Kiseli kupus ribanac – 1 kg; crni luk – 500 gr; ulje – 1 šoljica; biber; aleva paprika; kobasice po želji

Pošto je nauk kiseljenja kupusa ozbiljna i složena stvar, opet se valja obratiti onoj kvalifikovanoj domaćici s pijace. Kod nje će se lako pronaći ribanac od futoškog kupusa što je svakako nešto najbolje što nam se nudi u ovoj državi. Na istoj pijaci valja pazatiti oko pola kilograma crnog ili crvenog luka, kao i kobasica po želji. Kako vrsti, tako i količini.

Elem: luk se isecka pa na šoljici ulja proprži u velikoj šerpi dok ne dobije rumenu boju. Kupis je već iseckan, pa ga samo treba iscediti i pridružiti luku. Sve se nalije još čašom vode, pa uz povremneno mešanje, na laganoj vatri, prži dok ne postane meko kako treba. Ni iskusne domaćice se ne libe da to »kako treba« provere tako što više puta prstima zahvate malo kupusa i – probaju ga. Povremeno se, kako voda ispari i počne sve da se lepi za dno, doliva vodom. Kada je, dakle, sve postalo kako valja, zapraši se mlevenim biberom po ukusu, i pomeša s dve kašičice aleve paprike. Slatke ili ljute. Sve se na ringlu vrati još samo petnaestak minuta, pa prži uz povremeno mešanje.

U tanjir se uspe kupus, što se još samo prekrije onim (po)željnim kobasicama koje valjda svako (pa i oni naši junaci sa samog početka) ume da isprži. Na ulju.

 

Kujna za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.