Hajde da jedemo insekte, jer je to hrana budućnosti, kažu stručnjaci. U nekim delovima sveta, u azijskim zemljama, Africi cvrčci, skakavci, crvi iz brašna su odavno na jelovniku ali ne i u evropskim zemljama, Americi.

Evo i koje su prednosti insekata kao naše hrane. Ističe se da imaju puno proteina, zauzimaju manje prostora. Važno je, napominje se i što insekti ne proizvode veliku količinu gasova staklene bašte.

Nusproizvodi sa farmi insekata su odličan materijal koji poboljšava rast biljaka jer je izmet insekata bogat azotom i drugim hranljivim materijama.

Dakle ostaci sa farmi insekata su super đubrivo za biljke. Korisni su i kao pesticid a štite biljke od raznih bolesti i štetočina.

Korisne bakterije od nusproizvoda insekata podstiču rast biljaka ali privlače i korisne oprašivače, teraju štetočine.

Zagovornici uzgajanja insekata na farmama ističu da se korišćenjem nusproizvoda zapravo zaokružuje sistem ishrane u prirodi pa bi otpad bio skoro iskorenjen. A to izgleda ovako, insekti jedu otpadne materije od uzgoja useva ili proizvodnje hrane a insekti zatim daju hranu ljudima i biljkama i eto zatvorenog kruga.

Naravno, nećemo svi jesti pržene skakavce već će se od njih praviti hrana na koju smo navikli – recimo ovaj burger. Prijatno vam bilo.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime