Kako očistiti peglu od kamenca i zagoretine na radnoj ploči. Možda niste ni primetili da vam se pegla toliko mnogo zaprljala sa donje strane. I dobro je što ne ostavlja tragove na stvarima koje se peglaju. A možda je i toliko prljava da ne smete da peglete ništa belo.

Sada je prilika da saznate kako je možete očistiti a da je ne oštetite.

Kako očistiti peglu

Soda bikarbona je odlično sredstvo za čišćenje. Od nje možete napraviti efikasnu pastu kojom ćete spasiti svoju peglu od prljavštine.

Sipajte u posudu dve kašike sode bikarbone i jednu kašiku vode. Onda tu pastu nanesite na donji deo pegle, na one delove koji su prljavi. Možete da napravite i pravo kućno sredstvo za čišćenje pegle. Uputstvo je u videu iznad.

Vodite računa da smesa ne uđe u pore od pegle, ali i ako uđe to se može očistiti. Istrljajte pastu po pegli pa je uklonite pamučnom nakvašenom tkaninom. Pore ćete očistiti alkoholnim sirćetom i vaticom koja može da uđe u pore. Pažljivo je okrećite da se uz nju nalepe sve čestice sode bikarbone. Možete da izmešate pola vode pola sirćeta i da to ubacite u peglu. Onda ćete ovim rastvorom peglati neku tkaninu pamučnu koja vam ne treba. Tako će sirće očistiti pore.

Sirće je takođe odlično sredstvo za čišćenje prljavštine na pegli. Natopite pamučnu tkaninu sirćetom i donji deo pegle spustite na ovu tkaninu. Neka odstoji pola sata a onda je obrišite.

Novine i so takođe su dobri za čišćenje pegle. Novine poslažite na dasku za peglanje i na te novine sipajte so. Onda peglajte novine vrelom peglom sve dok se ne očisti prljavština.

Sredstvo za čišćenje laka, aceton takođe može poslužiti kao peglo čistač. Namočite vatu u sredstvo za uklanjanje laka za nokte. Onda vruću peglu namažite ovom smesom. Obrišite vlažnom krpom.

Deterdžent sa suđe je dobro sredstvo za čišćenje pegle ako nije mnogo prljava. Rastvorite malo deterdženta za sudove u vodi i time trljajte peglu peškirom ili ubrusom.

Samo pazite da ne kvasite previše peglu tamo gde nije predviđeno dok je uključena pošto rizikujete strujni udar. Dakle, pre čišćenja obavezno isključite peglu iz struje.

Pasta za zube je dobar trik za čišćenje zaprljane pegle. Nanesite patu za zube na prljavštinu, malo sačekajte i onda skidajte vlažnom krpom ili ubrusom.

 

Čišćenje rupica na pegli može se, pored već pomenutog sirćeta očistiti i tako što ćete peglu držati uspravno i pregledati kanale za paru. Ako vidite da ima naslaga uzmite čačkalicu i polako uklonite naslage. Nemojte koristiti bilo šta od gvožđa jer će oštetiti peglu a onda možete da je bacite.

Pore se mogu očistiti i tako što ćete uključiti peglu, podestiti je da izlazi para i pritiskajući dugme za paru pustiti da para izlazi i tako čisti unutrašnjot pegle. Uradite to pet, šest puta. Naravno, ne okrećite peglu ka sebi da topla para ne nanese opekotine.

Kako očistiti peglu od kamenca

Idealno bi bilo da uvek koristite destilovanu vodu za peglu, ali svi znamo da je ponekad malo  naporno uvek je imati u kući. Obična, voda iz česme može da posluži ali će se kamenac iz nje vremenom skupiti na pegli. Ipak, postoji rešenje.

Zato na svakih nekoliko meseci treba peglu očistiti rastvorom sirćeta i vode. Ubacite ovaj rastvor (pola alkoholnog sirćeta i pola vode) u peglu, zagrejte i sačekajte da se ohladi pa pomoću pare izbacite napore.

Umesto sirćeta možete koristiti i posebno sredstvo za uklanjanje kameca. Imate ga u boljim parfimerijama u kesicama koje se rastvaraju u vodi.

Čišćenje pegle od plastike

Ukoliko vam se desilo da se na peglu zalepila plastika nemojte paničiti, evo kako ćete to očistiti.

Isključite peglu i pustite da se ohladi. Onda neku plitku posudu, možda pleh ili plitku šerpu napunite kockicama leda pa u to stavite donji deo pegle. Neka odstoji od pet do deset minuta da se plastika stvrdne. Onda lako odstranite plastiku sa pegle. To je najbolje učiniti starom kreditnom karticom. Na kraju donji deo pegle istrljajte mešavinom soli i alkoholnog sirćeta ili sode bikarbone i sirćeta. Isperite čitom krpom.

Nemojte koristiti noževe i metal kojim možete trajno oštetiti peglu.

A ukoliko vam se plastika zalepila za odeću stavite je u zamrzivač sat vremena. Zatim plastiku pažljivo uklonite sa tkanine istim postupkom.

Na kraju evo i saveta za održavaje pegle. Posle svakog peglanja pogledajte da li se nahvatala prljavština. Ako jeste očistite je odmah da se ne bi stvarale naslage.

Iz pegle uvek ispraznite vodu.

Držite je uspravno jer ako je kojim slučajem ostalo malo vode ona će da curi iz pora na donji deo koji može da zarđa.

Na kraju, vodite računa i šta peglate na kojoj temperaturi. Tako ćete sačuvati i odeću, ali i vašu peglu.

Kako očistiti patike

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime