Lekovi za smirenje se u Srbiji koriste poprilično. Kako oni bez recepta ali i oni koji mogu da se dobiju sa receptom. I to nije baš tako dobro iako postoje situacije kada će vam ovi medikamenti zaista pomoći da prebrodite određene životne krize ili situacije.

Evo šta bi trebalo da znate o njima i njihovom korišćenju.

Skoči na:

Lekovi za smirenje na recept
Lekovi za smirenje – Bez recepta
Smirenje bez lekova

Za početak – nikada ih nemojte uzimati na svoju ruku već popričajte sa doktorom. Zašto je to tako važno možda se pitate?

Zato što postoje medicinska stanja koja mogu da izazovu nelagodnost, anskioznost ili depresiju. I takvi problemi se ne leče lekovima za smirenje već drugim terapijama. To je osnovni razlog zašto je potrebno da se konsultujete sa doktorom, ako imate problema sa spavanjem, uznemirenošću, stresom. Možda imate problem sa štitnom žlezdom, ili pritiskom ili šećerom… i njega treba da rešavate a ne problem sa nervozom.

Drugi razlog je što neki lekovi za smirenje mogu da imaju ozbiljne posledice i svakako nije predviđeno da ih uzimate na svoju ruku. Takođe, postoje i stanja koja mogu da se reše drugim putim, bez medikamenata poput recimo promenom životnog stila i navika. A za vas i vaše zdravlje je izvesno bolje da se recimo svakodnevno bavite sportom ili konzumirate manje nezdravih namirnica nego da pijete lekove.

Dakle, popričajte sa doktorom ukoliko mislite da imate potrebu da pijete lekove za smirenje.

Lekovi za smirenje na recept

Najčešći i najrasprostranjeniji lekovi za smirenje koji se dobijaju na recept su „benzodiazepaniˮ. U njih spadaju i popularni Bensedin i Bromazepan, koji se često koriste u Srbiji kao i Xanax ili Valium.

Ovi lekovi pružaju trenutno olakšanje i pomažu recimo kod napada panike ili akutnog stresa. I zato su dosta dobro rešenje kod traumatičnih ili dramatičnih situacija.

Pored toga mogu da izazovu između ostalog i poremećaje pažnje, posmanost i fizičku zavisnost. Ipak, poslednih godina su u velikoj meri zameniti barbiturate pošto se smatraju bezbedniji.

Inače, benzodijazepane zaista ne bi trebalo da pijete na svoju ruku pošto možete da se “navučete” na njih i to može da izazove ozbiljne posledice.

Recimo, čuveni psiholog, prosefor i autor Džordan Piterson je već nekoliko meseci u Beogradu gde se leči od posledica zavisnosti od benzodijazepana.

Evo njegovog iskustva:

Benzodijazepani rade brzo i obično će posle 30 minuta doći do olakšanja. Zato su efikasni u tretmanima napada panike i anksioznih epizoda. Sa druge stane, ne preporučuju se za duže lečenje. Oni rade tako što usporavaju nervni sistem pomažući organizmu da se opusti kako fizički tako i psihički. U nekim situacijama su nezamenjivi.

Što se tiče zavisnosti od benzodijazepana do nje može doći već posle nekoliko nedelja. Tada posle prestanka terapije pacijent može da se suoči sa izraženom anksioznošću, problemima sa spavanjem, depresijom i problemima sa radom srca.

U nekim situacijama za tretman anksioznosti mogu da se koriste i beta blokatori koji smanjuju fizičke simptome anksioznosti poput drhtanja ili znojenja. Ovi lekovi se inače koriste za probleme sa srcem i visokim pritiskom.

Pored anksiolitika, koriste se i antidepresanti. Oni su napravljeni za lečenje depresije i ima ih brojnih, pogotovo poslednjih godina. Njihova terapija se sprovodi uz kontrolu doktora, koji će odabrati najbolji lek u skladu sa stanjem pacijenta.

Kada se antidepresanti koriste za lečenje anksioznosti potrebno je da prođe od 4 do 6 nedelja da bi se videlo olakšanje. Ipak, rizici od zavisnosti su manji. Najpopularniji SSRI antidepresanti koji se koriste za smirenje su Prozak, Zoloft, Celexa… Ipak, nikako ih ne koristite na svoju ruku.

