Lekovi protiv bolova su često pitanje i dilema koji odabrati. Migrena, bol u zglobovima… većina nas ni ne razmišlja kad je bol u pitanju koji će lek da proguta, samo da se agonija završi. Da vam pomognemo da se brže rešite bola evo kratkog pregleda najčešće korišćenih lekova protiv bolova i za šta su najefikasniji:

Lekovi protiv bolova

lek-protiv-bola
lek-protiv-bola

Brufen, ibuprofen, Ipobrufen, Diklofenak – Ovo je grupa tzv. nesteroidnih anti-inflamatornih lekova. Najbolji su kod povreda ili upala koje su često praćene povišenom temperaturom. Ipobrufen je dobar izbor kod bolova kojih se treba rešiti brzo – menstrualnih bolova ili zubobolje i bolova u zglobovima, pošto se kod ovih najčešće javlja i nekakava upala. Diklofenak je znatno jači i ima anestetičko dejstvo – koristiti kod akutog bola u leđima ili izrazito jakih menstrualnih bolova. Duža upotreba ovih lekova može da stvori mučninu, pojačano lučenje želudačne kiseline i zatvor.

Aspirin, Upsarin – Takođe nesteroidni anti-inflamatorni lekovi, ali imaju znatno duže dejstvo – čak danima. Aspirin razređuje krv tako da je efikasan kod migrena kada su krvni sudovi u glavi i vratu skupljeni. Duža upotreba može da nadraži stomak.

Paracetamol, Febricet, Eferalgan –  Deluju tako što sprečavaju da signal bola stigne u mozak. Idealni su kod skidanja temperature i upaljenih zglobova. Paracetamol smeju da uzimaju i trudnice.

Kodein, Kafetin
– Kodein se u slobodnoj prodaji može naći u tabletama koje sadrže male doze i, kao kod npr. Kafetina, imaju još sastojaka (ili paracetamol ili ipobrufen ili aspirin), kako bi se pojačalo njegovo dejstvo protiv bola. Kodein je proistekao od morfijuma i na sličan način smanjuje bol, tako što oponaša dejstvo endorfina u telu. Koristiti ga kod jakih glavobolja. Duža upotreba stvara zavisnost.

Vrlo je važno da znate da neke lekovi protiv bolova ne bi trebalo da se koriste zajedno. Recimo aspirin i paracetamol (panadol) nikako ne bi trebalo da se uzimaju zajedno.

Lekovi protiv bolova i zavisnost

Istraživanja ukazuju da je jedan od najčešćih razloga posete doktoru – bol. I mnogi od pacijenata ali i doktora će u toj situaciji naravno iskoristiti neki lek protiv bolova.

Samo, mnogi od njih zapravo mogu da izazovu zavisnost, iako se o tome ne priča previše često.

To se dešava kod duže upotrebe lekova i pogotovo prilikom korišćenja velikih doza. Problem je što kod većine pacijenata lekovi protiv bolova vremenom postaju manje efikasni, zbog čega je potrebno povećanje doze. I upravo to može da dovede do zavisnosti.

Kada bi trebalo da se zabrinete?

Recimo ukoliko lek koristite češće nego što vam je doktor savetovao i ne govorite doktoru istinu o količini i dozama leka.

A koji su lekovi najproblematičniji, odnosno na koje ćete se najlakše navući?

Evo liste koju je otkrila američki Nacionalni institut za zloupotrebu lekova:

1. Fentanyl
2. OxyContin
3. Demerol
4. Hydrocodon
5. Morfijum
6. Percocet
7. Codein
8. Metadon
9. Dilaudid
10. Oxymorphone

Obratite pažnju na lekove koje koristite pošto se u nekim vrlo popularnim koje možete da kupite i bez recepta u Srbiji nalaze neke od ovih hemikalija.

Lekovi za glavobolju i migrenu

Lekovi za glavobolju i migrenu su obično prva linija odbrane od ovih neprijatnih situacija. Velika većina ovih lekova može da se kupi bez lekarskog recepta što je sa jedne strane zgodno, ali može da bude i problematično pošto ljudi često na svoju ruku u dugom periodu piju lek protiv bola, što može da ostavi ozbiljne zdravstvene posledice.

Kod migrena i glavobolja bi trebalo da izbegavate lekove koji sadrže kofeon. Takođe, pročitajte koji su aktivni sastojci nemojte prekoračiti preporučenu dozu i javite se doktoru ukoliko glavobolja ne prolazi ni posle leka.

Lekovi za glavobolju

Za blage bolove farmaceuti preporučuju ibuprofen ili paracetamol. Za ozbiljnije bolove morate da se posavetujete sa zubarima ili doktorima. I svakako što pre pokušajte da otkrijete uzrok bola.

Lekovi za bol u leđima

Najčešće se preporučuje ibuprofen, ali i kod lekova za bol u leđima se preporučuje da što pre popričate sa doktorom.

Lekovi protiv bolova za decu

Nikada nemojte deci davati lekove protiv bolova bez konsultacija sa pedijatrom. Takođe, trebalo bi da znate da se aspirin obično izbegava, a prvi izbor je najčešće paracetamol u sirupu, pa onda brufen. Doziranje je vrlo važno i na ambalaži i u uputstvu leka uvek postoji jasna šema koja na osnovu godina ili kilaže deteta određuje i dozu leka protiv bolova. Obično se u pakovanju dobija i merica za lakše doziranje.

I za kraj, ako vas zanima zašto je bol uopšte važan za nas i kako lekovi protiv bolova rade, pogledajte odličan video:

Lekovi kojima je istekao rok

Šta raditi sa lekovima kojima je istekao rok trajanja? Farmacuti kažu da neki mogu da budu i opasni.

Većina lekova, pogotovo onih koji se dobijaju na recept, će posle isteka roka imati slabije ili nikakvo dejstvo. Neki drugi, mogu da budu i toksični.

Zato FDA upozorava da se ne koriste lekovi kojima je istekao rok trajanja, a to se odnosi i na lekove protiv bolova.

Treba posebno pažnju obratiti na tečne lekovi, poput kapi i sprejeva koji mogu da budu opasni kada im istekne rok. Isto važi i za lekove sa askorbinskom kiselinom.

Neki lekovi, ako se čuvaju neadekvatno mogu da budu problematični i pre isteka roka, pa bacite svaki lek koji izgleda da se raspada, promenio je boje ili strukturu.

Pročitajte i:

Lekovi za smirenje

Lekovi za spavanje

Više o temi Bolovi pročitajte na linku.