Kućne biljke su divne, oplemenjuju prostor i uz to su odlične za Instagram. Ali imaju jednu nezgodnu osobinu – vole da umiru.

Da sve bude još gore, razlog njihovog sušenja može da bude puno stvari i problema.

Ipak, možete da uradite ponešto i produžite im život.

Frances Fay, koja vodi PlantSOS iz Londona kaže da je u većini slučajeva problem sa kućnim biljkama – voda. Odnosno previše ili premalo zalivanja.

“Nije premalo vode problem, već je najčešća greška previše često zalivanje vode”, objašnjava Fay.

https://www.instagram.com/p/BpzLMksBLGY/?utm_source=ig_embed

“Ljudi bi trebalo da shvate šta je potrebno njihovim biljkama. Trebalo bi proveriti zemlju. Vaša kuća je možda hladna ili nema puno sunca i sve te stvari utiču na zalivanje. Svako okruženje je drugačije i svaka biljka je drugačija. Na vama je da proverite da li im i kada treba vode, odnosno kada se zemlja osušila.”

Osnovno pravilo bi trebalo da bude da zalijete biljku kada se zemlja u saksiji osuši. A to proveravate prstima koje ubacite par santimetara u zemlju.

I pored toga, Fay upozorava da biljke jednostavno umiru i da se to dešava čak i profesionalcima.

Takođe, vrlo je važno da prilikom presađivanja napravite dobar odvod, kako se voda ne bi skupljala na dnu saksije. Potrebno je da saksije imaju rupe, a ispod zemlje rasporedite i kamenčiće koji će poslužiti za odvod.

Ukoliko to ne uradite povećavate rizik da korenje istruli a biljka se osuši.

Takođe, biljkama treba mnogo manje vode u periodu od oktobra do maja i više na proleće i tokom leta kada rastu.

I za kraj dva saveta: ako biljkama lišće počne da žuti to je obično znak da ih previše zalivate. Suvi vrhovi lišća ukazuju na manjak vode.

Ovde saznajte i kako presaditi biljku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime