Ova hrana ne sme da se podgreva! Evo koje namirnice zaista ne bi trebalo da grejete. U suprotnom rizikujete trovanje ili zarazu.

1. Pirinač

Pirinač je jedna od namirnica koju zaista ne bi trebalo podgrevati. Podgrevanje pirinča je veliki rizik. Spore koje se javljaju na njemu su otporne na toplotu pa i dalje mogu da imaju štetne patogene.

Stvar je u tome da sirov pirinač može da ima bakteriju zvanu Bacillus cereus, koja se ne ubija uvek tokom procesa kuhanja. Ovo može uzrokovati trovanje hranom.

2. Krompir

Kod podgrevanja može doći do množenja bakterije Clostridium botulinum. Smrtonosni toksini koje proizvodi ova bakterija mogu uzrokovati retko, ali po život opasno stanje zvano botulizam, koje može napasti mozak, nerve i kičmenu moždinu i uzrokovati paralizu.

3. Spanać

Povećava se rizik od zarazom listerijom. Zato je spanać potrebno dobro oprati i skuvati. Ukoliko se podgreva, rizik od zaraze je veći.

4. Jaja

Jaja često mogu da budu zaražena salmonelom. Patogeni mogu rasti brže kada su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i štetnih bakterija, onda postoji povećan rizik od trovanja hranom kada je jedemo.

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.