Proleće je pravi trenutak kada bi trebalo da se zapitate – Kako presaditi biljku. Bilo da ih imate kod kuće već neko vreme ili ste ih skoro kupili u svećari ili nekoj drugoj prodavnici, idealno vreme za presađivanje biljaka je upravo – sada.

Pošto će u mesecima pred nama biljke ubrzano rasti, verovatno su im saksije u kojima ste ih doneli postale male. Uz to, plastične saksije nikada nisu idealne za razvoj pošto povećavaju rizike od truljenja korena. A realno nisu ni previše lepe i deluju jeftino i – plastično.

Za presađivanje kućnih biljaka će vam trebati samo nekoliko stvari i malo vremena. To su pre svega: nova saksija, kamenčići i zemlja.

Kako presaditi biljku – Saksije

kako-presaditi-biljku

Nova saksija za vašu kućnu biljku bi trebalo da bude malo veća od one u kojoj se biljka ili drvo sada nalaze. Stručnjaci kažu da biljke “ne vole” presađivanje u previše velike saksije. Dakle, postepeno ih kako rastu prebacujte u sve veće i veće.

Idealno bi bilo da izbegavate plastične saksije. Problem je u tome što one ne propuštaju vodu ali ni vlagu pa će zemlja često biti previše vlažna a korenje može da istruli. Zato odaberite idealno saksije od gline odnosno terakote ili keramike. Bilo bi dobro da saksija ima otvore na dnu kao i tanjirić za njeno skupljanje.

Kako presaditi biljku – Zemlja

Zemlju kupujete u cvećarama, a obično je ona oplemenjena i supstratom odnosno veštačkim đubrivom koje će doprineti bržem rastu biljaka. Možete da iskoristite i osnovu od kokosove kore, koja je takođe dobra za uzgajanje biljaka. Imate je u većim cvećarama, ali i recimo u IKEA robnoj kući na odeljenju cveća gde je takođe dobra ponuda biljaka i saksija.

Kako presaditi biljku – Postupak

Na dno nove saksije poređajte sitne kamenčiće do otprilike jedne četvrtine. Ako nemate prirodno kamenje možete veštačke kamene granule da kupite u cvećari. Veliki džak košta nekoliko stotina dinara i biće vam dovoljan za desetak saksija. Uz to, ovo veštačko kamenje može da se iskoristi i za dekoraciju saksija, cveća i drveća. Ako nemate ni jedno ni drugo, pronađite staru saksiju od gline ili keramike pa je izlomite i komade stavite na dno. Kamenčići na dnu saksije služe za bolje i brže odvođenje viška vode i sprečavaju buđanje korena. Preko kamenja pospite zemlju otprilike do polovine dubine saksije.

Vrlo pažljivo izvadite biljku ili drvo iz stare saksije. Pazite da ne oštetite korenje. Stavite biljku u novu saksiju i oko nje sipajte zemlju. Dobro pritisnite zemlju odozgo kako biste istisnuli višak vazduha oko korenja.

Zalijte bilju.

Kako presaditi biljku – Zalivanje

Različite biljke zahtevaju i različitu negu. Neke obožavaju vodu a neke baš i ne. Pravilo je da se biljke tokom zime zalivaju ređe, otprilike jednom nedeljno ili čak i ređe.

Dok, preko leta većina biljaka zahteva češće zalivanje, verovatno više puta nedeljno. Zavisi i koliko je topla prostorija u kojoj se biljka nalazi.

Kada zalivate biljku ili drvo neka se višak vode skupi u tanjiriću. Vodu iz tanjirića prospite posle nekog vremena.

Ukoliko niste sigurni da li je potrebno da zalijete biljku postoji jednostavan trik da to otkrijete. Ubacite prst u zemlju. Ako vam komadići vlažne zemlje ostanu na prstu, verovatno nema potrebe da je zalivate. Ukoliko je prst suv, zalijte je.

Ne zalivajte biljke vodom iz vodovoda pošto ima hlor. Njega ćete se lako rešiti ako ostavite vodu da odstoji preko noći. Zato bake uvek drže vodu za zalivanje u flašama.

Kako presaditi biljku – Đubrivo (supstrat)

Tokom proleća i leta preporučuje se korišćenje supstrata, odnosno đubriva za gajenje kućnih biljaka. Postoji više vrsta, za brži rast ili cvetanje, pa pročitajte uputstvo. Supstrati se razblažuju u vodi i njime obično jednom nedeljno zalivajte biljke u periodu rasta i cvetanja. Ili postupite drugačije, ako tako piše u uputstvu. Ne preterujte sa supstratom i pravilo je da je bolje koristiti ga manje nego više. Đubrivo je opasno za zdravlje pa pazite kako sa njim postupate i gde ga čuvate.

Još praktičnih saveta o raznim temama otkrijte u našoj rubrici – Kako da.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime