Kako posaditi avokado? Jednostavno je, ali morate da znate nekoliko trikova pre toga.

Avokado je prelepa biljka koja će vas obradovati kad god ga pogledate. Ako niste znali avokado je tropska biljka, velikih, mesnatih listova.

Avokado ili Persea americana potiče iz Meksika gde se i danas uzgaja na velikim plantažama. Ipak, sve zemlje sa mediteranskom klimom mogu da budu pogodne za njihov rast. Meksiko danas proizvodi više od trećine svetske proizvodnje. Poslednjih godina je sve veća potražnja od kada su nove generacije otkrile gvakamoli i druge recepte od avokada.

Evo i kako izgleda gvakamoli:

https://www.instagram.com/p/CGP2xGgFxCL/

Plod avokada je izuzetno zdrav zbog pregrš hranljivih sastojaka koje ćete dobiti, pre svega zdrave masnoće. A kada ga pojedete nemojte bacati tu veliku koščicu u sredini jer iz nje može da izraste nova biljka pa ćete je ponosno pokazivati prijateljima. Nećete moći da dobijete novi rod čak i ako vam biljka poraste velika, ali će biti veoma lepa u vašem domu i brzo će rasti.

Kako posaditi avokado?

Nije ga teško uzgojiti iz semena. Seme je veliki čvrsti deo u sredini ploda. Pazite da ne oštetite seme kada čistite avokado.

Operite dobro tu veliku semenku pošto ste očistili ostatak.

Potrebno je da znate da će iz gornjeg, zašiljenog dela izrasti nova biljčica. Zato taj deo mora biti iznad vode, odnosno postavljen na gore.

Potrebne su vam tri ili četiri čačkalice koje ćete zabosti u seme sa raznih strana. One će pridržavati tu veliku koščatu lopticu čija će donja površina biti potopljena u vodu a gornja ostati izvan nje. Ovako sve treba da izgleda:

https://www.instagram.com/p/CGSbLfcJvjM/

Nemojte dopustiti da voda ispari ili da se usmrdi jer će se u njoj onda razviti gljivice i bakterije. Menjajte vodu redovno i neka odstoji jedan dan zbog hlora pa je tek onda promenite vašem lepom avokadu koji sa nestrpljenjem očekujete. Redovno dosopajte vodu. Ako se seme osuši, nećete uspeti da uzgojite biljku.

Nemojte biti nestrpljivi. Potrebno je od dve do šest nedelja da se pojavi prvo korenje a onda i biljčica. Ukoliko se posle osam nedelja ništa ne desi, odustanite i probajte ponovo sa drugim semenom. Važno je da seme postavite na što sunčanije mesto, recimo pored prozora.

Kada biljka izraste desetak santimetara presadite je u saksiju ali tako da deo semena viri iz zemlje.

Ova lepa biljka voli sunce, pa saksiju smestite na sunčanu stranu. Zalivajte redovno ali ne previše, voda ne sme da od zemlje napravi blatište. Neka zemlja uvek bude vlažna, ali ne više od toga

Kako posaditi avokado iz semena – Brzi način

Postoji još jedan način da posadite avokado iz semena. Može da bude brži, ali ne uspeva svaki put.

Očistite seme, ali bez noža kako ga ne biste oštetili. Umotajte seme u vlažnu kuhinjsku krpu, stavite sve zajedno u plastičnu kesu ali je nemojte sasvim zatvoriti. Sve stavite na tamno mesto, u fioku ili ormar.

Na svakih 4 do 5 dana proverite da li je krpa i dalje vlažna. Posle nekoliko nedelja iz semena bi trebalo da se pojavi nekoliko žilica, odnosno koren biljke.

Odmah posle toga možete da zasadite seme u saksiju sa humusom. I ovde važi da gornji deo semena treba da ostane iznad zemlje, a koren i donji deo semena dobro ubacite u zemlju i pritisnite kako biste izbacili vazduh. Zalivajte redovno i ostavite na sunčanom mestu. Ovde otkrijte kako presaditi biljku.

Posle nekoliko meseci uz pomoć oba metoda trebalo bi da dobijete lepu kućnu biljku. Tokom leta možete da je izbacite na terasu ili baštu.

Pogledajte i:

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime