Kako napraviti sarmu, često ste se pitali. Ali ste onda ipak zamolili mamu i baku da vam pripreme to omiljeno jelo.

Sada možete da sledite naša uputstva i da obradujete ukućane sarmom koju ste sami napravili.

Kako napraviti sarmu

Ako nemate svoj kiseli kupus, u prodavnici kupite ili celu glavicu ili već isečene listove što je mnogo jednostavnije. Kupljeni kupus je obično odličnog kvaliteta i nećete se pokajati. Na pijacama se takođe prodaje kiseli kupus pa procenite gde ćete ga kupiti.

Stavite kupus da se malo ocedi od rasola a u međuvremenu iseckajte glavicu crnog luka i propržite. Onda dodajte mleveno meso. Ako ne znate količinu pogledajte koliko je teška vaša glavica kupusa i posavetujte se sa mesarom koja količina mesa vam je potrebna. Oni znaju sve kulinarske cake.

Kada je meso proprženo dodajte malo pirinča koji ste prethodno oprali.

Neka se sve malo krčka.

Sada dolazi važan deo. List kupusa raširite na tanjiru i filujte, procenite koliko fila da stavite kako bi mogli da uvijete sarmu. Stavite nadev na jedan kraj lista onda delove lista sa strane uvite ka sredini i rolajte sarmicu dok je ne upakujete u list da bude čvrsta i stabilna. Bolje je praviti manje sarme ali za prvi put kakve god da budu nije važno. Probajte i više puta da zavijate a posle će to biti rutina.

Kada ste sve sarme zavili jednu do druge spakujte u šerpu, sabite ih da ne isplivaju na povšrinu. Pospite sarme alevom paprikom. Sipajte vodu da za dva prsta pokrije sarme. Pokrite sve ostatkom listova kiselog kupusa.

Krčkajte na tihoj vatri, nikako na jakoj jer sarme mogu da isplivaju na površinu i da se otvore. Uživajte u sarmi koju ste sami spremili. Prijatno.