Šta bi trebalo uraditi ako vas ujede neka buba. A to je vrlo moguće jer je leto, često ste u prirodi, sedite na terasi i pijuckate limunadu ili ste u baštici kafića u ugodnim razgovorima.

Crvenilo i svrab su najčešće rezultat ujeda raznih buba.

Osnovno pravilo dermatologa je da ne češete ujed jer možete napraviti ranu i tek onda ćete imati probleme.

Ali šta treba raditi?

Insekt tokom ujeda ubrizgava u vaše telo pljuvačku u kojoj je histamin koji izaziva upalu i svrab. Istovremeno to je znak telu da pokrene imunološki odgovor na ovu supstancu. Pomozite i vi oragnizmu da se izbori protiv ujeda.

Ako imate pri ruci led hitno ga stavite na mesto ujeda i olakšaćete svrab i bol ako ga ima. Led pomaže suženju površinskih krvnih sudova i smanjenju upale.

U prvom trenutku može vam pomoći i aloe vera koja ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu smanjenju svraba. Slično je i sa sodom bikarbonom.

Nemojte nanostii antibiotske masti jer mogu da izazovu alergijske reakcije i pogoršaju stanje.

Ali ako ovo ništa ne pomaže potražite u apoteci neku kremu koja će smanjiti svrab.

Međutim ako se javi veći otok, ako dobijete temperaturu, ako je mesto ujeda crveno, ako teško dišete morate potražiti lekarsku pomoć.

Zato stručnjaci savetuju kada krenete u prirodu koristite repelente protiv insekata. Ima raznih a uz konsultaciju sa farmaceutom kupite onaj koji je nejpogodniji za vas.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime