Kompleti za preživljavanje u prirodi su vrlo važni. I u mnogim situacijama predstavljaju razliku između života i smrti. Ili bar razliku između prijatnog kampovanja i potpune katastrofe sa povredama.

Evo vodiča koji će vam objasniti šta bi trebalo da uvek imate uz sebe, bilo da ste na izletu u prirodi, bilo da se spremate za apokalipsu, koja deluje sve samo ne nemoguća ove 2020 godine.

Dakle, šta je ključno za preživljavanje?

Stručnjaci se slažu da su to: voda, hrana i sklonište. To nam treba svakog dana i bez toga nećemo preživeti. Ali to je tek početak. Trebaće nam i prva pomoć, svetlo, navigacija.

Zapravo, američki REI je napravio listu od 10 ključnih stvari koje UVEK morate da imate uz sebe kada idete u prirodu.

To su:

1. Navigacija (gps, mapa, kompas…)
2. Baterijska lampa
3. Zaštita od sunca
4. Prva pomoć (flasteri, gaza, dezinfekcija, zaštita od insekata)
5. Nož
6. Vatra
7. Sklonište
8. Hrana (više od minimuma)
9. Voda (više od minimuma)
10. Odeća (više od minimuma)

I to su stvari koje bi trebalo da imate pri ruci. Krenimo redom i evo kako da se opremite u različitim situacijama:

Kompleti za preživljavanje u prirodi

1. NAVIGACIJA

Za katastrofu:

U slučaju neke veće katastrofe, poput zemljotresa, rata, zombi apokalipse, trebaće vam navigacija. I to ona koja ne zavisi od mobilnog telefona. Dakle mislimo na mapu i kompas. Pre toga naučite da ih koristite.

Za prirodu:

Nezavisni GPS uređaji više nisu toliko skupi a rade potpuno fantastično, prikazujući vašu lokaciju i teren na kome se nalazite. Uz to im baterije traju poprilično dugo. I telefon će poslužiti ako ne idete u neke velike divljine.

Osnovni komplet:

Kompas će biti dovoljan da se snađete. Možete i da odštampate mapu terena.

Za decu:

Igrajte se posmatranja prirode. Neka nauče da gledaju položaj sunce, odrede strane sveta uz pomoć kompasa. Posmatrajte zajedno mahovinu koja bi trebalo da je na severnoj strani drveća…

2. ZAŠTITA

Za katastrofu:

Naočare za sunce, maske, rukavice. Sve su to stvari koje mogu da vas zaštite od raznih faktora, od elementarnih nepogoda do zagađenja ili otrova.

Za prirodu:

Krema za sunce je važna, baš kao i repelenti protiv insekata, mrežice protiv komaraca i slično. Nož ili sekira će vam dobro doći za mnoge prilike. Kamašne protiv krpelja su dobra preporuka.

Osnovni komplet:

Ponesite bilo kakav nož, sprej protiv komaraca i kremu za sunce.

Za decu:

Postoje sprejevi protiv insekata za decu koji nisu otrovni. Zaštitite im noge i ruke od krpelja dugim nogavicama i rukavima.

3. GREJANJE

Za katastrofu:

Šator i vreće za spavanje su neophodni ako ćete morati da se sklonite iz kuće.

Za prirodu:

Ako se mislite da li da ponesete jaknu – PONESITE JE! Vreme može brzo da se promeni i vi morate da budete spremni. Fleece duksevi od poliestera su mnogo bolje rešenje od pamučne odeće.

Osnovni komplet:

Spakujte svemirsku foliju za svaki slučaj. Neće vas baš sasvim utopliti ali vam hoće sačuvati, bar donekle. Jeftine su i vrlo male.

Za decu:

Spakujte sve, pa još jednom. Deci može da bude hladno, da se uflekaju, pokvase, isprljaju. Spakujte sve što imate.

