Kako očistiti mašinu za veš? Lako, ali važnih detalja. Samo zašto bi prali mašinu kada ona uvek pere veš koji bude čist i mirišljav? Ako postavljate ovo pitanje, znači da nikada niste očistili vašu veš mašinu. A trebali bi zato što se skuplja prljavština, bakterije, buđ.

I nemojte se začuditi kada pročitate da rezultati istraživanja pokazuju da se u mašini za veš nalazi 25% fekalnh bakterija i to na vašem opranom vešu.

Dakle, čistite mašinu i zbog higijenskih razloga a i duže će vam trajati.

Ne oduzima mnogo vremena i poseban angažman. Samo treba znati šta se i čime čisti pa krenuti u akciju.

Za čišćenje su vam potrebni sirće, soda bikarbona, asepsol, deterdžent za suđe, stara četkica za zube, krpica ili sunđerče.

Evo šta se sve čisti na mašini.

Kako očistiti mašinu za veš

Čisti se pregrada za prašak i omekšivač. Ali dobro je što sada mnogi više koriste kapsule pa ćete brzo očistiti ove pregradice.

Čisti se guma na vratima.

Čisti se bubanj.

Čisti se filter.

Guma na vratima često sadrži ostatke vode. Zato je važno da pri svakom vađenju veša ubrusom ili suvom krpom posušite tu gumu jer će se tako manje stvarati buđ, nahvatati prljavština i bakterije.

Za čišćenje gume na vratima potrebno je sirće, asepsol, soda bikarbona. Prvo izbrišite vlažnom krpicom i pažljivo pregledajte ako se nahvatala buđ uklonite je sasvim. Onda umočite u čistu krpicu sirće ili asepsol ili sodu bikarbonu i prebrišite gumu temeljno jer ne želite da se bakterije ili buđ nakupe i na vešu.

https://www.instagram.com/p/CGh4IoGjKI1/

Fioka za prašak i omekšivač se čisti malo teže, jer ima puno pregradica. Ali ako ste strpljivi kada je očistite biće kao nova. Prvo je izperite mlazom mlake vode sa svih strana. Videćete da se četo spira buđ ili prljavština. Potopite je u toplu vodu u kojoj ste rastvorili sirće, deterđent za suđe ili sodu bikarbonu. Ostavite neko vreme da odstoji a onda je četkicom za zube dobro istrljajte da ne ostane nahvatana buđ koja će se onda lako širiti.

Bubanj ćete najbolje očistiti ako u pregradu za prašak sipate sodu bikarbonu, sirće ili limuntus, deterdžent. Uključite mašinu na 90 stepeni i otarasićete se bakterija. Soda bikarbona može da bude praškata ili kupite kapsule sode bikarbone namenjene baš čišćenju veš mašine.

Filter je veoma važno čistiti. Ako ne vama sigurno se desilo nekome koga znate da je mašina prestala da radi samo zbog toga što se u filteru zadržala dečija čarapica, dugmići, kosa. Filter je rasadnik bakterija. Izvadite filter, očistite ga i prebrišite sirćetom, sodom bikarbonom.

Ako vam se čini da veš ne miriše kako treba, da se oseća na buđ i tu ima leka. Sipajte pored sode bikarbore, sirćeta u mašinu i ulje od čajevca ili karanfilića. Bićete zadovoljni jer će mašina mirisati na novo a veš će blistati.

Ekološki osvešćeni apeluju da se ne koristi omekšivač kako se ne bi preterano štetilo okolini. Takođe se ističe da treba prati racionalno, uključivati mašinu kada ima dovoljno veša a ne svaki čas pa da radi prazna. Na ovaj način štede se resursi, voda, prašak, energija i smanjuju otpadne vode koje zagađuju naše reke, jezera, mora i okeane. Nemojte stavljati previše praška, pratite utpustva. Ako mislite da će se veš bolje oprati ako ima više praška grdno se varate. Na vešu će ostati neiskorišćen prašak što se često može videti i na belim flekama koje često ostaju posle pranja.

Svaki put kada mašina završi sa pranjem pokupite vodu koja se nakupila u gumi na vratima i ostavite mašinu otvorenu da se provetrava. Tako se neće ubuđati, niti će se razvijati bakterije.

Vodite računa o mašini da vam duže traje i kvalitetno pere. Inače, da li znate da svi previše često peremo veš?

Pogledajte i:

Kako očistiti peglu

Kako očistiti srebro

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime