To je vrsta hrane o kojoj većina nas može samo da sanja ili bi je smazali ukoliko bismo postal milioneri na lutriji. Ali za bogate srećnike tako luksuzni obroci su svakodnevna zabava.
 
BBC Travel napravio je listu najskupljih obroka na svetu, a ako ne izgubite apetit zbog cene, neće vam drugo pomoći.
 
Prvi na listi je Zlatni Feniks kolač – napravljen u kafeu  Bloomsbury u Dubaiju.
 
Košta 3676 drahmi ili 957 dolara, a napravljen je od dvadesettrikaratnih zlatnih pločica, organski uzgojenih jagoda i mnogo jestive zlatne prašine.
 
Ako ste u DUbaiju, a ostane vam još para, svratite u čuveni hotel Burj Al Arab i probajte čuveni koktel ’27.321’. 
 
On košta 27321 drahmi  ili 7120 dolara, a ime je dobio nakon što je serviran na ovoj visini hotela, a u njemu je sastojak i 55 star Macallan viski, sa prirodnom bojom iz Škotske.
 
Još uvek vam nije dosta? Onda odletite do Njujorka, Serendipity 3, gde možete da uživate u vrhunskoj zamrznutoj čokoladi ( Frrrozen Haute Chocolate).
 
Košta 18.713  ili 17. 913 dolara ali sadrži 28 različitih vrsta kakaoa, a služi se sa osamnaestokaratnim zlatnom i dijamantskom narukvicom.
 
Ako vam je to skupo onda uvek možete probati Le Burger Extravagant koji se pravi od japanske waygu govedine i služi sa buterom od tartufa i 10 začinskih biljaka, a košta samo 293 ili 280 dolara.
 
Želite lakšu hranu? Uzmite suši  u Sushi Del Oriente: nigiri sushi umotani u dvadesetčetvorokaratne zlatne slojeve i sa pet afričkih dijamanata od 0.20 karata koje servira slavni glavni kuvar Anđelito Araneta.
 
U Londonu možete otići u restoran Buddha Jumps Over the Wall (Buda skače preko zida) Kaija Mejfera gde supa košta 162 dolara.
 
 
Pravi se od fine, sedefaste ajkule, japanske cvetne gljive, morskog krastavca, suvih školjki, piletine, Hunan šunke (pršute), svinjetine i ginsenga.
 
U Australiji možete naći pačje noge dinstane u abalone svili za 1380 dolara po kilogramu u restoranu Silks u Melburnu.
 

Photo: Flickr