4. SVETLO

Za katastrofu:

Kompleti za preživljavanje u prirodi uvek podrazumevaju dobro svetlo koje je vrlo važno. Ne samo što ćete videti gde se nalazite i šta je oko vas već možete da ga koristite i za signalizaciju. LED baterijske lampe štede energiju. Ako možete da nabavite solarne panele za poneti uz njihovu pomoć ćete moći da punite baterije. Komplet za paljenje vatre je takođe dobra alternativa.

Za prirodu:

Lampe za glavu su se pokazale kao izuzetno praktične.

Osnovni komplet:

Bilo koja baterijska lampa će biti dovoljna.

Za decu:

Svetleći štapići su zabavni i mogu da osvetle šator. Naravno, svako dete može da ima svoju baterijsku lampu.

5. PRVA POMOĆ

Za katastrofu:

Pored osnovnih stvari poput gaze, flastera i sredstva za dezinfekciju u slučaju katastrofe verovatno nećete lako i brzo moći da dobijete medicinsku pomoć. Zato bi bilo dobro da se spremite i naučite osnove pružanja prve pomoći u prirodi.

Za prirodu:

Postoje mali kompleti koji se kupuju u apotekama u kojima se nalaze osnovne stvari za previjanje rana i tretiranje povreda. Potražite ih. Možete da iskoristite i neke od stvari iz prve pomoći za automobile.

Osnovni komplet:

On bi trebalo da podrazumeva flastere, zavoj, sredstvo za dezinfekciju.

Za decu:

Neka sami spakuju šta žele u svoje rančeve.

6. VATRA

Za katastrofu:

Šibice i upaljači su najlakši. Ali možete da ponesete i magnezijumsku šipku za paljenje vatre.

Za prirodu:

Ako idete na kapovanje, ponesite plinski rešo sa kartušom. Ima vrlo malih modela koji su lagani i ne zauzimaju previše mesta.

Osnovni komplet:

Šibice.

Za decu:

Odgovorna deca mogu da koriste isti komplet kao i odrasli.

7. POPRAVKE

Za katastrofu:

Što ste duže napolju, daleko od prodavnica i drugih ljudi to je veća šansa da će vam se nešto od opreme pokvariti. Pored sekire, nosite i osnovni alat, lepak, ulje za podmazivanje…

Za prirodu:

Kampovanje u prirodi podrazumeva i probleme. Jaka samolepljiva traka (DUCT tape), džepni alat i sekira su neophodni deo opreme. Male, kamperske sekire mogu da se kupe već za oko 1000 dinara, dok su džepni noževi i manje.

Osnovni komplet:

Ponesite barem kvalitetan švajcarski nož sa dodatnim funkcijama.

Za decu:

I deca mogu da imaju svoje noževe, ali je potrebno da ih roditelji paze. Postoje noževi sa tupim vrhom koji će smanjiti rizik od povreda. Ipak, roditelji će najbolje znati kada su njihova deca dovoljno stara za ovakav izazov.

8. Kompleti za preživljavanje u prirodi – HRANA I VODA

Za katastrofu:

Ponesite što više hrane koja ne može da se pokvari. I koja je lagana a nutritivna. Ona u konzervama je uvek dobra ideja, kao i slatke žitarice u obliku tabli.

Što se tiče vode koristite flaše od plastike koje su lagane i imaju veliki kapacititet. Bilo bi dobro da imate i neki filter za prečišćavanje vode za poneti ili tablete koje će ubiti mikro organizme.

Za prirodu:

Isplanirajte sve obroke i ponesite malo više. Isto važi i za vodu. Flaše za vodu od metala su uvek dobar izbor pošto ćete ih koristiti godinama.

Osnovni komplet:

Razne grickalice koje se lako nose strpajte u ranac i džepove i preživećete jedan dan u prirodi. Dva litra vode dnevno su apsolutni minimum.

Za decu:

Ponesite dosta, dosta užina. I još više vode.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime