Lekovi sa isteklim rokom trajanja. Svi ih imamo kod kuće. Da li smete da koristite lek sa isteklim rokom trajanja koji je naveden na pakovanju. Evo šta kažu stručnjaci o tome i odgovor nije baš jednostavan.

Lekovi sa isteklim rokom

Jedno je sigurno – ne bi trebalo da pijete lekove sa isteklim rokom. Farmaceuti objašnjavaju dalekovi kojima je prošao rok trajanja najčešće više nisu efikasni kao što bi trebali da budu, piše Lifehacker. Pojedini lekovi kojima je istekao rok bi mogli da budu i opasni po vaše zdravlje.

Ipak, prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Pharmacology još 2006 godine, čak 88 posto lekova koji su testirani bilo je dobro za upotrebu još godinu dana nakon isteka roka upotrebe a neki su mogli i duže da se koriste. Zanimljivo je da su lekovi za lečenje antraksa bili dobri još skoro 12 godina posle datuma koji je označen do kada lek može da se koristi. Sa druge strane, neki antibiotici su se pokazalo kao veoma opasni posle isteka roka trajanja. Tako je zabeleženo da su neki pacijenti imali ozbiljne probleme sa bubrezima zbog leka kome je istekao rok trajanja.

Stručnjaci smatraju da mnogi lekovi mogu da se koriste i duže od naznačenog datuma upotrebe ali je pitanje koliko i do kada mogu da se koriste. Ali ne pokušavajte da isprobate ovo, osim u slučaju neke apokalipse, strašne nestašice ili nemogućnosti da nabavite drugi lek. Čak i tada, ništa ne radite na svoju ruku bez konsultacija sa doktorom ili farmaceutom.

Takođe, postoji i razlika između lekova. Verovatno je majne opasno da se uzme lek protiv obične prehlade kome je prošao rok trajanja, jer najverovatnije to ne može da vam ugrozi život. Sa druge strane ako je to lek kojim se spašava život, itekako može da vam naškodi ako su mu promenjene karakteristike zbog isteka roka.

Zato je dobro s vremena na vreme pretresti vašu ladicu sa lekovima i baciti one kojima je istekao rok a nabaviti nove.

Nemojte pretrpavati kuću lekovima bojeći se da će vam zatrebati. Mnogi će ostati neupotrebljeni pa ćete ih baciti, što nije moralno, pogotovo ako su to lekovi kojih često nema na tržištu. Budite razumni i odgovorni. Nemojte dozvoliti da ostanete bez lekova ali nemojte ih ni rasipati jer nekome će dobro doći.

I ništa nemojte raditi na svoju ruku!

Pogledajte i:

Lekovi za smirenje

Lekovi za spavanje

Lekovi protiv bolova

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime