Slika: Krpelji: Baš sve što bi trebalo da znate
Gradski život

Krpelji: Baš sve što bi trebalo da znate

Kako se vade, kako da se zaštitite, zašto su opasni…

flickr: MayaBernstein
Krpelji: Baš sve što bi trebalo da znate

Kako da se zaštitite od tih dosadnih krpelja? I zašto su tako opasni? Ovo je sve što bi trebalo da znate!

Zašto su opasni?

Zato što prenose bolesti, pre svih Lajmsku bolest ili bakteriju Borrelia burgdorferi. Dobra stvar je da je na području Beograda i Srbije svega oko 30 posto krpelja zaraženo. Loše je zato što ubod krpelja ne boli i vrlo verovatno nećete ni primetiti da ga imate. Smatra se da ukoliko je krpelj zakačen manje od 24 sata i izvađen adekvatno neće preneti bolest.

Zaštita

Najbolja zaštita od uboda krpelja i Lajmske bolesti jeste preventiva. Nažalost vakcina se ne koristi. Zato u proleće i leto, a posebno između maja i jula izbegavajte visoku travu. Nosite duge rukave u prirodi. Krpelji se najčešće nalazi na vrhu trave gde vrebaju ljude i životinje. Obično se nalaze u senki odnosno prelazu između trave i šume. Uvek se posle boravka u prirodi pažljivo pregledajte. Posebno delove tela sa mekanom kožom: stomak, pazuhe i prepone. Koristite sredstva protiv insekata, poput Autana.

Šta kada ugrize?

Ok, otkrili ste da ipak imate krpelja? Za početak ne paničite. Ipak, potrebno je da ga što pre izvadite zato što tako smanjujete šansu da vam prenese Lajmsku bolest. Najbolje bi bilo da to uradi stručno lice, ali ako nemate doktora pri ruci možete i sami.

Krpelj se vadi poprilično jednostavno. Pincetom ga uhvatite što bliže koži i polako izvucite. Baš nikada nemojte da koristite ulja, benzine ili alkohol da ga omamite. Tako će štetne materije istisnuti u vaše telo pa dodatno rizikujete infekcije.

Ako nemate pincetu i nemate doktora pri ruci možete koncem zavezati čvor oko krpelja i izvući ga. Neki čak predlažu da ukoliko nemate ni doktora, ni pincetu, ni konac možete da ga izvučete i noktima vrlo pažljivo.

Ukoliko vam je manji deo krpelja ostao u koži izvadite ga sterilisanom iglom. Ako ne uspete, ništa strašno, organizam će sam izbaciti strano telo.

Ne dirajte krpelja, operite ruke i sterilišite mesto uboda.

Predlažemo da sačuvate krpelja i odnesete ga na analizu kako biste odmah otkrili da li je bio zaražen bakterijom Borrelia burgdorferi. Analiza je brza i nije skupa.

Posle uboda

Pošto ste ga izvadili to nije kraj. Lajmska bolest je podmukla i dobro se maskira. Verovatnoća da ste se zarazili nije velika, ali pošto mogu da prođu i meseci od pojave simptoma morate da budete na oprezu.

Ukoliko se u sledećih nekoliko nedelja javi crvenilo oko uboda to je prvi simptom Lajmske bolesti. Odmah idite kod doktora. Ukoliko vam se javi neobjašnjiv umor, malaksalost, glavobolje ili blago povišena temperatura, odmah idite kod doktora. Otečeni limfni čvorovi su takođe simptom.

Važno je da na vreme dobijete terapiju pošto rano sprovedeno lečenje odgovarajućim antibioticima pod lekarskim nadzorom veoma efikasno sprečava pojavu kasnih komplikacija.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Ostrvo krije tajnu nastanka života na Marsu

Tek se formiralo

Domino Magazin 15.12.2017
Arktik će se odlediti

Ostavili smo otvorena vrata frižidera

Domino Magazin 15.12.2017
Trump zabranio Kaspersky zbog špijunaže

U svim državnim ustanovama

Domino Magazin 14.12.2017
13 ubedljivo najgorih prazničnih grešaka

Postoji tajna veza između Nove Godine i seksa i to perverznog seksa

Domino Magazin 14.12.2017
Norveška isključila FM radio zauvek

Prva zemlja koja je to uradila

Domino Magazin 14.12.2017
Evolucija krenula unazad

A ljudi postaju sve gluplji?

Domino Magazin 14.12.2017
Severna Koreja sve više podseća na nacističku Nemačku

A logori su gori od Aušvica

Domino Magazin 14.12.2017
novogodišnje-rasprodaje-2018
Rasprodaje – Zima 2017 / 2018

Pregled najboljih novogodišnjih 2018 sniženja i akcija u Srbiji

Domino Magazin 13.12.2017
Misteriozni objekat proleteo pored zemlje

Naučnici misle da je možda i vanzemaljskog porekla

Domino Magazin 13.12.2017
Moćni saudijski princ ukinuo zabranu staru 35 godina

JUHU: Otvaraju se bioskopi

Domino Magazin 13.12.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.