Kako ukiseliti kupus? Pravo je vreme da se upustite u avanturu “kiseli kupus”. Radio je to vaš deda, pa otac i nikada nisu dočekali zimu bez kiselog kupusa.Nekako je to uvek bio muški posao, zr ne? E pa, sada ste vi na redu. Postupak je jednostavan i zanimljiv. A kada se kupus ukiseli hvalićete, se a imaćete i zašto. Ovo je najbolji domaći recept za kiseli kupus, kakav se pravi u Srbiji.

Kako ukiseliti kupus – Šta je sve potrebno?

Bure koje je uglavnom plastično. Ali ima još uvek entuzijasta koji kisele kupus u drvenom buretu. Ako imate takvo bure onda ste pravi srećnik jer je ono svakako kvalitetnije i zdravije. Ali i zahtevnije. Moraćete par dana pre nego što u njega stavite kupus da ga napunite vodom kako bi se daske proširile. I nemojte se čuditi jer će u početku voda curiti na nekoliko mesta. Ali kako će se daske proširiti bure će za nekoliko dana biti spremno. Ako koristite plastično bure kupite kvalitetnije i nemojte ga koristiti prevviše dugo. Posle nekoliko godina bi trebalo da ga zamenite. Plastika se neprimetno razlaže od soli, kiseline i zato je pametnije da bure ne koristite dugo.

Kada imate bure, potrebno je kupiti kupus. Ali kakav – jer nije svaki kupus dobar za zimnicu. Važno je da bude zreo, da mu liske ne budu zelene ali da ne bude ni mekan jer može početi da truli u vodi. Nemojte kupovati onaj korenasti kupus, već sa lepim listovima koje nemaju veliki koren u sredini. Birajte glavice srednje veličine, ni premale, ni prevelike. Kada kupus donesete kući ostavite ga par dana da odstoji.

Spremite bure, so i vodu i pakujte glavice.

Sa svake glavice skinite gornji list, izdubite koren nožem i izvadite ga. Deca obožavaju da ga grickaju a možete i vi jer je svež kupus veoma zdrav, to znate i sami. U udubljenje gde je bio koren stavite malo soli. Ako vam je to komplikovano onda poređajte jedan red kupusa pa ga zasolite. Neko u kupus stavlja i par cvekli da kupus dobije nežno roze boju.

E, sad, koliko soli vam je potrebno. Na 30 kg kupusa sipajte 1 kg soli. Neko stavlja više, ali bolje je dosoliti nego presoliti. Uostalom probaćete kada ga budete pretakali, ali o tome uputstvo tek sledi.

Kada ste poređali sve glavice, onda morate da preko poslednjeg reda stavite ili veliki tanjir, ili plastičan kotur koji možete kupiti u plastikarnicama, samo kažite da vam je potreban za kupus i dobićete ono što vam treba.

Sipajte vodu da pokrije sve glavice. Ali sada preko svega morate staviti nešto jako da pritisne kupus, jer će glavice isplivavati na površinu. Nekada su domaćini imali kamen i to neki kvalitetan koji bi pritisnuo kupus. Sada to može da bude neka staklena činija, velika, napunjena vodom.

Ali ovo nije sve.

Kiseli kupus zahteva vreme i pažnju

S vremena na vreme moraćete da pretačete kupus. Ako ste kupili bure koje ima česmicu pri dnu biće lako. Ispod česmice stavite veliku šerpu i u nju sipajte vodu iz bureta. Pa je onda vratite u bure. I tako više puta dok voda sa dna ne ode na površinu a sa površine na dno. Tada probajte vodu da proverite koliko je slana. Ako je neslana dodajte još soli a ako ste presolili prospite malo vode iz bureta i dodajte novu. Ne bi valjalo da je kupus neslan jer će početi da truli. A ako je preslan neće moći da se jede.

Neki stavljaju u kupus mlaku vodu da se brže ukiseli. To nije potrebno, jer je sada već toliko vruće da mu neće trebati mnogo vremena dok se ne ukiseli.

To vam je recept za kiseljenje kupusa. Kupus je gotov, možete da savijate sarme, da pravite podvarak, salatice. Prijatno.