Lekovi za smirenje – Bez recepta

lekovi-za-smirenje-bez-recepta
lekovi-za-smirenje-bez-recepta

Postoje brojni lekovi za smirenje koji se mogu kupiti bez recepta. Neki ih zovu i prirodni lekovi, pošto su najčešće zasnovani na biljnim preparatima.

Tu pre svega mislimo na lekove poput Persena ili kapi valerijane u kojima se nalaze biljni ekstrakti koji dokazano u određenoj meri mogu da smanje osećaj nervoze. Pomoćiće i čaj od nane ili kamilice koji su dobri za smirenje. Postoje čak i mešavine čajeva koji će doprineti opuštanju, pogotovo ako se piju svakodnevno i ako se kombinuju sa drugim promenama životnih navika. Koren valerijane dokazano povećava GABA u mozgu koja doprinosti smirivanju i regulaciji nervnog sistema. Zanimljivo je da benzodijazepani rade na isti način. Ali na valerijanu ne možete da se navučete tako lako.

Od suplemenata se preporučuju magnezijum i vitamin b. Magnezijum je veoma važan za funkcionisanje organizma a njegov nedostatak može da izazove nelagodnost. Ipak, ne preterujte pošto previše magnezijuma može da izazove dijareju. Zato se savetuje da se počne sa manjim dozama. Vitamin B je veoma značajan za funkcionisanje nervnog sistema. Posebno vitamin B6 koji je ključan za lečenje anksioznosti pošto reguliše nivoe šećera u krvi i zadužen je za zdravlje nervnog sistema. Vitamini B se čak u velikim dozama daju u pacijentima koji su preživeli moždani udar kako bi se nervni sistem što pre regenerisao.

Smirenje bez lekova

Koja su bolja rešenja za lečenje anksioznosti, napada panike i stresa od lekova koji se dobijaju na recept? Postoje i lako su dostupna.

Pre svega, potrebno je da promenite životne navike.

Odmah smanjite konzumiranje kafe, alkohola i šećera. Neki ljudi veoma loše podnose kofein i sama ta promena može u velikoj meri da unapredi i nečije psihičko stanje. Šećer i alkohol takođe mogu da imaju veoma veliki negativan uticaj na celokupan organizam.

Povećajte boravak napolju i bavljenje sportom. Sport i sunčevi zraci su moćni saveznici i već posle nekoliko dana bi trebalo da osetite razlike u raspoloženju, energiji i kvalitetnijem snu.

Družite se sa pozitivnim ljudima koji vam ne izazivaju teskobu. Isprobajte različite vežbe disanja, meditacije ili druge tehnike opuštanja. Postoje čak i aplikacije koje mogu da vam pomognu u relaksaciji. Recimo Headspace preporučuju čak i neki terapeuti na zapadu a radiće i na vašem telefonu.

Naravno, uvek možete i da odete kod psihijatra ili psihologa i popričate o vašoj životnoj situaciji i problemima sa kojima se suočavate. To više nije tabu, i niko vas neće smatrati čudakom ako idete kod psihijatra.

Kako pronaći najbolji lek?

Ukoliko razmišljate da li vam je potrebno nešto za smirenje i koji lek bi bio najbolji, svakako nemojte na svoju ruku doneti odluku. Za početak, verovatno bi bilo najbolje da pokušate da promenite određene životne navike. Posle toga popričajte sa doktorom kako biste isključili druge bolesti i stanja koja mogu da izazovu psihičke ili psihološke probleme. Na kraju, terapija ili lekovi za smirenje su poslednja opciju koju ćete zajedno sa doktorom odabrati.

Pre bilo koje odluke postavite sebi ova pitanja:

– Da li je lek najbolje i jedino rešenje
– Da li su koristi od leka veće od njegovih kontraindikacija?
– Da li mogu da rešim problem bez lekova?
– Šta mi izaziva nelagodnost i anksioznost?

Pre bilo svega možete da isprobate i neke od super jednostavnih trikova za smanjenje nervoze i smirenje:

– Očistite kuću i uradite nešto korisno
– Žvaćite žvaku
– Kuvajte
– Pronađite hobi
– Zapišite sve pozitivno u vašem životu
– Krenite u šetnju u prirodi
– Idite na masažu
– Isplanirajte sledeći dan i zapišite obaveze pre spavanja
– Nabavite psa ili mačku
– Pogledajte komediju ili bar smešan video na netu
– Više čitajte

Pogledajte i:

Lekovi protiv bolova
Lekovi za spavanje