati emocije koje već osećamo.

“Ne znamo šta se pojavilo prvo – korišćenje društvenih mreža ili percipirana društvena izolacija. Moguće je da su se mlade odrasle osobe, koje su se osećale društveno izolovane, okrenule društvenim mrežama. Ali moguće je i da je povećanje korišćenja društvenih mreža dovelo do osećaja izolacije u stvarnom svetu”, rekla je Elizabeth Miller, koautorka studije, profesorka pedijatrije na Univerzitetu u Pittsburghu.

U studiji se ističe da što više vremena osoba provede na društvenim mrežama to ima manje vremena za interakciju u stvarnom svetu.

Korišćenje društvenih mreža takođe može da dovede do osećaja isključenosti, kao naprimer kada korisnici na određenim društvenim mrežama gledaju fotografije prijatelja na događaju na koji nisu bili pozvani.

“Ovo je veoma važna tema za proučavanje jer su problemi s mentalnim zdravljem i društvenom izolacijom među mladim ljudima na nivou epidemije. Mi smo društvena bića, ali moderan život nas razdvaja umesto da nas spaja. Iako nam se čini da društveni mediji mogu da popune određenu društvenu prazninu, mislim da ova studija sugeriše da društvene mreže nisu rešenje kome su se ljudi nadali”, rekao je profesor Brian Primack s Univerziteta u Pittsburghu.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uIT

Ruski hakeri vas čekaju na odmoru

Evo čega bi trebalo da se čuvate

Domino Magazin 17.08.2017

Procesori više neće biti od silicijuma

Otkriveni novi još bolji poluprovodnici

Domino Magazin 16.08.2017

Facebook ima novi pakleni plan

Za osvajanje sveta

Domino Magazin 15.08.2017

YouTube postaje društvena mreža

Uskoro velike promene

Domino Magazin 14.08.2017

Šifra uopšte ne treba da bude komplikovana

Pogrešno su vas učili

Domino Magazin 11.08.2017

CIA stvarno može da vas prisluškuje

Preko običnog računara

Domino Magazin 09.08.2017

Mozilla ima tajni alat

Za slanje samouništavajućih fajlova

Domino Magazin 09.08.2017

Google forsira ove aplikacije

Izgleda da su i oni svesni problema

Domino Magazin 07.08.2017

IBM najavio novu revoluciju

Snimili 330 terabajta na magnetnu traku

Domino Magazin 04.08.2017

Japan pravi najjači kompjuter na svetu

I ne možete da zamislite koliko je brz

Domino Magazin 03.08.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.