Borba protiv komaraca i krpelja je neophodna ako želite da se oslobodite ovih napasti koji prenose krpelj Lajmsku bolest a komarac virus Zapadnog Nila. Naravno, nije moguće ukloniti ih sasvim ali vredi se maksimalno potruditi kako bi se izbegao njihov neprijatan i opasan ubod.

Kada idete u prirodu ili u dvorište, voćnjak koristite preparate protiv krpelja i komaraca. Ali postoje i druge preventivne akcije koje možete preduzeti u borbi protiv ovih groznih napasti.

Kada želite da se oslobodite komaraca valja očistiti mesta gde se oni razmnožavaju, dakle ako imate u nekim kantama vodu, pogotovo ustajalu odmah je propsite. Očistite oluke od lišća pogotovo ako je trulo jer komarci vole tu da se skuće. Pobacajte sve one stare stvari ako ih imate oko kuće jer se komarci tu mogu razmnožavati ako su vlažne i stare. Lišće pokupite i napravite od njega kompost, imate odlične preporuke na mreži o tome kako se pravi kompost.

Sada se mogu kupiti i sveće koje teraju komarce, trake koje se upale i njihov miris ih tera sa vaše terase, električne sijalice i druge preparate. Ali se dobro raspitajte da li su ekološki sertifikovani jer se na tržištu mogu naći preparati i predmeti koji mogu biti i opasni.

U poljoprivrednim apotekama se mogu kupiti hemikalije koje se prskaju po travi i teraju komarce, ali stručnjaci upozoravaju da neke hemikalije mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Krpelji su odvratni i napasni, morate paziti kada boravite u prirodi a kada se tuširate dobro pregledajte svaki kutak svoga tela.

Krpelji vole hladovinu i visoku travu. Zato kosite travu redovno, sklonite lišće i gledajte da oko kuće imate puno sunca da odbijete krpelje.

Krpelji se kače na domaće životinje pa vodite računa da ih na vreme zaštitite a ako baš borave stalno napolju nije pametno da ih mazite a pogotovo vaši mališani.

Kada ste u prirodi nosite bele pantalone jer se na njima vidi ako se krpelj zakači. Čarape, zatvorene cipele, majice sa dugim rukavima su preporučljive ako radite u bašti, kosite travu ili šetete kroz visoku travu. Uvucite košulju u pantalone i pantalone u čarape. Stručnjaci ističu da i parfemi privlače komarce.

Kako izvaditi krpelja saznajte na linku.