Sezona lepog vremena po pravilu znači da dolazi i opasnost od krpelja. Svaki boravak u prirodi je potencijalna opasnost a evo i kako da se zaštitite i šta bi trebalo da uradite ukoliko vas napadne.

Preventiva

– Izbegavajte provlačenje kroz visoku travu i žbunje
– Nosite dugačke nogavice i rukave
– Proverite da li imate krpelja odmah posle povratka iz prirode

– Presvucite se i istuširajte čim dođete kući
– Čuvajte se krpelja od početka proleća do jeseni

Zašto su krpelji rizični

Najveći problem koji ujed krpelja donosi je rizik od lajmske bolesti. Nevenka Pavlović iz Savetovališta za lajmsku bolest u Zavodu za javno zdravlje Srbije kaže da je oko 24 odsto ispitanih krpelja na teritoriji Beograda potencijalni prenosilac ove bolesti. "Bez obzira da li je krpelj zaražen ili ne, preporučljivo je da se izvadi odmah nakon što se ustanovi da je ‘ušao’ pod kožu, kako ne bi počeo da se hrani krvlju i tako preneo bolest", kaže Pavlovićeva.

Kako se vade krpelji


Krpelj se može izvaditi i bez lekarske asistencije uz pomoć obične pincete. Potrebno je da ga pincetom uhvatite što bliže koži. Laganim pokretima uz blago okretanje levo desno izvadite ga iz kože. Ukoliko deo krpelja ostane ispod kože videće se mala crna tačka, koju je potrebno izvaditi iglom i pincetom, a za to
možete iskoristiti i komplet protiv otrova koji može da se kupi i u Srbiji.

Nikada i baš nikada nemojte krpelja natapati alkoholom, uljima, benzinom i drugim tekućinama pošto će tako samo da ispusti toksične materije u vaš organizam.

Posle ujeda

Ukoliko je krpelj koji vas je ujeo bio zaražen postoji rizik od javljanja lajmske bolesti. Simptomi bolesti se mogu javiti i do mesec dana kasnije. Zato je važno da vodite evidenciju o ubodu krpelja i doktora obavestite o tome ukoliko je došlo do javljanja simptoma. Oni podrazumevaju crvenilo kod uboda, povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima. Ova bolest mora da se leči kako ne bi došlo do komplikacija.

7 KOMENTARI

  1. Krpelj se vadi na sledeći način: uzmite komadić vate,pokvasite ga i na njega utrljajte sapun.Mesto uboda blago trljajte kružnim pokretima suprotno od smera kazaljke na satu. Krpelj će vrlo brzo izaći sam, što možete i proveriti na komadiću vate.Ako ubodno mesto u roku od 6h i dalje počne crveneti i oticati, obavezno se javiti lekaru da bi dobili odgovarajući antibiotik.

  2. Nikakvo trljanje fatom i sapunom kako kaze Dragica,krpelj se mora sa tankom pincetom uhvatiti za vrat -sto blize kozi,tako da ne moze da ispusti otrov i lagano vici van sa ciljem da izadje i glav van,najbitnije ga je stisnuti za vrat da ne moze da pljuje otrov.Nakon vadjenja moze se istisnuti/iscjediti ta rana da krv izbaci sa sobom sto vise tih prljavih supstancija koje je krpelj doneo.Istisnuti iz uboda kao da je u pitanju akna ili tako sta,onda dezinfikovati alkoholom i isprati,

  3. Krpelj se vadi tako da se pincetom lagano uhvati i odvrće u pravcu suprotno od skazaljke na satu jer je rilica kao šraf i on se zavrće u desno kada ulazi u kožu tako da treba da se odvrće kada izlazi, nikako čupati i cimati. Ovo je lično isprobano a naučio me je čovek sa sela koji svaki dan vadio sebi i drugima krpelje.

Comments are closed.