Kućne biljke su divne, oplemenjuju prostor i uz to su odlične za Instagram. Ali imaju jednu nezgodnu osobinu – vole da umiru.

Da sve bude još gore, razlog njihovog sušenja može da bude puno stvari i problema.

Ipak, možete da uradite ponešto i produžite im život.

Frances Fay, koja vodi PlantSOS iz Londona kaže da je u većini slučajeva problem sa kućnim biljkama – voda. Odnosno previše ili premalo zalivanja.

“Nije premalo vode problem, već je najčešća greška previše često zalivanje vode”, objašnjava Fay.

“Ljudi bi trebalo da shvate šta je potrebno njihovim biljkama. Trebalo bi proveriti zemlju. Vaša kuća je možda hladna ili nema puno sunca i sve te stvari utiču na zalivanje. Svako okruženje je drugačije i svaka biljka je drugačija. Na vama je da proverite da li im i kada treba vode, odnosno kada se zemlja osušila.”

Osnovno pravilo bi trebalo da bude da zalijete biljku kada se zemlja u saksiji osuši. A to proveravate prstima koje ubacite par santimetara u zemlju.

I pored toga, Fay upozorava da biljke jednostavno umiru i da se to dešava čak i profesionalcima.

Takođe, vrlo je važno da prilikom presađivanja napravite dobar odvod, kako se voda ne bi skupljala na dnu saksije. Potrebno je da saksije imaju rupe, a ispod zemlje rasporedite i kamenčiće koji će poslužiti za odvod.

Ukoliko to ne uradite povećavate rizik da korenje istruli a biljka se osuši.

Takođe, biljkama treba mnogo manje vode u periodu od oktobra do maja i više na proleće i tokom leta kada rastu.

I za kraj dva saveta: ako biljkama lišće počne da žuti to je obično znak da ih previše zalivate. Suvi vrhovi lišća ukazuju na manjak vode.

Ovde saznajte i kako presaditi biljku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime