Prečišćivači vazduha Srbija je tema koje mnoge zanima ovih dana. A kako i ne bi kada su Beograd i drugi gradovi u Srbiji već danima u samom svetskom vrhu po zagađenosti vazduha.

I to je veliki zdravstveni problem, ne samo za starije građane i hronične bolesnike već i za sve grupe stanovništva. Recimo poslednjih nekoliko dana količina štetnih čestica u vazduhu u Beogradu je tolika da se boravak napolju ne preporučuje čak ni mladim i zdravim osobama. Zbog zagađenja vazduha svake godine u Srbiji umire oko 6.000 ljudi, prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije to je među najvišim brojkama u Evropi. Ovde imate tekst o Srbiji kao najzagađenijoj zemlji u Evropi.

I situacija neće skoro biti bolja, pošto su glavni uzroci velike termoelektrane u Srbiji koje su među najgorim zagađivačima u Evropi.

Šta možemo da uradimo?

Zapravo možemo da uradimo nekoliko stvari, pored iseljavanja. Recimo, trebalo bi smanjiti boravak napolju na vazduhu koji je zagađen. Dakle, trebalo bi da vreme provodimo u zatvorenom prostoru i oganičimo boravak napolju i posebno izbegavamo fizičku aktivnost napolju (vožnju bicikla, trčanje, sportove…). Ipak, ni vazduh u našim kućama često nije mnogo bolji. Ali dobra vest je da možemo da ga prečistimo. I to uz pomoć prečišćivača vazduha.

Druga dobra vest je da su oni postali dosta jeftiniji poslednjih godina, a ponuda je nešto bolja nego ranije.

Pre nego što pređemo na modele prečišćivača vazduha u Srbiji, trebalo bi da znate nekoliko stvari o tome kako rade, koje su im karakteristike i osobine.

>>> Par nepar sistem tablica je loše rešenje za zagađenje vazduha

Zašto kupiti prečišćivač vazduha za kuću

Zato što vazduh u kući, iako može da bude bolji od onog napolju kada je poprilično zagađen, nije uvek čist. Naprotiv. Po nekim istraživanjima vazduh u kući može da bude i do 5 puta više zagađen od onog napolju. Pored toga što zagađenje ulazi spolja, mnogi su izvori štetnih čestica i u zatvorenom. Recimo cigarete i pušenje, ali čak i obično kuvanje. Takođe, prečišćivači vazduha uklanjaju prašinu i polen, dlake i druge alergene.

Zato se prečišćivači vazduha za kuću preporučuju ljudima koji imaju alrgije, pušačima, onima sa ljubimcima. Naravno i svima koji žive u gradovima sa povišenim zagađenjem.

Koje sve nečistoće iz vazduha prečišćivači vazduha eliminišu? To su: poleni, spore buđi i gljiva, prašina, dlake, bakterije, virusi, duvanski dim, neprijatni mirisi, pesticidi, formaldehid i druge hemikalije, organski zagađivači iz farbi, plastika i materijala… dakle puno toga što može da ima veoma negativan uticaj na naše zdravlje.

Veličina prečišćivača vadzuha

Veličina prečišćivača vazduha je prva stvar koju treba odrediti kod biranja modela, kapacitet i protok vazduha. Odnosno, trebalo bi da ustanovite kolika je kvadratura prostorija (i zapremina) u kojima će se prečišćivač vazduha nalaziti.

Manji modeli su predviđeni za rad u prostorijama od oko 30 kvadrata a srednji do oko 60 kvadratnih metara, dok veliki sistemi mogu da rade i u celim kućama i zgradama.

Karakteristike prečišćivača vazduha

Pored kapaciteta, odnosno koliko vazduha u kolikoj prostoriji može da prečisti, najvažnija karakteristika ovih uređaja jeste i koje nečistoće filtririju. Potrebno je da uklanjaju PM10 ali i PM2.5 čestice koje donose najveće zdravstvene rizike i sve su veći problem u Srbiji.

Pored toga, bilo bi dobro da filter ima i mogućnost da izmeri količinu čestica u vazduhu a bolji modeli imaju i prateće aplikacije pa možete da upravljate njima i preko mobilnih telefona. Što može da bude zgodno, recimo da uključite uređaj kada niste kod kuće. Preporučuje se i da uzmete model koji imaju automatski režim, što znači da će se aktivirati kada detektuje nečistoće u vazduhu.

Postavljanje prečišćivača za vazduh

Trebalo bi da prečišćivač vazduha postavite tamo gde provodite najviše vremena. To je najčešće spavaća soba. Većina kućnih modela je napravljena kako bi radila u jednoj prostoriji, pa bi možda trebalo da razmislite i o kupovini više od jednog uređaja.

Naravno, možete i da imate jedan, pa da ga pre spavanja premestite iz dnevne sobe ili kuhinje u spavaću sobu.

Filteri za prečišćivače vazduha

Što se tiče održavanja prečišćivača vadzuha ono se svodi na redovnu zamenu filtera. Proverite koliko često ih je potrebno menjati kod određenih modela i koliko koštaju rezervni pošto cene mogu da budu poprilične.

Prečišćivači vazduha Srbija

Prečišćivači vazduha Srbija – Xiaomi

Xiaomi pravi mobilne telefone. I električne trotinete. Ali i još mnogo toga. Zapravo kao da prave bukvalno sve što možeet da zamislite. A među vrlo dobrim proizvodima po vrlo dobrim cenama su i prečišćivači vazduha. Nekoliko je aktuelnih modela u ponudi i evo osnovnih razlika. Trebalo bi da znate da su u pitanju najprodavaniji modeli u Kini i posebno Pekingu, gde godinama muče muku sa zagađenim vazduhom. Dakle, razumeju se u problematiku.

Modeli koje možete da pronađete u Srbiji su Xiaomi Mi Air Purifier 2, 2s, Pro i Max.

Mi prepoučujemo da razmislite između modela 2S i Pro.

Oba su uređaji novije generacije opremljeni laserskim senzorom za čestice. Filteri će biti dovoljno efikasni da iz vazduha filtriraju PM 2.5 i PM 10 čestice, baš kao i druge nečistoće.

Imaju ekran na kome se prikazuju podaci o zagađenju, vlažnosti i temperaturi vazduha. Oba modela imaju podršku za vezu sa aplikacijom na mobilnom telefonu i kontrolu preko interneta.

Mali su potrošači i dosta tihi u radu.

U pitanju su provereni uređaji velike kompanije i nećete pogrešiti ako ih odaberete.

Razlika između dva modela je u veličini i kapacitetu. Tako je 2S predviđen da radi u prostoriji do 37 kvadrata a model Pro za prostorije do 60 kvadrata.

Cene su oko 24.000 dinara za model 2S i oko 36.000 dinara za Pro u zvaničnim prodavnicama, iako možete da ih nađete i po nižim cenama na oglasima (uz diskutabilnu garanciju i transport).

Što se tiče filtera predviđena je njihova zamena posle 6 meseci rada i njihova cena je oko 5000 dinara.

Prečišćivači vazduha Srbija – Zepter Therapy Air iOn

najbolji-preciscivaci-vadzuha
najbolji-preciscivaci-vadzuha, foto: zepter

Jedna od najvećih i najcenjenijih kompanija u Evropi Zepter, ima u ponudi i Therapy Air iOn koji radi kao jonizator i prečišćivač vazduha.

Zepter navodi da se vazduh prečišćava kroz čak pet filtera (antistatički, antibakterijski, HEPA, antialergijski, filter sa aktivim ugljem) što će u kombinaciji sa jonizatorom rezultovati vazduhu poput onog u šumi upravo zbog negativnih jona.

Prečišćavaju se čestice od PM 10 i PM 2.5, baš kao i druge nečistoće.

Dizajn uređaja je vrlo atraktivan i ne zauzima previše prostora.

Samo ime kompanije Zepter jeste odlična preporuka. Jedini nedostatak jeste cena i iznosi 102.000 dinara.

Prečišćivač vazduha Nobel-Ambilife

Na našem tržištu može da se kupi i prečišćivač vazduha Nobel-Ambilife.

U pitanju je ruski uređaj koji radi kao fotokatalitički prečišćivač vazduha namenjen neutralizaciji, prečišćavanju i dezinfikovanju vazduha.

Ono što ovaj uređaj izdvaja jeste proces fotokatalize kada se u posebnom filteru a uz pomoć UV zračenja uništavaju virusi i bakterije ali i drugi zagađivači vazduha.

Uređaj prečišćava PM10, PM2.5 kao i čestice do veličine od PM0.4. Na sajtu distributera za Srbiju se navodi da će sve nečistoće biti razgrađene u fotokatalitičkom filteru.

Nobel Ambilife prečišćivač vazduha ima kapacitet protoka od 100 kubnih metara na sat.

Cena sa popustom je 28.560 dinara sa dva vazdušna filtera. Uređaj je moguće kupiti i na rate, a kupci koji se besplatno registrujetu na sajtu mogu ostvariti dodatni popust vaučer u iznosu od 2.400 dinara. Ovde imate više detalja.

Dyson prečišćivači vazduha

Kompanija Dyson se proslavila svojim usisivačima, fenovima, ventilatorima i prečišćivačima vazduha revolucionarnog izgleda ali i funkcionalnosti. Njihovi modeli će eliminisati 99.97 posto alergena i nečistoća iz vazduha do 0.3 mikrona.

Imaju automatsko merenje zagađenja u realnom vremenu a vazduh mogu i da greju ali i da hlade. Dyson uređaji se mogu koristi i kao ventilatori i kao grejalice pored toga što prečišćavaju vazduh.

Veoma su efikasni, tihi i imaju atraktivan dizajn.

Dizajniramo naše ventilatore i izvan komora i stvaramo uslove poput onih u kućama. Nije stvar samo u efikasnom filteru. Dyson inženjeri i istraživači su shvatili da bi celu sobu očistili potrebno je da automatski prepoznate zagađenje vazduha i uhvatite najfinije čestice a onda projektujete čist vazduh uz pomoć Air Multiplier tehnologije“, kažu u Dyosnu.

Nažalost, nismo pronašli Dyson u prodavnicama u Srbiji, ali ga imate po inostranstvu kao i na oglasima. Cene su od nekoliko stotina evra pa naviše.

dodatak:

Prečišćivači vazduha – Cene u Srbiji zima 2021

Ponuda prečišćivača vazduha u Srbiji je za zimu 2021 bolja nego do sada. Posle katastrofalnih pokazatelja po pitanju zagađenja, i sve veće svesti građana i kompanije su se čini se boje spremile za novu sezonu.

Modeli koji su bili u ponudi prošle zime su i dalje tu a cene su dosta slične. Ipak, u ponudi su i neki novi modeli a cene su različite. Ima jefitnih, malih modela, ali i nešto skupljih.

Zanimljivo je kako ove godine neki veliki trgovci nude Dyson modele koji koriste poslednju tehnologiju i prečišćavaju i najmanje čestice. Uz to su dizajnirani vrhunski i izuzetno su tihi.

Novitet na tržištu su i BlueAir prečišćivači vazduha. Ovde imate više detalja o modelima a cena za popularni model Classic 203 je 33.989 dinara.

I ove godine, sa sve širom ponudom i više modela ističemo da obratite pažnju i na zamenske filtere. Koliko su modeli koje odaberete popularni i da li će novi filteri moći da se kupe u budućnosti. Proverite i koliko često je potrebno menjati filtere kao i koliko koštaju. Naravno, najvažniji je i potadak o tome koje sve čestice filteri eliminišu iz vazduha i kolika je predviđena zapremina prostorije u kojoj mogu da rade. Važno je i da znate koliko buke stvaraju, pogotovo ako ćete prečišćivač vazduha držati u spavaćoj sobi.

Ovih 5 stvari će vas ubiti u Srbiji.

Košava nije dovoljna u Beogradu

Koncentracija čestica PM2.5 u vazduhu u Beogradu i okolini svakodnevno iznosi i 424% više od dozvoljene granice, govore podaci dobijeni putem aplikacije AIRLY, koja meri nivo zagađenja u Srbiji na pet lokacija, i u većini velikih gradova u Evropi. Prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha Republike Srbije, u 2020. godini granična vrednost izloženosti za suspendovane čestice PM2.5 iznosi 25 µg/m3 (koncentracija aero zagađenja po kubnom metru), a trenutno dostiže i 106 µg/m3.

„Čestice PM2.5 i PM10 su sastavni deo prašine, a uz čestice dima, čađi, teških metala olova, kadmijuma i arsena, predstavljaju ozbiljne izazivače mnogih bolesti organa za disanje. Čestice prašine i dima se obično zadržavaju u gornjim disajnim putevima i izazivaju sinuzitise i bronhitise, a gasovi poput ugljen-monoksida, azot-dioksida i sumpor-dioksida prodiru dublje i izazivaju astmu i HOBP“, objašnjava dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog i alergolog.

Povećanom riziku od ovih čestica su izloženi trudnice, hronični bolesnici i osobe koje žive u mestima sa visokim stepenom zagađenja vazduha, jer su njihova pluća podložnija infektivnim agensima (bakterije, virusi), kao i alergenima, što ih čini vrlo rizičnom grupom.

„Najveći rizik od zagađenog vazduha imaju deca uzrasta do tri godine, jer su tada njihova pluća u razvoju, i izlaganje štetnim materijama iz vazduha može da ostavi trajne posledice u kasnijem životu“, upozorava dr Vukov.

Iako retko ko voli košavu, ona je veoma korisna za prečišćavanje vazduha, kako od sitnih čestica tako i alergena. Podaci aplikacije Airly pokazuju da čim krene i najblaža košava, nivo štetnih čestica u vazduhu postaje neznatan.

„Ali ne duva košava 365 dana u godini i ne možemo samo na nju da se oslanjamo za čist vazduh. Već prošle zime, pre pojave korona virusa, dosta ljudi je postalo svesno da je neophodno da prilikom izlaska iz kuće nosi maske sa N95 filterom kako bi se zaštitili od štetnog, zagađenog vazduha. Tako da nam maske koje trenutno nosimo ne štite samo od koronavirusa, već i od vazduha“, ističe dr Vukov.

Međutim, problem zagađenja ne ostavljamo iza sebe kada uđemo u kuće, jer je unutrašnje zagađenje postalo veliki problem. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine oko 4,3 miliona ljudi umre od bolesti uzrokovanih unutrašnjim zagađenjem.

Manje je poznata činjenica da vazduh u zatvorenom prostoru može biti zagađeniji nego vazduh napolju. Uzroci toga su višestruki, od buđi, grinja, dlaka kućnih ljubimaca i duvanskog dima, preko isparenja hemikalija za čišćenje doma i parfinskih sveća, do isparenja od deterdženata i omekšivača zbog sušenja veša na radijatorima.

„S obzirom da u toku dana više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, kod kuće i na poslu, duga ekspozicija štetnim materijama može trajno da ošteti naša pluća. Bilo bi veoma teško da maske nosimo i u kući, pa je zato najpametnije u domu imati prečišćivač za vazduh“, preporučuje dr Vukov i dodaje da je najbolje odabrati onaj koji ima NanoHepa filter sa aktivnim ugljem, koji pored grinja, prašine i PM2.5 čestica detektuje i uništava iz vazduha i viruse, jer su samo takvi idealni za trenutni period kada je otvaranje prozora nije najsigurnije i najbolje rešenje.

Za razliku od spoljašnjeg, na unutrašnje zagađenje vazuha možemo da utičemo, jer smo sami odgovorni za kvalitet vazduha u svom domu. Osim prašine i zagađenja, u vazduhu koji kruži u našem domu se nalaze i raznorazni virusi, koji zavisno od njihove veličine, mogu dugo da ostanu u vazduhu. Obično je dobro provetravanje doma dovoljno da bi se vazduh prečistio, ali u periodu kada je spoljašnje zagađenje veliko otvaranje prozora nam može samo dodatno kontaminirati vazduh. Stoga, dok ne krene košava i ne rešimo problem velikih zagađivača u Srbiji, najbolje rešenje za svaki dom je upravo prečišćivač vazduha, koji će zaštiti naša pluća i umanjiti mogućnost razboljevanja od respiratornih infekcija.

3 KOMENTARI

  1. Slažem se da su prečišćivači nužna stvar u današnje vreme. Mi imamo hroničan problem zagađenja vazduha, sa akutnim pogoršanjima unazad 20 godina. Za to vreme ništa se nije preterano uradilo i suprug i ja smo rešili da uradimo onoliko koliko možemo za našu porodicu i uzeli fotokatalitički prečišćivač. Moramo izaći napolje ali makar kada smo kući da udišemo normalan vazduh to je bio naš rezon. Ono što smo zaista primetili jeste da deca manje krkljaju noću i da se stvara manje prašine u kući. Moram samo da kažem da smo prvi filter promenili posle nepunih 15 dana iako nemamo pušaća u kući. Sve u svemu prezadovoljni smo. Košta naravno ali bolest košta mnogo više od preventivnog ulaganja u zdravlje.

  2. Ne trebali da budemo među prvima u sveto što se tiče zagađenosti vazduha, malo su postali dosadni sa tim natpisima, da nam je vazduh lošeg kvaliteta, priča se i piše ali nažalost ništa se ne preduzima..

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime