Stomatolozi podsećaju da je pored održavanja higijene zuba važno i kako žvaćete određenu vrstu hrane. Dakle, važna je tehnika kada grizete određenu vrstu hrane.

Ako na silu i jako grizete jabuku možete oštetiti gleđ i izazvati preteranu osetljivost zuba. Preporučuje se rezanje jabuke na kockice i grickanje jabuke zadnjim zubima koji zapravo melju hranu i drobe je pa nećete prednje zube izlagati opasnosti od oštećivanja.

Posle konzumiranja limuna, grejpfruta, pomorandže isperite usta vodom kako bi se neutralisala kiselina. I kada ih žvaćete što pre ih progutajte jer kiselina može oštetiti gleđ zuba.

Kokice su vrlo nezgodne za vaše zube. Ljuske od kokica se često zaglavljuju u desnima i mogu izazvati upale. Zato dobro očistite zube posle upotrebe kokica.

Pazite kako jedete kukuruz u klipu. Ako jako zagrizete zrna to izaziva jak pritisak na prednje zube i može ih oštetiti. Dešava se da se zubi prelome ili okrnje, mogu da ispadnu plombe ili krunice. Zato odrežite zrna kukuruza od klipa i tako jedite kukuruz. Proverite da li se neki deo zrna zaglvio između zuba i odstranite ga na vreme da ne izazove upalu.

Slična situacija je i sa orašastim plodovima, koje je potrebno lagano žvakati. Posle konzumiranja dobro operite zube.

Vaši zubi mogu stradati i ako nesmotreno grizete šargarepu, brokoli i ostalo čvrsto sirovo povrće.

Šnicle, kuvano meso može ostati u komadićima zaglavljeno između zuba. Proverite da li vam se to desilo i odstranite zaostale komadiće mesa. Slično se dešava i sa integralnim žitaricama.